Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita usjeva
  • 28.11.2023. 07:30

Upotreba herbicida u ozimim usjevima ovisi o temperaturi zraka

Vlažnost tla, vrsta usjeva i njegove faze razvoja, temperatura i vrsta korova su faktori koji utječu na izbor herbicida koje možemo koristiti.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.246
  • 71
  • 0

Korovi su redovni pratitelji ozimih usjeva, a javljaju se od sjetve i tijekom cijele zime. Kod primjene herbicida treba znati da temperatura ima veliki utjecaj na njihovu efikasnost, a djelotvorni su kada se primjenjuju na onima od 8 do 20 ºC. Naravno da postoje preparati koji mogu djelovati i na nižim temperaturama. 

Prvo pregledajte usjev

Prije nego što se odlučite za primjenu, pregledajte usjev kako bi mogli odlučiti koji preparat koristiti. Neki korovi, posebno jednogodišnji, su završili s vegetacijom ili se povlače na zimovanje. Sada su aktivni pirika, ljuljevi, vlasnjače i druge vrste. Zajedničko im je da se jako šire i zauzimaju površinu, a istovremeno razvijaju snažan korijen koji će im, čim otopli dati neophodna hraniva za brz porast. Kad iskopate jedan takav korov, vidjet ćete kako ima izuzetno razvijen korijen.

Obratite pažnju u kojoj je fazi usjev i koja je vrsta ozime žitarice. Ova informacija je veoma značajna, jer ćete tome morati prilagoditi izbor herbicida. Ozima pšenica je tolerantnija na razvojne faze i zbog toga je veći izbor sredstava, ali to nije slučaj s ječmom i raži koji su osjetljiviji.

Važno je i u kakvom je stanju parcela. Ako je zemljište suviše vlažno i nije moguće ući mehanizacijom u polje, tada je bolje pričekati da uvjeti budu povoljniji za tretiranje.

Temperatura je glavni limitirajući faktor

Kad smo suzili izbor na osnovu informacija u kojoj je fazi razvoja usjev i koje su vrste korova zastupljene, pažnju usmjeravamo prema temperaturi. Ona je limitirajući faktor na efikasnost primjene, ali sa sobom nosi i određen rizik fitotoksičnosti. Na scenu stupaju minimalne temperature zraka na kojima možemo koristiti određene aktivne tvari. One određuju intenzitet apsorpcije preparata, mogu dovesti do odloženog djelovanja ili će ono čak izostati. Ako je temperatura niža za pola ili jedan stupanj od preporučene, još uvijek možete upotrijebiti sredstvo, ali s malo povećanom dozom. Napominjem, malo povećanom jer trebate paziti na fitotoksičnost koje nose povećane doze.

Kako bi odredili točnu temperaturu, ona se mjeri na polju na površini tla ili visini zelene mase. Uvijek je bolje da se odlučite za herbicide koji dobro djeluju na temperaturi ispod 5ºC, jer u ovom periodu i kad je temperatura nešto viša, oni će biti efikasni.

Kombinacija aktivnih tvari fluroksipir i florasulam koristi se za zaštitu ozime pšenice i tritikala, a djelotvorna je na temperaturi 4ºC. Sličnu efikasnost ima kombinacija propoksikarbazon natrija i mezosulfuron metila koja se koristi za suzbijanje korova u usjevima ozime pšenice, raži i tritikala.

Na još nižoj temperaturi od 2ºC u ozimoj raži i tritikalu se može uspješno koristiti tribenuron metil. Kada je temperatura 1ºC za tretiranje ozime raži, ječma, tritikala i pšenice koristi se sredstva na bazi pinoksadena ili halauksifena. Na temperaturi između 0 i 2ºC u ozimoj pšenice se koriste sredstva na bazi klorotolurona, a do pojave mraza mogu se primijeniti i na ječmu.


Tagovi

Herbicidi Korovi Ozime žitarice Suzbijanje korova u ozimim žitaricama Niske temperature i korov Zimsko tretiranje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB