Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ozimi usjevi
  • 30.03.2024. 18:00

U kojim će zemljama ponovo zasijavati polja pod ozimim usjevima?

Površine pod ozimim kulturama u nekim su dijelovima Europe pod negativnim utjecajem pretjerano vlažnih uvjeta, a negdje suše

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 3.232
  • 201
  • 0

Najteže pogođena polja pod ozimim usjevima pšenice, uljane repice i drugih kultura u nekim će se dijelovima kontinenta morati ponovno zasijati, stoji u izvješću o praćenju usjeva u Europi JRC Mars. 

Veliki dijelovi zapadne, sjeverne i istočne Europe od jesenas su imali pretjerano vlažne uvjete što je utjecalo i na sjetvu, a onda i nicanje te razvoj ozimina. Jaki mrazovi su dodatno pogodili sjever i istok Europe. Konstantno vlažna tla su onemogućila pristup i obradu polja što utječe na sjetvu jarih žitarica.

Sjever pati zbog vlage, a jug zbog suše

A gdje pate zbog suše? 

S druge strane, u istočnoj Rumunjskoj i istočnoj Bugarskoj, ozimi usjevi pate od trajnog manjka oborina, što posebno pogađa uljanu repicu. 

Na Siciliji i Magrebu suša tijekom zime dovele je do niske akumulacije biomase zimskih kultura. Situacija je posebno ozbiljna u zapadnom Magrebu, gdje su stalni topli i suhi vremenski uvjeti doveli do situacije u kojoj su usjevi u neposrednoj opasnosti od propadanja.

Budući da je još uvijek rano govoriti o sezoni, prognoze prinosa objavljene u posljednjem izdanju biltena se, uz nekoliko iznimaka, temelje na povijesnim trendovima.

Situacija u Hrvatskoj

Temperature u Hrvatskoj su zimus bile više nego inače, osim kratkog zahlađenja sredinom siječnja, podsjećaju u izvješću. Prosječne dnevne u prosincu i prvoj polovici ožujka bile su od 2 °C do 4 °C iznad dugoročnog prosjeka (LTA). Napominju da je veljača bila najtoplija u njihovim evidencijama od 1991., s prosječnim temperaturama koje su premašile LTA za više od 6 °C na istoku.

Razine oborina tijekom promatranog razdoblja bile su prosječne kako u jadranskim obalnim područjima, tako i na istoku zemlje, a nešto iznad prosjeka na sjeveru. Navode da su ozimi usjevi općenito u dobrom stanju te zbog viših temperatura napreduju u fenološkom razvoju. 


Tagovi

Ozimi usjevi Ozime kulture Europske žitarice JRC Mars Bilten Vlažni uvjeti Suša


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje