Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska soja
  • 02.12.2023. 18:00

Uzgoj soje: Europski ratari utrostručili proizvodnju

U Europskoj uniji se potroši oko 16 milijuna tona, a od ukupne količine uvozi se 85 posto i to za hranidbu životinja

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.223
  • 135
  • 1

Interes za proizvodnju soje raste, a europski poljoprivrednici su proizvodnju gotovo utrostručili u deset godina, piše Agrarheute. Najveća proizvodnja i povećanje površina su vezani za srednju Europu, dok područja na jugu sve više ovise o navodnjavanju.

Globalna proizvodnja do 400 milijuna tona

Uvjeti 2023. nisu bili idealni, ali je ubrana treća najveća žetva soje do sada. Ovakve rezultate je omogućila druga najveća obrađena površina. U Europskoj uniji se potroši oko 16 milijuna tona, a od ukupne količine uvozi se 85 posto i to za hranidbu životinja. Članice proizvode ovu ratarsku kulturu na samo 1,7 posto obradivih površina, a interes raste.

Američko ministarstvo poljoprivrede USDA procjenjuje da će njezina globalna proizvodnja u 2023. doseći 400 milijuna tona, a Europska komisija je procijenila ukupnu domaću godišnju potražnju za biljnim proteinima na 27 mil. t. Od toga je 93 posto potrebno za stočnu hranu, a manje od jedan posto za ljudsku ishranu.

Proizvodnja biljnih proteina će se dodatno poticati? Koje su šanse za Hrvatsku?

Komisija je razvila strategiju za biljne proteine kako bi smanjila ovisnost Europe od uvoza proteina iz inozemstva, od kojih većina dolazi iz Brazila, Argentine, SAD-a i, odnedavno, Ukrajine.

Inicijativa Dunav Soja

Nekoliko država članica, uključujući Francusku, Belgiju, Austriju, Mađarsku i Slovačku, uvelo je programe podrške usjevima, s različitim rezultatima do sada.

Inicijativa Dunav Soja pokrenuta je 2012., a okupila je 11 država u Dunavskoj regiji. Cilj je povećanje udjela lokalno proizvedene soje, a standard certifikacije "Europe Soya" uveden je 2016. godine. Najveći izazovi za proširenje uzgoja će biti toplinski udari i suša. Italija će i dalje biti najvažniji proizvođač u EU, a slijede je Francuska, Rumunjska i Austrija. Povećanje površine pod ovom grahoricom potaknuto je kombinacijom faktora, uključujući: visoke otkupne cijene uvezene, sve veću potražnju za domaćom - bez GMO i visoke cijene gnojiva.

Cijena na burzi (Chicago):

Tržište i potražnja za stočnom hranom

SAD, Brazil, Ukrajina i Kanada su najvažniji dobavljači soje za EU, a Španjolska, Nizozemska, Njemačka i Italija su najveći izvoznici. Ove četiri zemlje su također glavni prerađivači, a osim Italije, sami ju proizvode malo.

Tržište soje pokreće potražnja za stočnom hranom, a većina članica iz godine u godinu izvještava o smanjenju broja stoke te uvoza soje i sojine sačme. Broj stočarskih farmi u Europi sa životinjama pao je za 40 posto u roku od 10 godina, izjavio je europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Populacija stoke EU je nedavno doživjela razne krize, uključujući krizu u sektoru svinja, s rastućim troškovima i padom cijena, ali i dramatičnim izbijanjem ptičje gripe. Broj stoke u Europi opada, a klimatske promjene utječu na proizvodnju stočne hrane što može otvoriti nove mogućnosti za soju i sojine proizvode.


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Soja Proizvodnja soje Inicijativa Dunav Soja Uvoz soje Tržište soje Europska soja Europe Soya


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]