Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba
  • 23.09.2013. 14:11

Ušteda na jesenskoj gnojidbi šećerne repe

Upotrebom GlucoHumat gnojiva u jesenskoj sjetvi možete smanjiti količinu uobičajene gnojidbe za 50-60%

Foto: stock.xchng
  • 1.255
  • 123
  • 0

Mnogi poljoprivrednici odlučuju se na smanjenje ulaganja u gnojidbu kako bi ostvarili profit. Smanjenom gnojidbom dovodi se do loših krajnjih rezultata jer se smanjuju prinosi, a time i profiti. Štednja na gnojivu povlači za sobom dugoročne posljedice. Kako bi šećerna repa ostvarila visoke prinose odnosno veliku tehnološku kakvoću mineralna ishrana ima bitnu ulogu u povećanju prinosa korijena.

Upotreba gnojiva je neophodna za radi postizanja visokih prinosa te isplativosti uzgoja željene kulture. Modernom gnojidbom značajno se utječe na povećanje poljoprivredne produkcije. Kvalitetnom gnojidbom povećava se plodnost tla što rezultira visokim prinosom, ali i biljakama otpornim na bolesti i štetnike te klimatske stresove.

Gnojidbom se treba postići da šećerna repa ima visok prinos korijena te velik udio šećera, a njena svrha je vratiti mikro i makroelemente u tlo te povećati prinose.

Ušteda na gnojidbi?

Glucohumat gnojiva u mikrogranularnoj formulaciji idealni su za primjenu prije sjetve (istovremeno sa sjetvom). Njihova izvrsna sposobnost da stimuliraju razvoj korijena biljke i da otpuštaju elemente koji su zadržani u tlu, čini ih idealnim za prevladavanje stresa omogućavajući "start" efekt:

  • Poboljšava razvoj korisnih mikroorganizama u tlu
  • Smanjuje zgrušavanje zemlje
  • Povečava zadržavanje vode u tlu i kapacitet kationske izmjene
  • Otpušta dijelove rezerve fosfora, kalija i mikroelemenata (kao što su Zn, Fe, Mn, Cu), zarobljenih,od strane koloida u zemlji
  • Znatno povećava razvoj korijena i omogućava prevladavanja stresa nastalog prilikom presađivanja
  • Drastično smanjuje zagađivanje tla i vode
  • Siguran je za ljude i životinje
  • Izrazito niskog saliniteta, što omogućava sijanje lokalizirano uz sjeme

Uz primjenu Glucohumat gnojiva moguće je uštediti jer se kod jesenskog zaoravanja primjenjuje 50 - 60% manje klasičnog NPK. Prilikom sjetve koristite istovremeno i Glucohumat gnojiva te time štedite vrijeme i troškove dodatne gnojidbe. Gnojivo se direktno stavlja u sijačicu, a za jedan hektar je dostatna količina od 40 kilograma. Pri sađenju šećerna repe koristimo lokalizirano uz sjeme Glucohumat MicroStart G10 (NPK 5:13:5).

Oko 15. svibnja ( 4 - 10 listova ) primjenjujemo folijarni Borosol L9 u količini od 2 kg/ha. Oko 25. kolovoza ( 45 - 30 dana prije vađenja ) za povećanje digestije koristimo kombinaciju naših proizvoda folijarni Rizoflower L7 i folijarni Borosol L9 i to u količinama od 4 kg/ha, odnosno 1,5 - 2 kg/ha.

Za terene siromašne kalijem (K), ili je kalij (K) u formi koja se ne može asimilirati preporuka je koristiti folijarni Rizoflower L7 2kg/ha zajedno sa folijarnim Sugargoldom L8 2 kg/ha, te folijarnim Borosol L9 2kg/ha.

Organski sastojak Glucohumata tekućih gnojiva je stabilan i izrazito vlažan, zahvaljujući prisutnosti vrlo aktivnih humičnih i fulvičnih kiselina dobivenih iz leonarditnih i glukonskih kiselina.

Rezultat je proizvod koji, sam ili u suradnji sa glavnim gnojidbenim elementima, stimulira biljni razvoj povećavajući aktivnost korijenja i sposobnost upijanja lišća. Nadalje, daje prednost kemijsko-fizičkim i mikrobiološkim svojstvima zemlje povećavajući upijanje hranjivih tvari.

Fenološka faza
Preporučeni proizvod
Preporučeno doziranje
Pri sađenju
(lokalizirano)
ili
40 kg/ha
4 - 6° list
(folijarno)
1,5 - 2 kg/ha
10 - 12° list
(folijarno)
4 kg/ha
45 - 30 dana prije vađenja (folijarno) za povećanje digestije
+
4 kg/ha
+
1,5 - 2 kg/ha

Preporučeni proizvodi i njihovo doziranje predstavljaju samo općenite smjernice te stoga mogu varirati obzirom na klimatske uvjete i vrstu tla.

Na Vama je da odlučite!

Foto: stock.xchng


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Jesenska gnojidba Šećerna repa Mineralno gnojivo Folijarno gnojivo Sijanje Prihrana


Autorica

Maja Bakota

Više [+]

Maja je administratorica/urednica AgroKluba. Završila je diplomski studij financijskog managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Zanima se za društvene mreže, community management i SEO. Osebujnog glazbenog ukusa :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]