Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpir globalno
  • 20.07.2024. 18:00

Tko su u TOP 10 svjetskih proizvođača krumpira?

Prema dostupnim podacima za 2022. godinu, globalna proizvodnja krumpira iznosila je otprilike 376 milijuna tona

Foto: Shutterstock/PHILIPPE MONTIGNY
  • 286
  • 0
  • 0

Krumpir je jedna od najvažnijih i najrasprostranjenijih prehrambenih kultura na svijetu. Potječe iz Južne Amerike, a vrlo često je nazivan namirnicom koja hrani čitav svijet.

376 milijuna tona godišnje

Zbog svoje sposobnosti da pruži obilje hranjivih tvari i danas je ključan dio svjetske prehrane. Osim u prehrambenoj, koristi se i u industriji za proizvodnju škroba, biogoriva, tekstila, papira, ljepila te hrane za životinje.

Zašto je krumpir toliko važan da je dobio svoj međunarodni dan?

Prema dostupnim podacima Faostata za 2022. godinu, globalna proizvodnja ovoga povrća iznosila je otprilike 376 milijuna tona. Ona uključuje raznolikost sorti koje se uzgajaju diljem svijeta, od visoko produktivnih za komercijalnu upotrebu do lokalnih koje se koriste za tradicionalne i lokalne potrebe.

TOP 10 svjetskih proizvođača krumpira

1. Kina zauzima prvo mjesto kao najveći proizvođač krumpira na svijetu, s nevjerojatnih 95,6 milijuna tona u 2022. godini čime je pokrila 25,5% globalne proizvodnje. Tamošnja klima i plodno tlo čine je idealnom za uzgoj, a zemlja ulaže velika sredstva u modernizaciju svojih industrija. Također treba istaknuti kako teže samodostatnosti, bez oslanjanja na uvoz.

2. Na drugome mjestu je Indija s 56 mil. t (15% globalno), a u ovom zemlji, koja prema posljednjim podacima iz 2024. godine ima oko 1,442 milijarde stanovnika, krumpir je izuzetno bitan usjev koji se koristi u brojnim tradicionalnim jelima. S obzirom na veličinu zemlje, klimatske prilike u Indiji su raznolike, od jakog vrućeg do izrazito hladnog vremena, što pogoduje njegovu uzgoju. 

3. Unatoč ratnim događanjima posljednje dvije godine, Ukrajina je i dalje jedna od vodećih globalnih proizvođača ove kulture s godišnjih 21 milijun tona (5,57% globalno), a vodeća u Europi. Uspoređujući rezultate posljednjih desetak godina, Ukrajina je uvijek u TOP 5 proizvođača, a ova industrija ima značajnu ulogu u njezinom gospodarstvu. 

4. Rusija zauzima četvrto mjesto s 18,9 mil. t (5% globalno), a tijekom 2022. izvezla je oko miljun tona što predstavlja relativno mali dio ukupne proizvodnje krumpira u ovoj zemlji. Glavna izvozna odredišta su Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Gruzija i Srbija. S velikim količinama plodnog tla, Rusija je u ovom stoljeću uvijek pri vrhu.

5. Proizvodnja krumpira u Sjedinjenim Državama dosegla je tijekom 2022. brojku od 17,8 mil. t (4,8% globalno), čime su zauzeli peto mjesto. Iako raste u skoro svim američkim saveznim državama, njih nekoliko imaju vrlo prikladne klimatske uvjete i infrastrukturu za ovu kulturu - poput Idahoa, Washingtona, Oregona, Colorada i Mainea. 

6. Njemačka s godišnjih 10,7 mil. t (2,9% globalno) nalazi se na šestom mjestu. Ona je i značajan izvoznik, s prosječnih 1,5 do 2 mil. t, s glavnim tržištima u susjednim zemljama poput Nizozemske, Francuske i Belgije. Tamošnja se industrija osim krumpira za prehranu, orijentirala i na prerađevine, posebno čips. 

7. Iako je površinom mala zemlja, 147,570 kvadratnih kilometara, Bangladeš sa svojih 170 milijuna stanovnika jedna je od najgušće naseljenih, a na ovoj se listi našla na sedmom mjestu. Ova južno azijska država, smještena na sjevernoj obali Bengalskog zaljeva, godišnje ga proizvede 10,1 mil. t (2,7% globalno).

8. Francuska se nalazi na osmom mjestu najvećih proizvođača u svijetu, s 8 mil. t godišnje (2,1% globalno). Krumpir je neizostavan dio francuske kulinarske baštine (french fries, odnosno pomfrit) i toliko omiljen da instituti i istraživački centri rade na razvijanju novih sorti koje su otpornije na bolesti i štetnike, te koje zahtijevaju manje kemijskih tretmana.

9. Još se jedna zemlja južne Azije nalazi u top deset najvećih, a to je Pakistan, s godišnjom proizvodnjom u 2022. od 7,9 mil. t (2,1% globalno). Zemlja je to dugogodišnje tradicije uzgoja s brojnim sortama prilagođenim lokalnim uvjetima i potrebama. Kroz moderne agronomske prakse i istraživanja, Pakistan se usmjerava na unaprjeđenje tehnike uzgoja.

10. Nizozemska, poznata po svojim naprednim poljoprivrednim tehnikama, nalazi se na desetom mjestu sa 7 mil.t (1,9% globalno). Industrija krumpira u ovoj zemlji vrijedna je oko 1,8 milijardi eura, a u njoj je uposleno oko 60 tisuća ljudi. Poznata je kao zemlja s kvalitetnim sjemenom kojega izvoze u preko 80 zemalja diljem svijeta. 


Tagovi

TOP 10 Proizvodnja krumpira Krumpir globalno Najveći proizvođači Kina najveća Popularnost krumpira


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.