Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 02.09.2024. 18:00

Ukrajina će dobiti modularna skladišta za pohranu žitarica - očekuju dobar izvoz u EU

EU su prodali više od 15 mil. t kukuruza. "Suša je pogodila i EU i tamo se ne očekuju viškovi", rekao je zamjenik predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća Denys Marchuk.

Foto: Shutterstock/J.J. Gouin
  • 485
  • 60
  • 0

Nakon dogovora s ukrajinskim Ministarstvom poljoprivredne politike i hrane, predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) najavljena je daljnja podrška gospodarstvu u ratom zahvaćenoj zemlji. 

Osigurat će im modularna skladišta, tunele i silo-vreće za pohranu žitarica.

Prehrambena sigurnost 

"Ove mjere će pomoći poljoprivrednicima da spase urod od ruskog agresora, doprinjeti prehrambenoj sigurnosti u pogođenim regijama, ali i Ukrajini u cjelini", izjavio je u priopćenju resorni ministar, Taras Vysotskyi.

Privremena su skladišta potrebna u Hersonu, Černihivu, Sumiju, Harkivu, Zaporižji, Donjecku, Mikolajivu i Dnjepropetrovsku. USAID i FAO obećali su pomagati i dalje. 

Suša pogodila kukuruz

Tamošnje poljoprivrednike također zabrinjava suša koja se najviše odrazila na kukuruz. 

Naime, Ukrajina je požnjela oko 33 milijuna tona žitarica i uljarica, no nepovoljni vremenski uvjeti negativno su utjecali na ljetne usjeve, što može rezultirati gubicima od više od 15% žetve. Konkretno, berba kukuruza, ako se suša nastavi, neće premašiti 22 mil. t, izjavio je zamjenik predsjednika Ukrajinskog agrarnog vijeća Denys Marchuk

"Ove smo sezone uspjeli prodati više od 7 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda, što je 60% više nego u istom razdoblju prošle godine. Međutim, berba kukuruza manja za 10 milijuna tona zbog vremenskih uvjeta, utjecat će na izvoz", komentirao je Marchuk. 

Povećan izvoz u EU 

Azija, Afrika i Bliski istok ostaju tradicionalna tržišta za ukrajinske proizvode. Istodobno, prisutnost Ukrajine u EU značajno je povećana zbog mogućnosti bescarinske trgovine.

Kaže, EU su prodali više od 15 mil. t kukuruza, trgujući sa zemljama kao što su Njemačka, Španjolska i Italija. "Ovo je važan poticaj za povećanje izvoza ne samo sirovina, već i prehrambenih proizvoda s dodanom vrijednošću", naglasio je.

Za ukrajinske proizvođače značajna su i ograničenja kvota za izvoz u EU.

"Za neke proizvode, poput meda, zobi, jaja, šećera, već smo iscrpili kvote, a uskoro bi mogli i za piletinu. Međutim, takvo smanjenje ne vrijedi za skupinu žitarica. Suša je pogodila i EU i tamo se ne očekuju viškovi", komentira dodajući kako se nada izvozu poljoprivrednih proizvoda koji bi premašiti 40 milijuna tona. 


Tagovi

Taras Vysotskyi Ukrajinske žitarice Izvoz žitarica Suša Ugrožen kukuruz Modularna skladišta Denys Marchuk Izvoz u EU Bescarinska trgovina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljubav i priroda… Biljsko jezero. #RuralFoto #priroda