Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva 2023
  • 07.07.2023. 16:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

U jeku je loša žetva koju prati niska otkupna cijena - evo kako Ministarstvo planira pomoći

Četiri mjere pomoći predstavila je ministrica Marija Vučković danas u Osijeku. S postojećom cijenom i prinosima proizvođač teško može ostvariti pozitivan rezultat, istaknuo je i Relja Kovačić iz tvrtke Žito.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 10.795
  • 589
  • 2

Proizvođači ratarskih kultura moći će računati na bespovratnu pomoć u ovoj teškoj godini. Kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila u Osijeku, plan je podržati prvih 30 hektara za pšenicu, ječam, industrijski krumpir, uljanu repicu i kamilicu s potporom od 135 eura po ha što je prosječni očekivani iznos osnovnog plaćanja.

"Potporu za površinu do 30 hektara ponudili smo jer tako obuhvaćamo 95 posto proizvođača", objasnila je prijedlog. 

Uz navedeno, predstavila je i dodatne tri mjere. Osiguranje posebnog mehanizma kredita za obrtna sredstva primarnim poljoprivrednim proizvođačima, o čemu su, rekla je, započeli razgovori s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) i agencijom HAMAG-BICRO.

Potom potpora putem sufinanciranja redovnog kreditnog programa HBOR-a s tim da je Ministarstvo ponudilo sufinanciranje 50 posto kamatne stope, koja je u ovome trenutku pet posto. Time bi kamata za proizvođače iznosila 2,5 posto. 

Mala potražnja za pšenicom 

Predlaže se i kao četvrta mjera formiranje operativnog programa za proizvođače u sektoru žitarica, odnosno formiranje proizvođačke organizacije. 

Da je ovo teška godina, potvrdio je i direktor sektora trgovanja i kooperacije tvrtke Žito Relja Kovačić. Istaknuo je da su ovogodišnju žetvu obilježili lošiji prinosi, slabija kvaliteta uroda, povećani troškovi proizvodnje i niska cijena otkupa. I u samoj tvrtki dodao je, požnjeli su oko 60 posto pšenice, i za sada je prinos oko šest do sedam tona po hektaru. Ječam je bio od četiri do četiri i pol tone dok je uljana repica bolje rodila nego prošle godine. 

Naveo je da i da je potražnja za pšenicom relativno niska, a što će se događati s cijenom, drži da nitko u Hrvatskoj ne može znati jer puno veći "igrači" o tome odlučuju.

"I nama u Žito grupi je problem niska cijena jer također imamo velike gubitke. Možemo se samo nadati da će biti viša od trenutne, jer s postojećom cijenom i prinosima proizvođač teško može ostvariti pozitivan rezultat", rekao je Kovačić. 

Niska otkupna cijena problem je svima, naglasio je Relja Kovačić 

Pritom je i naveo kako otkupna cijena pšenice treće klase iznosi 165 eura po toni, što je za oko 100 eura manje nego prošle godine. Uljana repica je 360 eura po toni, a lani je bila više od 700 eura, dok je ječam 120 do 130 eura po toni, a 2022. godine je bio gotovo 100 eura skuplji.

Ratari na nogama: Zar 100 kilograma pšenice vrijedi 4 kuglice sladoleda?!

Prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek pojasnio je da je, kada je u pitanju proizvodnja, ovo godina za koju nema previše pomoći. Ratari su se borili s nizom bolesti i štetnicima, korovom, a hladnoće je bilo kada ne treba biti hladno.

Sva šteta ne može se nadoknaditi 

Kako se čulo, na području Osječko-baranjske županije približno je trećina hrvatskih površina pod pšenicom i ječmom. Procjenjuju, rekao je Igor Mikulić, stručni suradnik u Odjelu za poljoprivredu, prehramenu industriju i šumarstvo HGK, Županijske komore Osijek, kako je u toj županiji 52 tisuće hektara pšenice i 17.500 hektara bilo pod ječmom te četiri tisuće hektara uljane repice.

"Žetva je u punom jeku i jasno je kako su urodi znatno niži nego prethodne godine, kao i otkupne cijene", naglasio je. 

Ministrica Vučković rekla je i kako imaju izračun stručnjaka Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeka po kojemu ratari po jednom hektaru gube 600 eura. Istaknula je da nije moguće da Vlada anulira i nadoknadi svu štetu, ali osigurat će nešto više od 10 milijuna bespovratnih eura. "Na 3,3 milijun eura računamo s obzirom na izborenu poziciju Hrvatske i svih ostalih zemalja u pogledu korištenja krizne rezerve”, rekla je u dvorištu osječkog HGK. 


Fotoprilog


Tagovi

Žetva 2023 Potpore za ratare Bepsovratna potpora Marija Vučković Relja Kovačić Bojan Stipešević Igor Mikulić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.