Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 01.10.2023. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

U teškoj godini za kukuruz BC hibridi nisu iznevjerili - imamo rezultate vaganja

Bili smo na Danu polja i javnoj vršidbi BC hibrida kukuruza i sorata soje na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 5.349
  • 344
  • 0

Dan polja i javna vršidba BC hibrida kukuruza i sorata soje održana je na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.  

Vrijedna je ovo suradnja koju je pohvalio dekan FAZOS-a prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić te prvi čovjek Bc Institituta. "Proširit ćemo suradnju i na selekcijske i mikro pokuse. Tu bi trebali dobiti i neke naše nove hibride i sorte, stasati neki novi pajdaši”, rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta.

Istaknuo je da su svi svjesni da smo u jednoj i proizvodnoj i poslovno teškoj godini. "Imamo lošiju godinu kada govorimo o strnim žitaricama, u godini smo pojave svinjske kuge, jako niskih cijena, velikih nevremena… Stvarno izuzetno teška godina. Sve ono što smo mislili da se ne može dogoditi, dogodilo se. I to u vrlo kratkom vremenu", opisao je.

No, naglasio je, u Bc Institutu nastavljaju sa svojim poslom. Stvaranjem novih sorata i hibrida kultivara pokušavaju razvijati i neke nove programe te u posao uvoditi i nove partnere.

"Puno smo učinili i u razvoju mehanizacije koja je neophodna za naš posao tako da smo u naše doradne centre u Rugvici i Slatini uložili približno milijun eura. Važno je da sve što proizvodimo pod imenom BC bude i dalje vrhunski kvalitetno. Približava se sjetva ozimih strnih žita, pšenice prije svega. Apeliram da se isključivo sije certificirano sjeme”, rekao je Ikić okupljenima neposredno pred skidanje i vaganje pokusa kukuruza i soje.

Sjemena za jesensku sjetvu ima dovoljno 

I direktor sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić istaknuo je da je za proizvodnju sjemena ova godine bila jako teška, a sezona još traje. "Ali uvijek radimo i sada možemo tvrditi - proizvodimo dovoljnu količinu sjemena za sjetvu pšenice i drugih žitarica. Bit će dovoljno i kukuruza BC hibrida, a imamo i dosta noviteta", rekao je.  

Dan polja, vršidba i vaganje ujedno je i vrijedna suradnja Bc Instituta i FAZOS-a 

Direktorica komercijalnog sektora dr.sc. Katarina Jukić, navela je kako je prodaja sjemena strnih žitarica već dobrano odmakla, a Bc Insititut ima i najširu paletu ozimih kultúra na našem tržištu. "Nudimo sjeme ozimih pšenica, ječma, zobi, tritikalea i pravoga pira. Već sada je jasno da je velika potražnja za sortom pšenice BC Opsesija, a i dalje je tražena i BC Anica koje također imamo u dovoljnim količinama. Što se tiče brkulja najviše je tražena BC Ljepotica. Dakako, tu je i jako dobra ponuda ostalih sorti, ali i količina sjemena drugih žita", poručila je. 

Predstojnik Zavoda za kukuruz ovog Instituta dr.sc. Mirko Jukić upoznao nas je s pokusom kukuruza. Pogledali smo kako prije vaganja izgleda BC323, Agram, BC415, BC505, BC572, Majstor, BC525 i BC535.

BC323, pojasnio je, najraniji je hibrid u ovom pokusu čija je karakteristika da je vrlo stabilan. Nakon skidanja i vaganja imao je vlagu 16,1, sklop od 76 tisuća biljaka, a prinos 11,162 tone na bazi vlage od 14 posto. "Ima odličan rani rast i jako dobro otpušta vodu i pokazao se tolerantnim na sušu", naglasio je. 

Agram iz FAO grupe između 300 i 400 karakterizira visoka stabljika i dugo zelen list. Jukić ističe kako je odličan i za zrno i kao rani silažni kukuruz. Prinos je imao 10,608 tona. Vlaga izmjerena na pokusu je 15,6 posto. Ovaj kukuruz u tipu zubana ima u klipu 16 do 18 redi zrna, izvrsno podnosi guste sklopove. 

BC415 rani hibrid, ima niže nasađen klip te srednje visoku stabljiku, a zrno mu je u tipu zubana. Pamtimo da je 2020. dao fantastičnih 20,7 tona po hektaru. Odlikuje ga odličan rani porast i brzo otpuštanje vode iz zrna, krupni klipovi s 20 redi zrna u tipu zubana, čvrste stabljike otporne na lom i polijeganje.

"Odličan je za intenzivnu proizvodnju zrna te fantastično reagira u gustim sklopovima", čuli smo na pokušalištu nedaleko Klise, odnosno uz glavnu cestu Osijek-Vukovar. 

Vaganje BC hibrida 

Nadalje, BC505 je imao vlagu 18 posto, a prinos 10,743 tona po jednom hektaru.

