Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinska poljoprivreda
  • 15.08.2023. 15:00

Unatoč manjim površinama, ukrajinska žetva premašit će prošlogodišnju?

Iako je ukupna površina pod žitaricama ove godine bila za 980 tisuća ha manja nego lani, vremenske prilike doprinijele su gotovo rekordnom prinosu

Foto: Depositphotos/Ivanov
  • 2.132
  • 153
  • 0

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine ažuriralo je prognozu bruto proizvodnje žitarica i uljarica. Prema novoj procjeni, ove godine bi tamošnji poljoprivrednici mogli požnjeti oko 56,4 milijuna tona žitarica, kao i 20,3 milijuna tona uljarica, stoji u njihovu posljednjem priopćenju. 

Povoljne vremenske prilike 

Navode kako je početkom proljeća 2023. ukupna proizvodnja za tekuću godinu bila prognozirana na 63,5 milijuna tona, što je 13% manje na međugodišnjoj razini. U lipnju, nakon početka žetve, prognoza je podignuta na 68 milijuna tona (-7% na godišnjoj razini). "Sada, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, imamo sve razloge za korekcije naviše – na 76,7 milijuna tona, što je 5% više na godišnjoj razini", stoji u izvješću.

Hoće li manjak brodova dovesti do poskupljenja žitarica?

Iako je ukupna površina pod jarim i ozimim žitaricama ove godine bila za 980 tisuća ha manja nego lani i iznosila je 10.895 tisuća ha, vremenske prilike doprinjele su su gotovo rekordnom prinosu žitarica (do 5,18 t/ha).

Rekordna uljana repica

Konkretno, prema preliminarnim procjenama resornog ministarstva, ukrajinski ratari će ove godine požnjeti 20,9 milijuna tona pšenice, 5,8 mil. t ječma i 28,1 mil. t kukuruza.

Što se tiče proizvodnje uljarica, suncokret bi mogao doseći razinu od 12 mil. t, uljana repica 4 mil. t što je višegodišnji rekord, a soja 4,2 mil. t.

U toj će zemlji ove godine ubrati i 13,7 milijuna tona šećerne repe.


Tagovi

Ukrajinska poljoprivreda Proizvodnja žitarica Proizvodnja uljarica Žetva 2023. Ukrajinska žetva Vremenske prilike


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB