Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guinnessov rekord
  • 29.11.2023. 18:00

Tko drži svjetski rekord u prinosu pšenice?

Britanski poljoprivrednik je postigao rekordan prinos ozime pšemice i ječma po posebnom agronomskom programu.

Foto: Depositphoto/saharrr
  • 3.919
  • 251
  • 1

Dva svjetska rekorda u uzgoju žitarica uspio je srušiti britanski proizvođač Tim Lamyman na svojoj farmi Worlaby, Lincolnshire. On je postigao službeni Guinnessov svjetski rekord za prinos ozime pšenice DSV Champion 2022. godine, piše CPM Magazine. Drugi svjetski rekord je za ozimi ječam.

Srušio rekord u suradnji sa znanošću

Prinos njegove pšenice bio je 17,96 t/ha čim je nadmašio postojeći svjetski rekord od 17,40 t/ha koji je postignut na Novom Zelandu 2020. godine.

Lamyman ističe da su on i njegov tim znali da postoji potencijal s posebnim agronomskim programom Ecoculture Biosciences koji su razvili Frontier i BASF. Primijenili su poseban sustav prihrane usjeva Bionature. Tri puta su dodavali 103,5 kg/N, što je ukupno 310,5 kg N/ha dušika. Koristili su Bionature Delta K, za aktiviranje strukture korijena, i TipTop. Tako je ukupan dušik primijenjen na usjev dostigao 314 kg/ha.

Odlučili su se za navedenu sortu zbog specifične osobine visokih prinosa. Prema oplemenjivaču DSV Championa, dr. Mattu Kertonu, potencijal sorte je bio jasno vidljiv od rane faze njenog oplemenjivačkog puta, a pokazala se dobrom i u različitim situacijama rasta, uključujući ranu ili kasnu sjetvu na teškim ili lakim tlima. 

Lamyman kaže da je najbolji svjetski prinos zasijan 22. rujna  sa 125 kg/ha i 24. rujna sa 150 kg/ha s Vibrance Duo sjemenom.

“Ovo je još uvijek bilo 20 posto ispod naše standardne stope kako bi se uzela u obzir Championova fantastična sposobnost da nastavi busanje. Do veljače 2022. oba usjeva su izgledala kao da bi mogli postići savršenih 600 do 650 biljaka/m².

Za 2 t/ha više od prošlog rekordnog prinosa ječma

Drugi rekord koji je Lamyman oborio bio je u uzgoju ozimog ječma na plodnim i glinovitim tlima, naveo je Ecoculturebs. Uspio je dobiti prinos od 16,21 t/ha, što je za 2 t/ha više nego prošli rekord. I pored vrlo sušnog proljeća, usjevi su pustili duboko korijenje tijekom sušne jeseni, a vapnenačko tlo je djelovalo kao spužva te očuvalo vlagu, održavajući snažan rast biljaka kroz proljetnu i ranu ljetnu sušu.

Pored ovih rekorda, britanski proizvođač je ove godine ostvario jedan od najvećih prinosa zabilježenih u uzgoju uljane repice od 8,98 t/ha.


Tagovi

Guinnessov svjetski rekord Prinos pšenice Prinos ozime pšenice Prinos ječma Prinos ozimog ječma Tim Lamyman Bionature


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.