Jukić je pun hvale bio predstavljajući BC572. Što ga čini drugačijim? Kaže, plaća se za njega i 15-tak posto više jer je tražen u Italiji kao kukuruz namijenjen ljudskoj prehrani, a često baš za proizvodnju dječje hrane. Ima lijep spoj dobrog prinosa i izvrsne kvalitete zrna. Nakon vaganja na pokušalištu vlaga je bila 17,5 % i prinos 10,193 tone.

Bila je ovo izuzetno teška godina za proizvodnju kukuruza, čuli smo 

Hibrid Majstor je bio dosta vlažan, udjel vode je bio 19,3 % a prinos 10,057 t/ha. BC525 je imao prinos od 10,874 tone i udio vode 17 posto, dok je 18,3 posto vode bilo u BC535 i 11,313 tone. Za proizvodnju zrna i silažu je i karakteristika mu je dobar rani porast, čvrsta visoka stabljika, dugo zelen uspravan list. Dobro razvijeni klipovi sa 16 do 18 redi zrna u tipu kvalitetnog zubana, ima visok potencijal rodnosti te brzo otpušta vodu iz zrna.

BC525 je na pokusu imao 17 posto vlage, no i prinos od 10,874 tone po jednom hektaru. Evo nekih njegovih karakteristika: Visoka klijavost i energija klijanja sjemena, stabljika niska, ujednačena, klip velik sa 16-18 redova, zrno krupno u tipu kvalitetnog zubana s velikim udjelom caklavog endosperma, a namijenjen proizvodnji zrna na različitim razinama agrotehnike. Ratari ističu i kako je lagana berba i kombajniranje.

Posljednji kukuruz na pokusu je bio BC535 koji je dao 11,313 tona s udjelom vode od 18,3 posto.

Bili smo na Danu polja BC hibrida kukuruza i sorata soje u Rugvici - evo što smo čuli

Kako smo čuli, ova je godina što se tiče uroda prosječna, ali su se cijene jako snizile. "I upravo zato bit će teško izdržati ovu godinu”, rekao je Božo Matković iz sela Slatinik Drenjski. Dodao je da je cijela godina bila prezahtjevna za proizvodnju, a on sam očekuje približno devet tona po hektaru. Nije još skidao kukuruz i pričekat će da se vlaga još spusti jer svako dodatno sušenje je trošak. Matković je inače priznati poljoprivrednik, iskusan, a radi 120 hektara zemlje. Na pitanje je li možda došlo vrijeme za navodnjavanje, odgovorio je da će to rijetko tko moći raditi jer se radi doista o velikoj i skupoj investiciji. Međutim, osvrnuo se na mogućnost smanjivanja oranja.

Javna vršidba održana je na pokušalištu nedaleko Osijeka 

"Istina, oranjem, odnosno otvaranjem brazde još dodatno gubimo vodu. Vrijeme je za prijelaz na konzervacijsku obradu tla”, kaže Božo koji će kukuruz po ovoj cijeni odmah prodavati. Neće ga čuvati jer smatra da je to danas rizik. 

Dobra godina za soju 

Promotor Bc Instituta za Vukovarsko-srijemsku županiju Ante Strunje nas je upoznao s pokusom soje gdje smo vidjeli sorte Bahia, Pedro, Ascasubi i Amma. Istaknuo je kako je ovo dobra godina za proizvodnju ove uljarice i očekuju dobre prinose. Primjerice, Pedro je na jednom pokusu već imao pet tona po hektaru. Na pokušalištu FAZOS-a radi kontrole su skidali soje koje su još dosta zelene, a i zbog vlage nije kombajnom mogao dobro pokupiti donje mahune.

Bahia je imala vlagu 14,6 % i prinos 3,209 tona, a Pedro 13,8 % vlagu i 3,645 tona. Ascasubi vlagu 14,7 % i 3,765 tona. No, nova sorta je Amma i ona je uz vlažnost od 14,2 posto imala na ovom pokusu 4,131 t/ha.

Pedro je, čuli smo, sorta indeterminiranog tipa rasta, što znači da postepeno raste i cvate, stabilan i odličan prinos, pogodna za ranu sjetvu kao glavni usjev i kao naknadni, dobro podnosi gušći sklop.

Bahia je sorta indeterminiranog tipa rasta, vrhunski prinos uz raniju zrelost, pogodna za sjetvu unutar redova i sekundarnu žetvu. Ascasubi je indeterminiranog tipa rasta, predstavlja odličnu kombinaciju potencijalnog prinosa i otpornosti na razne proizvodne uvjete te pogodna za sjetvu unutar redova.

Za soju je s druge strane, ovo bila dobra godina

Amma je nova sorta. Postepeno raste i cvate kao i prethodne sorte. U optimalnom sklopu daje izrazito visoke prinose zrna uz nisku žetvenu vlagu. Tradicionalnim oplemenjivanjem smanjen je sadržaj antinutritivnih tvari (TIAmg/g) zrna u odnosu na standardne sorte i do 50 posto.

Rekordan urod u pokusima. 5,72 t/ha dao je 2021. upravo na ovom pokušalištu u Klisi, a i u ovom pokusu dao je najbolje rezultate.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut FAZOS Ivica Ikić Krunoslav Zmaić Dan polja Javna vršidba BC hibridi kukuruza Sorte soje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...