Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica u pustinji
  • 21.08.2024. 18:00

Uzgojili pšenicu u ekstremnim pustinjskim uvjetima - koliki im je prinos?

Projekt u pustinju Takla-Makán, na polju od 400 hektara, za Kinu predstavlja značajan napredak u prilagodbi ekstremnim uvjetima i poboljšanju poljoprivredne proizvodnje. Kako su to uspjeli?

Foto: Shutterstock/chinahbzyg
  • 1.024
  • 34
  • 0

U inovativnom projektu u pustinji Takla-Makán, Kina je na polju od 400 hektara uspjela uzgojiti pšenicu u ekstremnim uvjetima, demonstrirajući kako moderne tehnologije mogu prevladati izazove sušnih područja, piše Scmp.com.

Koliki je prosječan prinos? 

Naime, kineski poljoprivredni proizvođači desetljećima se žestoko bore kako bi osigurali zadovoljavajuću opskrbu hranom za stanovništvo od 1,4 milijarde. Projekt u pustinji predstavlja značajan napredak u prilagodbi ekstremnim uvjetima i poboljšanju poljoprivredne proizvodnje.

"Prosječan prinos pšenice na ovom polju dosegao je 1.500 kg po hektaru, što je, iako niže od državnog prosjeka, izvanredno u kontekstu surovih pustinjskih uvjeta kao što su oštre zime, suše i pješčane oluje", ističu dodajući i da je kvaliteta također visoka, specifične težine 825 grama/litri, odnosno hektolitarske mase 82,5. 

Koristili fertirigaciju

Ovaj uspjeh rezultat je primjene inovativnih metoda, uključujući upotrebu organske tvari za poboljšanje tla i tehnologiju fertirigacije, gnojidbe navodnjavanjem

Ova metoda omogućava biljkama da apsorbiraju hranjive tvari putem navodnjavanja te poboljšava precizno doziranje i učinkovitost vode i gnojiva. Pored toga, korištenje specijaliziranih uređaja za poboljšanje tla igra ključnu ulogu u održavanju produktivnosti u ekstremnim uvjetima, naglašavaju.

Grupa stručnjaka koja vodi projekt planira proširiti površinu za uzgoj pšenice u pustinji na 3.300 hektara u sljedećih pet godina. 

"Trenutna prosječna godišnja količina oborina u ovom području iznosi 40 mm, što dodatno komplicira uzgoj. Ako uspijemo iskoristiti barem desetinu kineskih pustinja, od ukupno oko 300 milijuna hektara, to bi moglo značajno poboljšati opskrbu hranom u zemlji“, dodaju. 

Uspjeh ovog projekta ne samo da predstavlja značajan napredak u poljoprivredi u sušnim područjima i ekstremnim uvjetima, već može poslužiti kao primjer za druge zemlje koje se suočavaju sa sličnim izazovima. 


Tagovi

Uzgoj pšenice Pustinja Kina Navodnjavanje Pšenica u pustinji Fertigiracija


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.