Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ječam
  • 15.06.2024. 09:00

U tijeku je žetva ječma, kako čuvati zrno?

Zbog lomljenja dijelova i čitavih klasova te osipanja pojedinačnih zrna iz klasova (dvoredni ječam), žetva jednofazno kombajnima obavlja se na početku pune zrelosti ili pak, u punoj zrelosti za pivsku sortu kada je vlaga zrna 14 posto ili manja.

Foto: Depositphoto/stevemc (ilustracija)
  • 2.563
  • 153
  • 0

U tijeku je žetva ječma (Hordeum sativum L.) koja se može izvesti jednofazno, dvofazno i višefazno. Najbolji i najracionalniji način je jednofazno univerzalnim kombajnima.

Zbog lomljenja dijelova i čitavih klasova te osipanja pojedinačnih zrna iz klasova (dvoredni ječam), žetva jednofazno kombajnima obavlja se na početku pune zrelosti ili pak, u punoj zrelosti za pivsku sortu kada je vlaga zrna 14 posto ili manja. Praktično, optimalno vrijeme žetve dvorednog (pivarskog) ječma je prvenstveno u punoj zrelosti, dok se višeredni (stočni) žanju na početku pune zrelosti.

Vlažnije zrno se dosušuje

S vlagom zrna većom od 14 posto, mora se provesti dosušivanje na 40oC. Praktično, zrno s većim postotkom vode dosušuje se u sušarama za zrnaste proizvode. Stočni ječam se suši na temperaturi od 60oC, a pivarski, kao i sjemenski, na 40oC.

Ukoliko se kod pivarskog žetva obavlja ranije (žuta zrelost), zrno sadrži više bjelančevina - što je nepoželjno. 

Ukoliko je zrno ječma malo vlažnije od optimalne vrijednosti (13 do 14 posto) dosušuje se prirodnim putem u prozračnim, suhim i čistim prostorijama, uz češće prevrtanje mase.

Ne žuriti sa skidanjem zrna zbog bjelančevina (Foto: Depositphotos/jochenschneider)

Ječam mora zadovoljiti niz strogo definiranih zahtjeva da bi mogao nositi ime pivski (pivarski). Prije svega, mora imati odgovarajuću kvalitetu. Na prvom mjestu, ističe se zahtjev za održavanje maksimalne klijavosti i energije klijanja (najmanje 95 posto). Potom, slijedi sadržaj bjelančevina, koji se treba kretati u granicama osam do 11,5 (12) posto. 

Napomena: iako svi dozrijevaju ujednačeno, skloni su samoosipanju, naročito lomu klasnog vretena, što ovisi od sortnih osobina. Osipanje je naročito izraženo kod višerednih sorti. Zbog toga i brzog pada vlage, žetvu treba obaviti u što kraćem roku, najduže pet dana.

Spremanje slame obavlja se ručno sakupljanjem u rasutom stanju ili baliranjem presama za voluminoznu stočnu hranu. Da bi se sačuvala kvaliteta slame, treba je što prije pokupiti s njive. Poslije sakupljanja pristupa se plitkom oranju strništa.

U povoljnim uvjetima prinos do osam tona po hektaru

Prinosi ozimog ječma iznose u prosjeku pet i više tona/ha, a jarog obično tri do četiri. U povoljnim meteorološkim uvjetima i uz optimalnu agrotehniku mogu se ostvariti prinosi ječma pet do osam tona po hektaru.

Prinosi jarog su niži od prinosa ozimog, a kreću se u okvirima tri do četiri t/ha suhog zrna, ali uz raniju sjetvu i uz primjenu intenzivnih agrotehničkih mjera, odnosno tehnologije proizvodnje, prinosi se mogu približiti visini prinosa ozimog ječma.

Nikad ranija žetva ječma: Slaven Puzjak zadovoljan s 5,5 tona po hektaru

Prilikom prijema zrna, uz vagu se nalazi laboratorij za uzimanje i obradu uzoraka. Laboratorij je opremljen automatskom i ručnom sondom, laboratorijskom vagom, aparatom za brzo određivanje vlage i hektolitarske težine zrna ječma. Prije analize obavlja se organoleptički pregled uzoraka na gar i glavnicu. Nakon uzorkovanja vozilo se važe teretnom (50 tona) automatskom vagom. Vaga se redovno servisira i umjerava. Pivski (pivarski) se obavezno mora odvojiti od stočnog i razdvojiti po sortama zbog čistoće sorte, te se ovisno od ulazne analize usmjerava u skladišta ili ćelije silosa.

Ječam za zelenu masu treba kositi sa visinom 40 cm.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Baliranje slame Prinosi ječma Ječam za zelenu masu Stočni ječam Vlažnost zrna Dosušivanje zrna


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja