Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 03.04.2017. 12:00

Uočena pojava sjajnika u uljanoj repici!

Na nekim lokacijama uočena je velika populacija repičinog sjajnika. Ukoliko se ne suzbija, može uzrokovati smanjenje prinosa i više od 50.

Foto: sanddebeautheil/bigstockphoto.com
  • 1.733
  • 65
  • 0

Na nekim lokacijama uočena je velika populacija repičinog sjajnika. Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) jedan je od najvažnijih štetnika uljane repice. Čim temperatura tla poraste na 8°C, a temperatura zraka prijeđe 12°C, možemo očekivati pojavu ovog štetnika. Kako smo zadnjih dana imali temperature više i od 20 °C, ne trebamo se čuditi njegovoj pojačanoj pojavi.

Ukoliko se ne suzbija, može uzrokovati smanjenje prinosa i više od 50%. Sjajnik oštećuje cvjetne pupove. Najveće štete nastaju kad su pupovi potpuno zatvoreni u zbijenom cvatu pokrivenom lišćem. Takvi pupovi ne cvatu.

Što je raniji napad - šteta je veća

Što je raniji napad sjajnika, šteta je veća. Posebno ako u vrijeme pojave cvjetnih pupova zahladi. Dolazi do usporavanja otvaranja cvjetova, a sjajnik se i dalje hrani pupovima.

Prag štetnosti i rokovi suzbijanja sjajnika

Pragovi odluke o suzbijanju sjajnika ovise o fazi razvoja pupa. Uglavnom je dovoljno jedno prskanje insekticidima no u slučaju ranog napada sjajnika (BBCH 50) i produžene cvatnje, može biti potrebno i drugo tretiranje (nakon desetak dana).

Što je raniji napad sjajnika, šteta je veća! Posebno ako u vrijeme pojave cvjetnih pupova zahladi.

Kako trenutno imamo situaciju da se repičin sjajnik javio dosta rano (fenofaza BBCH 50), a trenutne niže temperature mogle bi usporiti otvaranje pupova, moguće da će protiv ovog štetnika biti potrebna i dva tretiranja.

Produženo djelovanje pripravaka

Štete od sjajnika

Važna činjenica o kojoj treba voditi računa je da većina registriranih preparata u Hrvatskoj za suzbijanje sjajnika pripada skupini piretroida, a kako je na preparate iz ove skupine dokazana rezistentnost, njih bi trebalo izbjegavati u suzbijanju navedenog štetnika.

Upravo u takvim okolnostima, insekticidi Proteus OD® i Biscaya® su odličan izbor za suzbijanje repičinih pipa i repičinog sjajnika, preporučaju iz tvrtke Bayer. Produženo djelovanje najveće su prednosti ovih pripravaka. Uspješno kontroliraju pojavu štetnika na duže vrijeme i omogućuju kontrolu repičinog sjajnika jednim tretmanom.

Preporuke za suzbijanje štetnika

Proteus OD® je kombinirani insekticid na bazi dviju djelatnih tvari različitog mehanizma djelovanja koje se izvrsno nadopunjuju. Djeluje odmah, ima brzi "knockdown" učinak na štetnike te osigurava produženo djelovanje do 8-10 dana. Primijenite u dozi 0,5-0,7* lit/ha (*viša doza omogućuje maksimalno produženo djelovanje).

Biscaya® je sistemični insekticid nove generacije s brzim i produženim djelovanjem. Nakon primjene, sjajnici se odmah prestaju hraniti te nakon par dana ugibaju. Bisacaya je odličan izbor jer omogućuje produženo djelovanje do 8-10 dana. Koristi se u dozi 0,3 lit/ha.

Za više informacija o zaštiti uljane repice od štetnika, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: sanddebeautheil/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Bayer Uljana repica Repičina pipa Repičin sjajnik Suzbijanje Insekticid Prskanje Djelovanje Cvatnja


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva u punom jeku 😎🤞