Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva soje
  • 21.02.2024. 15:00

U ovogodišnju sjetvu s novim sortama, Axereal predstavio ponudu soje

Pored odabira adekvatne sorte, presudno je posijati kvalitetno dorađeno certificirano sjeme, ističu iz Axereala. Otkrili su i koja im je najprodavanija sorta i zašto.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.813
  • 155
  • 0

Soja je u Hrvatskoj najzastupljenija mahunarka s trendom porasta zasijanih hektara. Uspjeh proizvodnje, prvenstveno ovisi o odabiru adekvatne sorte za pojedino područje.

Kako ističu iz tvrtke Axereal Croatia, kao lider u proizvodnji i doradi sjemena ove mahunarke u svojoj ponudi imaju različite grupe zrenja počevši od 000 prilagođene postrnoj sjetvi do srednje kasnih sorata iz grupe I koje postižu prinose iznad 5,5 t/ha.

Pored odabira adekvatne sorte, presudno je, ističu iz ove tvrtke, posijati kvalitetno dorađeno certificirano sjeme.

Dorađeno sjeme za lakšu sjetvu

"U našem doradnom centru posebna se pažnja posvećuje postizanju visokih standarda u doradi sjemena. Prvi smo u Hrvatskoj krenuli s tim i njegovim pakiranjem u sjetvene jedinice po broju zrna i optičkim čišćenjem od nečistoća", kažu iz ove tvrtke.  

Takvo sjeme je kalibrirano odnosno ujednačeno u svojoj krupnoći, energiji i klijavosti. "Garancija je to proizvođaču da će nicanje biti ujednačeno, a postignuti sklopovi u sjetvi optimalni", ističu.

Dorađenim sjemenom do optimalnih sklopova (Foto: FB/Axereal Croatia)

Naime, takvom sjetvom preciznije se određuje norma sjetve i olakšava podešavanje sijačice. Također, ovakvo sjeme daje rataru i garanciju sortne čistoće. "Sjemenski usjevi se nalaze pod nadzorom našeg stručnog tima koji prati proizvodnju od sjetve do žetve", napominju iz Axereala.

Valja napomenuti da se njihova soja u doradnom centru tretira N-Max inokulatom. To su kvržične bakterije koje žive na korijenovom sustavu i vežu dušik iz zraka. Njegovo vezivanje počinje nakon razvijene treće troliske, i kao takva biljka soje koristi jedan dio, a najveći dio dušika ostaje sljedećoj kulturi.

Koje su sve sorte u ponudi?

ES Comandor nova je soja u ponudi ove sjemenske kuće. Pripada najranijoj grupi zriobe i namijenjena je za zakašnjele ili naknadne rokove sjetve, kao i za postrnu sjetvu. "Niskog je rasta pa preporučujemo što uži međuredni razmak, ali maksimalno 50 cm. Bogate etaže pune mahuna, osigurat će visok prinos", navode iz Axereala dodavši da je visina prve mahune na oko 12 do 13 cm, što čini žetvu jednostavnijom.

Aurelina je vrlo rana soja grupe 000. Zbog svoje ranozrelosti može se sijati kao zakašnjeli ili naknadni usjev, pa i kao postrni usjev nakon ječma. Krupnog je zrna i svijetlog hiluma te visokoproteinska i kao takva pogodna je za ljudsku preradu. "Stabilna je i ne poliježe. Visokog je potencijala prinosa usprkos svojoj kratkoj vegetaciji", kažu za nju iz ove tvrtke.

ES Albator je pak nasljednik dobro poznate sorte ES Mentor. "Nova je iz grupe 00, namijenjena svim proizvođačima koji vole nešto raniji sortiment", ističu. Niskog je rasta, poludeterminirana sorta koja ne poliježe. Krupnog je zrna i bogata proteinima. Usprkos svom ranom sazrijevanju, visokog je potencijala prinosa.

Najprodavanija sorta je ES Pallador (Foto: FB/Axereal Croatia)

ES Tribor je njihova rana, 0 grupe zriobe. Namijenjena za široko područje uzgoja, od zapada do krajnjeg istoka. "Ima brz početni porast i brzo zatvara međuredni prostor. Krasi ju kratak razmak između internodija i etaže bogate mahunama", opisuju ju dodavši da izvrsna visina prve etaže mahuna omogućava neotežanu žetvu svih mahuna.

ES Advisor je također rana, na samom početku 0 grupe zriobe. Odlikuje se krupnim zrnom, dobrom tolerancijom na pucanje mahuna i na polijeganje što znači da dobro podnosi nepovoljne vremenske uvjete. Iako je biljka nižeg rasta, ima visoko pozicioniranu prvu etažu mahuna. Zbog slabijeg bočnog grananja moguća je sjetva u užem međurednom razmaku od 25 do 45 cm.

Najprodavaniju sortu karakterizira velik broj mahuna

ES Pallador je njihova najprodavanija sorta. Srednje kasna je, pripada prvoj grupi zriobe. "Kopljasta forma lista je ono po čemu ćete ju prepoznati u polju. On omogućava ekonomičnu transpiraciju tijekom ljetnog perioda. Izuzetno visoke prinose ostvaruje zbog izvrsnog bočnog grananja sa dvije do tri bočne grane bogate mahunama i velikog broja mahuna s po 4 zrna na više od 50 posto mahuna", ističu iz ove tvrtke. Prva etaža mahuna nalazi se na visini od 18 cm od površine tla što omogućava nesmetanu žetvu svih mahuna.

ES Conqueror je nova soja srednje dužine vegetacije. Poludeterminantna je što znači da raste 12 do 14 etaža i nakon toga završava svoj rast, te na vrhu biljke formira grozd mahuna. U njemu može biti od 10 do 15 potpuno formiranih mahuna sa zrelim zrnima za žetvu. "Odlične je tolerancije na pucanje mahuna, samo zrno je krupno s visokim udjelom proteina", kažu za nju.

ES Mediator je pak sorta prvenstveno namijenjena proizvođačima koji vole soju iz najprinosnije I grupe zrenja. Srednje je visine rasta sa 12 do 14 etaža i bogata mahunama na centralnoj biljci. Zrno je krupno i ujednačeno. Robusna biljka što znači da brzo zatvara međuredni prostor, ima visoko pozicioniranu etažu prve mahune (14,3 cm), ali ima kratak razmak između internodija.

Rezultate pokusa sorti soje ove sjemenske kuće iz prošle godine možete pronaći u dokumentu ispod teksta.

Više o važnosti sjetve cerificiranog sjemena doznajte u videoprilogu:


Dokumenti


Tagovi

Axereal Croatia Sjeme soje Sorte soje Sjetva Dorađeno sjeme Certificirano sjeme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.