Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja soje
  • 10.05.2024. 10:30

Više mahuna, veći prinos soje: Chromos Agro predstavio G-Flow Pro biostimulator

Relativno je novi pripravak na europskom tržištu, međutim on je već godinama prisutan na južnoameričkom tržištu kao neizostavan dio tehnologije proizvodnje soje, navodi magistar znanosti i njihov savjetnik za Slavoniju, Dražen Šimić.

Foto: Ž.R. Kristić (ilustracija)
  • 3.177
  • 236
  • 0

Specifični biostimulator s dodatkom NPK hraniva G-Flow Pro, ovosezonska je novost za proizvođače soje na hrvatskom tržištu koja dolazi iz tvrtke Chromos Agro. 

Kako pojašnjava magistar znanosti i njihov savjetnik za Slavoniju, Dražen Šimić, riječ je o nehormonskom proizvodu koji poboljšava strukturu biljke, te poboljšava cvatnju odnosno broj cvjetova. 

Prinos je, kaže, zasigurno osnovni parametar poljoprivredne proizvodnje svih kultura. O njemu nam ovisi isplativost proizvodnje i sve što činimo kroz vegetaciju je da očuvamo maksimalno prinos koji biljka ima kroz svoj genetski potencijal. Upravo na tom tragu G-Flow Pro je novost koja nam može značajno doprinijeti u njegovu očuvanju. 

"Relativno je novi pripravak na europskom tržištu, međutim on je već godinama prisutan na južnoameričkom tržištu kao neizostavan dio tehnologije proizvodnje soje, a dobro znamo da su tamo najveće proizvodne površine te kulture na svijetu, i upravo u takvim uvjetima je pokazao svoju opravdanost i kvalitetu", ističe ovaj stručnjak. 

Na koji način djeluje G-Flow Pro?

Navedeni biostimulator svojim specifičnim sastavom, aminogramom, na prirodan način djeluje na hormone rasta biljke soje.

Sastav

%w/w

Ukupni dušik (N)

8,0

P2O5 topiv u vodi

4,0

K2O topiv u vodi

6,0

Slobodne aminokiseline Aminogram, Metionin (14,5%), Glicin (11,0%), Arginin (9,1%), Triptofan (2,4%)

37,0

Šimić napominje da su dva osnovna hormona rasta kod soje i to je auksin koji se stvara u vršnom apikalnom meristemu i odgovoran je za rast u visinu te citokinin koji se stvara u korijenu i on je odgovoran za stvaranje bočnih grana. U normalnim uvjetima postoji balans ovih hormona rasta i rezultat toga je struktura biljke.

Kaže i da usjev soje tretiran s G-Flow Pro u specifičnoj fazi rasta (razvijena treća trolistka prema četvrtoj trolistki), utječe na odnos ova dva hormona rasta, te povećava udio citokinina koji na taj način forsira pojačano grananje biljke soje, veći broj cvjetova. 

"Samim time povećan je broj mahuna, što je jedan od osnovnih preduvjeta prinosa", objašnjava dodajući da je doza primjene 30 g/ha. 

Vrijedno ulaganje u proizvodnju, a svega 10-tak eura/ha

Otkriva i da su ga prošle sezone imali u ispitivanju u proizvodnim uvjetima kod velikih proizvođača soje te se imali priliku uvjeriti u djelotvornost kroz povećanje prinosa od 10-12 pa do 19 posto kod PPK Valpova, kako je vidljivo u tablici ispod.  

Rezultati ispitivanja

"Ono što ovdje još želimo naglasiti, a vrlo je bitno s aspekta dodatnih ulaganja u proizvodnju u ovoj sezoni gdje mnogi proizvođači maksimalno reduciraju ulaganja zbog očekivanih niskih cijena roba, ovaj preparat iziskuje ulaganje u proizvodnju od 10-tak eura/ha", zaključuje. 

Za više informacije obratite se na jedan od niže navedenih kontakata. 


Fotoprilog


Tagovi

G-Flow Pro Biostimulator Uzgoj soje Dražen Šimić Nehormonski proizvod Jačanje biljke


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled