Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suradnja
  • 21.04.2024. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Timac Akademija povezala fakultet i realni sektor - 10 studenata na praksi u poljima

Tvrtka Timac Agro i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek potpisali su ugovor o suradnji čiji je cilj prenošenje znanja iz prakse studentima koji do 15. lipnja po osam sati provode na polju, sa stručnjacima, u stvarnoj proizvodnji.

Foto: Timac Akademija
  • 952
  • 155
  • 0

Nije isto vidjeti patogen, štetnika ili korov na slici i uživo, sumira vrijednost prakse Vedran Znamenaček, jedan od 10 studenata Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji od veljače polaze Timac Agro akademiju. 

Riječ je, naime, o suradnji FAZOS-a i tvrtke Timac Agro čiji je cilj prenošenje znanja iz prakse studentima diplomskog studija. Na terenu, uz mentoriranje stručnjaka. upoznaju se sa svim bitnim segmentima prodaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Stječu, dakle, nova iskustva i savladavaju nove vještine koje će doprinijeti njihovom razvoju u mladog suvremenog agronoma. 

"Ono što smo dosad učili preko knjiga i predavanja profesora sada možemo primijeniti", dodaje Vedran navodeći i par konkretnih primjera. Uočeni su simptomi pojave mrežaste pjegavosti na listu ječma i odmah zovu vlasnika parcele kako bi na vrijeme proveo zaštitu protiv bolesti. Ili, dolaze nakon tretmana korova herbicidom u usjev boba i vide da ambrozija poprima žutu boju i time zaključuju da je tretman uspješno proveden. Odnosno, pregledom usjeva pšenice uviđaju da se prvo koljence odvojilo više od 2cm od čvora busanja, što im govori da je vrijeme za provedbu druge prihrane.

Stručna praksa do 15. lipnja

"U današnje vrijeme ključno je povezati fakultet i realni sektor", ističe Josip Stanić direktor marketinga, naglašavajući da ovim projektom žele potaknuti studente na ostanak u poljoprivrednoj branši i nakon završenog studija kao i dati svoj doprinos obogaćenju njihova znanja. Ujedno, prva su tvrtka koja je to učinila na ovaj način, a cilj Akademije je i davanje doprinosa zajednici jer veliki dio njihovih djelatnika dolazi upravo s FAZOS-a. 

"Suradnja i boravak na terenu s prodajnim predstavnicima neprocjenjivo je iskustvo za naše studente i sa sobom nosi prednosti prepoznavanja na tržištu rada", pozitivno ocjenjuje i dekan prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić koji je u veljači s direktorom Timac Agro-a Hrvojem Brzicom potpisao ugovor o suradnji.

Fakultet se, dodaje Zmaić, tijekom svoje dugogodišnje tradicije uvijek prilagođavao novim generacijama studenata i njihovoj edukaciji te je ovo samo jedan od načina na koji odgovara na nove izazove u visokom obrazovanju. 

Direktor Timac Agro-a Hrvoje Brzica i dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmajić 

Suradnjom tako 10 studenata s različitih diplomskih studija, tijekom ljetnog semestra i stručne prakse koja traje do 15. lipnja, ima priliku upoznati veliki broj proizvođača, vlasnika OPG-ova i poljoprivrednih tvrtki te se lakše pozicionirati na tržištu. U dogovoru s kolegama s terena, raspoređeni su sa svojim mentorima u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji i s prodajnim predstavnicima obilaze i upoznaju se sa svim prednostima Timac tehnologije u proizvodnji ratarskih kultura. Dakle, uče i kako komunicirati u području prodaje što je još jedva vrlo važna referenca.

Studenti su, ističu sve tri strane, odlično prihvatili praksu. Nakon održane prezentacije na Fakultetu, odaziv je bio iznenađujuće dobar što im je pokazatelj da su ovom suradnjom napravili veoma dobar potez. Nažalost, nisu bili u mogućnosti primiti veći broj polaznika jer se u tom slučaju ne bi svakome mogli kvalitetno posvetiti, a svaki student imao kvalitetno mentorstvo. 

Priprema za tržište rada

"S našim stručnjacima za ishranu bilja provedu cijeli dan. Budući da mnogi nisu imali priliku provesti puni radni dan na poslu, smatramo da im je ovo odlična prilika da se upoznaju s realnim sektorom te da vide što naši stručnjaci rade na terenu. Na koji način doprinose poljoprivrednoj proizvodnji proizvođača i na koji način Timac sa svojim kvalitetnim proizvodima može podići njihovu proizvodnju", objašnjava nam potanko Stanić iz Timac Agro dodajući da se ideja o suradnji rodila na inicijativu tvrtke jer, kaže, iz vlastitog iskustva znaju koliko je teško pronaći prvi posao i kako je ponekad siromašno znanje nakon završenog studija.

Iskustvo je odlično. Cijela priča s teorijom je u potpunosti zaokružena. Stečeno znanje na fakultetu nadogradili smo s praktičnim radom, kaže Sara Šoš.

Upravo s ovom Akademijom mogu studente bolje pripremiti za tržište rada pa možda i omogućiti rad unutar tvrtke Timac Agro. Praksa se odvija na poljima njihovih stalnih kupaca, a obilaskom usjeve i aplikacijom njihovih proizvoda u situaciji su vidjeti učinak i donositi zaključke. Monitoringom polja, pak, obavještavaju kupce o zatečenoj situaciji u polju. 

Studentica Martina Mišić i savjetnica Ines Hederić

"Poljoprivredna proizvodnja je kompleksna, usudio bih se reći da je tvornica pod otvorenim nebom. Kvalitetna gnojidba jedan je od bitnih faktora za uspješnu proizvodnju. Stoga, bitno je ispratiti usjev od same pripreme tla do žetve kako bismo smanjili negativan utjecaj faktora. Praćenje je način da dokažemo djelovanje naših proizvoda te da podignemo kvalitetu proizvodnje poljoprivrednog proizvođača na očekivani nivo", navodi Stanić.

Tijekom vegetacije prate usjev svakih nekoliko tjedana. Pregledavaju cijelu biljku tako što ju izvade zajedno s korijenom. Na taj način mogu utjecati ukoliko primijete neke nedostatke na biljci.

Da stječu vrijedno iskustvo, naglašava i student Mirko Vukoja čiji roditelji posjeduju OPG i sudjeluje u proizvodnji od malih nogu. Kaže, zanimljivosti s terena je bilo dosta, a izdvojio bi moderne tehnologije koje se sve više koriste u poljoprivredi, poput pametnih senzora za praćenje usjeva, dronova, navigacija, a i sustava navodnjavanja.

"Najzanimljiviji posjet partneru firme je bio kod proizvođača povrća koji ga uzgaja na 80 hektara i posjeduje svu modernu tehnologiju potrebnu za proizvodnju", otkriva nam. 

Student Mirko Vukoja s mentorom Ivanom Grgićem

Slaže se s njim i Vilim Martinović ističući da su se na terenu susreli s pravim problemima na koje poljoprivrednici nailaze u proizvodnji žitarica, uljarica, leguminoza i povrća te su im iznijeli svoja iskustva i rješenja za probleme koji ih tijekom godine usporavaju i otežavaju već tešku proizvodnju. 

"Zanimljivost s kojom sam se susreo na terenu bila bi suša. Neki od poljoprivrednika su rješenje do pojave prve kiše pronašli u dubljim slojevima tla. Sijali su kukuruz na dubinu od čak 8 cm gdje je sjeme došlo u doticaj s vlagom, a tolika dubina sjetve neće uvelike produžiti nicanje. Odgodit će ga za nekoliko dana, ali to nije problem iz razloga što je sjetva odrađena u ranim odnosno optimalnim rokovima", opisuje Vilim. 

Nastavak i iduće akademske godine

Iskustvo je odlično. Cijela priča s teorijom je u potpunosti zaokružena. Stečeno znanje na fakultetu nadogradili smo s praktičnim radom, kaže nam Sara Šoš. Zadovoljan je i Filip Tomić odgovarajući nam na upit o radu na pokušalištu i ovom načinu prakse. 

"Teren sa stručnjacima i pokušalište se u velikoj mjeri razlikuju, na prvom mjestu je već spomenuta satnica, a nadalje na terenu smo samo dvojica. Dakle, puno je više vremena za upite i razgovor nego kad smo u većoj grupi. Još bih dodao da je na terenu obuhvaćeno puno veće područje te se puno više toga može vidjeti", napominje zaključujući da im ovakvo iskustvo upotpunjuje dosadašnje znanje i praksu. Ali s naglaskom da su sada u stvarnoj proizvodnji sa stvarnim problemima koje moraju detektirati i pokušati riješiti.

Suradnja između FAZOS-a i Timac Akademije nastavit će se i kroz iduće godine te je u planu proširiti ju i na studente prijediplomskih studija. No, ne treba zaboraviti da ovo nije jedina njihova suradnja. Konstantno ju imaju kroz brojne stručne projekte, pokuse i transfer znanja te tehnologija.


Fotoprilog


Tagovi

Timac Akademija Suradnja Timac Agro FAZOS Studenti Stjecanje znanja Josip Stanić Krunoslav Zmaić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Timac Agro d.o.o.

Ul. Radoslava Cimermana 62b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 618 7862, fax: + 385 1 618 7829, e-mail: office@hr.timacagro.com web: https://hr.timacagro.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