Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervencija 31.04.
  • 23.06.2023. 12:00

Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama - APPRRR upozorava na pravila

Ako nemate dovoljno stajskog gnoja ili proizvodnju vlastitog Agenciji morate dostaviti račun o kupljenom. Pazite da na računu budu svi traženi podaci.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 9.452
  • 632
  • 0

Što se tiče intervencije 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, iz Agencije napominju da je korisnik obavezan posjedovati analizu tla napravljenu u godini provedbe intervencije za svaku ARKOD parcelu na kojoj se primjenjuje stajnjak.

Potrebno ju je napraviti svake godine za svaku vrstu i za svaku novokupljenu količinu gnoja. Iznimno, za svakih 10 ARKOD parcela koje imaju površinu manju od jednog hektara korisnik provodi analizu samo za najveću parcelu.

Analiza tla mora sadržavati sljedeće parametre: reakciju tla (pH, KCl i H2O), sadržaj humusa, sadržaj fiziološki aktivnih hranjiva P2O5 i K2O, hidrolitsku kiselost ili sadržaj ukupnih karbonata te sadržaj skeleta (kod skeletnih tala). Korisnik je obavezan posjedovati analizu stajnjaka na sadržaj suhe tvari, sadržaj organske tvari, reakciju (pH) i sadržaj hranjiva (ukupni dušik, fosfor i kalij).

Također, u skladu s analizom tla i stajskog gnoja dužan je izraditi i provoditi Plan gnojidbe, isti se izrađuje u okviru obveznog individualnog savjetovanja poljoprivrednika.

"Gnojidba stajnjakom unutar eko sheme treba biti u skladu s potrebama kulture, temeljena na provedenoj analizi tla od strane ovlaštenog ili referentnog laboratorija kako je navedeno u Planu gnojidbe", napominju iz APPRRR-a.

Stajski gnoj (kruti ili tekući) dozvoljeno je koristiti na oranici koja odgovara primjeni dušika iz njega od najmanje 70 kg N/ha do najviše 150 kg N/ha u skladu s minimalnim i maksimalnim količinama gnoja po hektaru.

Pazite na podatke s računa

Korisnik kojem je temeljem provedene analize tla od ovlaštenog ili referentnog laboratorija izdana preporuka za gnojidbu stajskim gnojem s količinom dušika nižom od 70 kg/ha izuzima se od obveze. Njega potrebno je inkorporirati u tlo unutar 48 sati od iznošenja na oraničnu površinu.

Korisnik koji nema dovoljne količine stajskog gnoja ili nema proizvodnju vlastitog dužan je do 15. prosinca godine zahtjeva Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju dostaviti presliku računa o onom kupljenom iz kojeg je vidljivo:

  • količina kupljenog stajskog gnoja po vrstama
  • MIBPG i naziv poljoprivrednika od kojeg je kupljen

Za korisnika koji posjeduje stoku količina proizvedenog stajskog gnoja izračunava se na temelju prosječnog broja grla/kljunova evidentiranih u jedinstveni registar domaćih životinja (JRDŽ) u godini koja prethodi godini podnošenja jedinstvenog zahtjeva na temelju stanja svakog prvoga dana u mjesecu i godišnjoj proizvedenoj količini dušika u stajskom gnoju po UG.

Adsorbense dokazati računom

Korisnik koji posjeduje stoku obvezan je u spremištima stajnjaka u cilju vezanja amonijaka, primjenjivati adsorbense na pretežitoj bazi zeolita clinoptilolita ili bentonita koji se dodaje jednom godišnje u spremište u količini koja odgovara najmanje 0,5 posto suhe tvari stajskog gnoja korištenog u ovoj intervenciji, a što dokazuje preslikom računa, koji je obvezan dostaviti Agenciji za plaćanja do 31. prosinca 2023. godine.

Također, obvezan je imati ga pokrivenog u spremištu s ciljem smanjenja onečišćenja vode i zraka. Za to je prihvatljivo korištenje slame te nepropusnih folija.

Korisnik je obavezan Plan gnojidbe, analizu tla, analizu stajskog gnoja zajedno s preostalim računima dostaviti Agenciji za plaćanja do 31. prosinca godine podnošenja Jedinstvenog zahtjeva.

Korisnik je na propisanom Obrascu dužan voditi evidenciju o primjeni stajskog gnoja za sve ARKOD parcele na kojima je u godini zahtjeva primijenjen stajnjak.

Obrazac evidencije korisnik je dužan dostaviti Agenciji za plaćanja do 31. prosinca godine podnošenja zahtjeva.


Tagovi

Stajski gnoj Stajnjak Intervencija 31.04. APPRRR Obeze Račun


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.