Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 01.07.2024. 18:00

Usjevima prijete štetnici i bolesti - posebno je ugrožena jedna vrsta žitarice

Obilne kiše nastavile su padati u većem dijelu zapadne Europe i sjeverne Italije. Višak vode zadržao se u mnogim zemljama, stoji u izvješću Agencije za praćenje usjeva

Foto: Shutterstock/Dave Weaver
  • 114
  • 0
  • 0

Izgled za dobar urod europskih žitarica i dalje padaju. Zbog loših vremenskih uvjeta u mnogim regijama, Europska agencija za praćenje usjeva (MARS) revidirala je prognoze prinosa za gotovo sve važne kulture na razini EU-a - prema dolje. 

Durum pšenica posebno ugrožena 

Unatoč tome, procjene su i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka. Najviše je smanjena prognoza za prinos durum pšenice, uglavnom zbog lošeg stanja u Francuskoj i Italiji. Predviđanja za običnu pšenicu značajno su smanjena za Italiju, Rumunjsku i Nizozemsku. 

Obilne kiše nastavile su padati u većem dijelu zapadne Europe i sjeverne Italije. Višak vode zadržao se u zemljama Beneluksa, zapadnoj Njemačkoj, sjeveroistočnoj Francuskoj i sjevernoj Italiji, što, jasno, negativno utječe i na rast usjeva, ali i rad u polju. 

Stanje u Europi (izvor: EK)

U nekoliko od ovih regija još uvijek traje sjetva jarina, s ukupnim kašnjenjem do dva mjeseca, navode u JRC Mars. 

Visok pritisak štetnika i bolesti

Zbog kombinacije visokih temperaturnih vrijednosti i visoke vlažnosti, uvjeti za rad u polju bili su teški, a pritisak štetnika i bolesti u tim je regijama vrlo visok. 

U južnoj Njemačkoj nedavne jake kiše dovele su do poplava. Na istoku te zemlje te jugozapadu i sjeveroistoku Poljske, vlaga u tlu se smanjuje, ali za sada bez negativnih učinaka na kulture. 

No, to nije slučaj u dijelovima Mađarske, Rumunjske, Ukrajine i Rusije, gdje dugotrajni vodni deficit ostavlja negativan utjecaj na očekivani prinos ozimina. Na istoku Španjolske, gdje su ukupna očekivanja prinosa pozitivna, toplinski valovi u lipnju pogoršali su stanje ozimih usjeva, a koji su već bili pogođeni nestašicom vode.

Najviše bi mogla podbaciti durum pšenica 

Stanje u Hrvatskoj

Prema JRC Mars, izgledi za ozimine u Hrvatskoj ostaju iznad petogodišnjeg prosjeka. Obilne kiše u svibnju pozitivno su se odrazile na sve kulture. Prva dekada lipnja bila je toplija nego inače, a količina oborina znatno iznad prosjeka što je doprinjelo oporavku tla u nekim područjima istočne Hrvatske, stoji u izvješću. 

No, toplije temperature uz nastavak oborina, povećavaju pritisak bolesti što se može odraziti na kvalitetu zrna. Bez obzira na prognozirano sušnije razdoblje, ljetni usjevi bi trebali dati dobar prinos, u skladu s povijesnim trendovima. 

Povoljan početak sezone za rižu 

Kampanju sjetve u velikim dijelovima europskih regija u kojima se uzgaja riža karakteriziraju kašnjenja, kao posljedica čestih kiša u travnju i svibnju. Ipak, u usporedbi s 2023., predviđa se povećanje površine zasijane rižom, zahvaljujući višim razinama snježnih pokrivača i vode u akumulacijama dostupnim za navodnjavanje. 

Prognoza prinosa ove žitarice trenutno je u skladu s povijesnim trendovima i 7% je iznad 5-godišnjeg prosjeka na razini EU.


Tagovi

Stanje usjeva Europske žitarice Izgledi Prinos žitarica Durum pšenica JRC Mars Stanje u Hrvatskoj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje