Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 29.07.2015. 10:00
  • Krapinsko-zagorska

Uništavanjem ambrozije izbjegnite kazne

Obavijest Savjetodavne službe poljoprivrednicima.

  • 53
  • 2
  • 0

Podsjećamo poljoprivrednike, kao i sve ostale vlasnike i korisnike poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta odnosno oranica, livada i vrtova, da su prema Naredbi o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije -Ambrosia artemisifolia L.,dužni uklanjati ambroziju sa svojih površina. Uklanjanje se mora provesti i s rubova parcela, šuma te uz poljske puteve.

Navedeni korov potrebno je uklanjati u više navrata tijekom vegetacijske sezone odnosno prije nego što procvate, jer je njegov pelud jaki alergen, koji kod mnogih ljudi izaziva zdravstvene probleme. Za suzbijanje ambrozije mogu se koristiti herbicidi, no može se suzbijati i mehanički, čupanjem ili košnjom.

Nadzor nad provođenjem ove mjere provode poljoprivredna, fitosanitarna i šumarska inspekcija, a za neprovođenje mjere, propisane su novčane kazne.

Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ambrozija Suzbijanje Obrađeno i neobrađeno zemljište Alergen Poljoprivredna inspekcija Novčane kazne Sanja Gregurić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.