Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 31.07.2015. 14:00
  • Brodsko-posavska

Uništavanjem ambrozije izbjegnite kazne

Obavijest Savjetodavne službe poljoprivrednicima.

  • 72
  • 3
  • 0

Upozoravamo poljoprivrednike, ali i sve ostale vlasnike i korisnike obrađenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta odnosno kanala, puteva, rubova parcela i šuma, kako su dužni uklanjati ambroziju ili partizanku (Ambrosia artemisiifolija) sa svojih površina.

Ambroziju je potrebno uklanjati tijekom vegetacijske sezone primjenom agrotehničkih, mehaničkih i kemijskih mjera temeljem Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije-Ambrosia artemisiifolia L. Za neprovođenje mjera, propisane su novčane kazne, a nadzor provode fitosanitarna, šumarska i poljoprivredna inspekcija. Korisnici državnih potpora dužni su uklanjati ambroziju, jer je isto propisano Dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima.

Ambrozija ili partizanaka proizvodi veliku količinu polena koji kod ljudi može izazvati alergije, hunjavicu, astmu i druge zdravstvene probleme. Za smanjenje koncentracije polena potrebito je sustavno uništavanje ambrozije.

Mara Maglić dipl.ing.agr.
E-mail mara.maglic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Poljoprivrednici Vlasnici Korisnici Poljoprivredno zemljište Kanali Putevi Rubovi parcela Šume Uklanjanje ambrozije Partizanka Agrotehničke mjere Mehaničke mjere Kemijske mjere Novčane kazne Inspekcij


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]