Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Butan plin
  • 19.09.2024. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Letičani

Vinko Urh: Sušenje žitarica tek kreće, opskrba plinom nam je broj 1

Posjetili smo tvrtku Urh u Letičanima, u kojoj rade tri brata i dvije sestre. Osim vlastitog uzgoja, vrše otkup žitarica i uljarica gdje ih po potrebi suše i pohranjuju u silosima. Budući da nisu bili spojeni na mrežu, sušaru su odlučili pogoniti na ukapljeni naftni plin.

Foto: Butan plin, K. Rastija
  • 2.723
  • 300
  • 0

"Ova je godina, gledano u našem podneblju, relativno dobra. Prinosi su zadovoljavajući, vlaga je prosječna, oko 20 posto. U odnosu na prošle godine je nešto manja, ali ništa značajno. Suša je napravila svoje, ali ništa drastično", rekao nam je Vinko Urh, vlasnik tvrtke Urh d.o.o.

Njihova se tvrtka smjestila u malom mjestu Letičani u sastavu grada Bjelovara, a osim ratarskom proizvodnjom, bavi se i otkupom te skladištenjem i sušenjem žitarica.

"U tvrtki rade nas trojica braće i dvije sestre, a najviše nam pomaže otac", govori Vinko. Priča nam kako su se poljoprivredom intenzivno počeli baviti 2014. godine te da su od onda samo povećavali poslovanje i površine. Danas obrađuju oko 300 hektara, nešto vlastitih površina, nešto u zakupu, a najviše je zastupljen kukuruz.

Osim njega, imaju uljanu repicu, pšenicu te nešto malo soje, od koje su ove godine odustali da im se ne preklopi s kukuruzom zbog skladišnih kapaciteta. A oni su, govori nam Vinko, 1.500 tona. Kako otkupljuju i od drugih poljoprivrednika iz svog kraja, jedan dio se suši i prodaje odmah, dok drugi prodaju iza nove godine.

Sušara je automatizirana, a plina ne smije nedostajati

A za izgradnju sušare odlučili su se 2020. kada su potrebe postajale sve veće. Nemaju uveden gradski plin, nisu bili ni blizu mreže pa je spajanje na mrežu u startu bilo prekriženo. "U razgovoru s nekoliko poznanika iz mog kraja, preporučili su mi tvrtku Butan plin kod kojih postoji opskrba ukapljenim naftnim plinom (UNP) bez obzira na udaljenost", ispričao nam je Vinko.

Kada su se javili u tvrtku, nastavlja, napravili su mu dokumentaciju za spremnike i isparivač, pa je sve bilo gotovo već za nekoliko mjeseci, u što nitko nije vjerovao.

csd
Sušare su izgrađene 2020. godine (Foto: Butan plin)

"Vinko nas je kontaktirao preko postojećih kupaca, što nam je najbolja reklama. Obišli smo teren, vidjeli situaciju i gdje bi bila sušara te spremnici, pa smo krenuli u planiranje", pojašnjava Davor Ivančić, prodajni predstavnik tvrtke Butan plin za područje Slavonije. Ističe kako je zatim projektant napravio projekt, a isparivač su uspjeli nabaviti preko proizvođača sušare, gotovo sve iz Italije.

Ivančić nam je opisao o čemu se zapravo radi i kako taj plin funkcionira. Ukapljeni naftni plin je u tekućem stanju, on u isparivaču isparava gdje nastaje plinska faza koja je potrebna za rad plamenika koji zatim zagrijava sušaru.

Visoka kaloričnost - brzo postizanje temperature

Prednosti ovakvog plina su što je on vrlo kaloričan i vrlo brzo se postiže željena temperatura te održavanje same temperature teče bez oscilacija.

U Vinkovom slučaju, sušara je automatizirana, ona sama prepoznaje ulaznu vlagu i daje naredbu plameniku kojom jačinom sušara treba raditi. S 30 na 14 posto vlage ona suši nekih 12 tona na sat, no ove godine kako su vlage manje, kapacitet je veći. "To su te nove tehnologije za koje su Talijani u samom vrhu", naglašava Vinko. Njegov je zadatak samo kontrolirati izlaznu vlagu da ne bi bila iznad 14 posto, ostalo sve ide samo. Godišnje osuše 4-5 tisuća tona, ali je na tom području žetva tek krenula pa očekuju da će nakon posljednjih kiša krenuti u punom jeku.

Na spremnicima stoji mjerač na kojem korisnik u svakom trenutku vidi kolika količina plina je ostala. Vinkove sušare imaju tri spremnika kapaciteta 15 tisuća litara, a njihova se veličina određuje prema potrebama svakog korisnika. Jedan spremnik, kaže nam Vinko, cisterna puni 20-ak minuta, no on nikad nije do kraja prazan pa je to vrijeme i kraće.

"Kada je gužva u sezoni, sušare rade danonoćno, ali plina nikad ne nedostaje", zadovoljan je on, dodajući da dostava dolazi u najkraćem mogućem roku nakon njegovog poziva.

Investicija koja se isplatila već prve sezone

"Korisnici uvijek znaju koliko imaju plina i koliko potroše, što je vrlo važno", naglašava Ivančić jer se kod drugih energenata često to ne zna i poljoprivrednici ostaju zbunjeni kada stignu računi na kraju sezone. Dosta su, dodaje, fleksibilni s naplatom jer znaju da kada je vrhunac poljoprivrednih poslova, često se ne stigne obaviti sve u određenim kratkim rokovima. Fakture se šalju za svaku isporuku, no s odgodom 20-30 dana. "Nama je najvažnije da korisnik ima plina, ostalo se lako riješi".

svd
Braća Urh s prodajnim predstavnikom Butan plina Davorom Ivančićem (Foto: K. Rastija)

Ovo je odlično rješenje, kaže, tamo gdje nema mogućnosti priključka na gradski zemni plin ili je priključak na nekoliko kilometara i investicija spajanja bi bila jako skupa. "Mi imamo rješenje koje možete staviti na koju god lokaciju koja nema priključak ni na što." Gdje god može proći kamion, tu može doći dostava plina.

Također, naglasio je da njihova opskrba ne ovisi samo o plinu s hrvatskog tržišta, imaju druge alternativne pravce iz Europe, iz njihovih podružnica gdje uvijek mogu povući plin ukoliko postoji potreba i osigurati po stabilnim cijenama te količine, neovisno o fluktuacijama na lokalnom tržištu. Druga važna stvar je da UNP konstantno ima istu kvalitetu, ona se ne mijenja kroz godinu, kao što je to slučaj s gradskim plinom.

"Kada je 2022. bila nestašica plina zbog situacije u Ukrajini, mi smo bili prezadovoljni jer nismo previše osjetili rast cijena", istaknuo je Vinko te ispričao kako je cijela ova investicija bila povoljnija nego da su išli na spajanje na mrežu. Jedino što je trebao je promijeniti plamenik na sušari zbog propan-butan plina. Iako UNP još uvijek spada u fosilna goriva, čišći je izvor energije u odnosu na drva i lož ulje, manja su izgaranja CO2 i drugih štetnih plinova, što je iznimno bitno kod ekološke proizvodnje

"Kad se komparira s drvima ili lož uljem, razlika je, narodski rečeno, nebo i zemlja", rekao je Davor Ivančić ističući još jednu važnost - stabilnost cijene. Zbog toga nude terminske ugovore s korisnicima na 6 ili čak 12 mjeseci gdje korisnik može u određenom dijelu godine kad je cijena plina povoljnija, primjerice u proljeće, potpisati ugovor, gdje mu Butan plin garantira da će mu naredne sezone isporučiti potpisanu količinu plina po cijeni iz ugovora.

Urhova plinska instalacija iznosi tek desetak posto ukupne investicije sušare i isplatila se već unutar jedne sezone, dok se povrat kompletne investicije očekuje kroz 5-6 godina, kaže on.

"Na tržištu gdje su cijene repromaterijala nepoznanica i podložne su oscilacijama, barem jedna poznata stavka, u ovom slučaju opskrba plinom, nam je od velikog značaja", zaključio je Vinko.

csd
Imaju 3 spremnika kapaciteta 15 tisuća litara za potrebe sušenja žitarica i uljarica (Foto: Butan plin)

Osim sušara svih tipova, ovaj se plin može koristiti i u proizvodnim procesima, obradi ili preradi, dakle gdje god postoji potreba za toplom vodom, sušenjem, održavanjem temperature prostora i slično, stoga se koristi u peradarstvu, svinjogojstvu, na mliječnim farmama, klaonicama...

Što slijedi nakon ideje o plinskoj instalaciji?

Ivančić pojašnjava kako, nakon zaprimanja upita o plinskoj instalaciji, izlaze na teren, provjere situaciju, je li sve legalno, o čemu je riječ, što korisnik želi. Na osnovu toga rade prvi projekciju sa svojim tehničkim odjelom. Tada ideja dolazi do projektanta. A sve po principu ključ u ruke. "Imamo već kontakte i s proizvođačima gdje dogovaramo kompletnu plinsku instalaciju, ishođenja svih dozvola, javnopravnih tijela", nastavlja. Pomažu u pronalaženju najboljeg dobavljača opreme, daju sugestije što kako, kada, od koga. Cilj im je lokalno angažirati ljude kako bi bili u blizini ako se što dogodi i zato što oni iz prve ruke poznaju teren.

"Ukoliko ste zainteresirani i želite neobvezujuću ponudu, možete se javiti čisto informativno. Mi ćemo izaći na teren, vidjeti što se može napraviti i kad bi to moglo biti gotovo". Informiranje je besplatno i dostupno svim zainteresiranim poljoprivrednicima, poručio je Ivančić za kraj.

Za više informacija i besplatno savjetovanje obratite im se na telefon 0800 444 111, e-mail butanplin@butanplin.hr ili posjetite njihovu web stranicu.


Fotoprilog


Tagovi

Butan plin Vinko Urh URH sušare Ukapljeni naftni plin Tekući plin Sušara na plin Sušenje žitarica Plinska instalacija Silosi Otkup žitarica Dino Švedek Davor Ivančić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner