Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 28.07.2024. 07:30

Usjevi ugroženi i vrućinom i kišom - uz dvije iznimke

Iako su prognoze za ljetne usjeve u Hrvatskoj nešto iznad prosjeka, nedavni toplinski val od 5. do 13. srpnja tek će pokazati svoj utjecaj

Foto: Shutterstock/maxim ibragimov
  • 197
  • 0
  • 0

Prognoze prinosa suncokreta, kukuruza u zrnu i stočnog graška su pale, ali ostaju blizu petogodišnjeg prosjeka, objavila je Europska agencija za praćenje usjeva (MARS).

Za jari ječam i durum pšenicu revidirane su blago naviše.

Negdje vruće i suho, a negdje kiša

Vrući i suhi uvjeti tijekom lipnja i srpnja u jugoistočnoj Europi doveli su do pada prinosa. Temperatura iznad 35 °C negativno je utjecala na ljetne usjeve, pogotovo cvatnju.

Zašto kukuruz uvija listove?

Nedostatak kiše dodatno je pogoršao situaciju u istočnoj Mađarskoj, istočnoj Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj. Ozime i jare žitarice (pšenicu, ječam i sl.) bile su manje pogođene jer su već došle do završnog ciklusa rasta. 

Stanje u Europi (izvor: EK)

Istovremeno, obilne oborine u zapadnoj Europi i sjevernoj Italiji uzrokovale su poplave, pritisak štetnika i bolesti, što je negativno utjecalo na sve  tamošnje kulture. 

Povoljni uvjeti za jari ječam

Zbog povoljnih vremenskih uvjeta u Španjolskoj i sjevernoj Europi, prognoza za jari ječam izdvaja se od prosječnih predviđanja. Prema sadašnjim procjenama, njegov je prinos za 8,5% iznad petogodišnjeg prosjeka i dodatno je povećan u odnosu na lipanjska očekivanja.

Prognoze za jari ječam i durum pšenicu revidirane su blago naviše

Iako su predviđanja za urod durum pšenice ispod petogodišnjeg prosjeka, zabilježeno je povećanje od 1,5% u odnosu na procjenu u lipnju. 

Stanje u Hrvatskoj

Žetvu ozimih usjeva u Hrvatskoj prekinula je kiša krajem lipnja, ali prinosi su i dalje iznad petogodišnjeg prosjeka. No, dugotrajno vruće razdoblje bez oborina tek će pokazati svoj utjecaj. Temperature su bile iznad prosjeka, s toplinskim valom od 5. do 13. srpnja, kada su dosezale do 35 °C, a ponegdje i nekoliko stupnjeva iznad. U promatranom razdoblju, oborine su bile prosječne u sjevernoj, a iznad prosjeka u panonskoj i jadranskoj Hrvatskoj. 

Sušno razdoblje sredinom lipnja pogodovalo je žetvi ozimina, no krajem mjeseca kiša je odgodila završetak ovih poslova. Visoke temperature ubrzale su rast jarina, ali, kako navode u priopćenju, moguće su štete na kukuruzu i suncokretu. 


Tagovi

Stanje usjeva Europske žitarice Izgledi Stanje u Hrvatskoj JRC Mars Jari ječam Durum pšenica


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Diplomirani novinar s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje