Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi soje
  • 30.12.2023. 18:00

XXL prinos soje: Koliko su požnjeli europski uzgajivači?

Zbog dobrih prinosa očekuju povećanje površina u 2024. godini. Koje zemlje prednjače?

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 2.323
  • 135
  • 0

Rekordan prinos soje postigli su europski uzgajivači, pokazuje studensko izvješće Donau Soja. Obujam žetve povećan je za skoro četvrtinu u odnosu na prethodnu godinu i prognoziran na 12,2 milijuna tona.

Površine iste, ali prinosi veći

Najveći porast zabilježen je u Ukrajini, s rastom od skoro milijun tona, što je povećanje od 20 posto na 4,8 mil. t.

Žetva soje u zemljama Europske unije je također porasla, za 740.000 tona, na više od 3 milijuna tona. Površine pod ovom kulturom su skoro ostale iste, ali je prinos povećan za više od jedne trećine.

Globalna žetva predviđa se na 400 mil. t u tekućoj, 2023/24. sezoni. 

"Većina soje koja se koristi u EU još uvijek dolazi iz necertificiranih izvora iz inozemstva, gdje postoji mogućnost da je proizvedena na iskrčenim šumama. Veliki potencijal za širenje površina bez GMO soje i održive lance proizvodnje vidimo u članicama EU i europskim zemljama koje nisu članice", rekao je Matthias Krön, predsjednik Donau Soja.

Rekordni urodi u Njemačkoj i Austriji

Razni faktori su doprinijeli ostvarivanju rekordne žetve. Uzgajivači u Ukrajini su ove godine povećali svoje površine pod ovom kulturom za 20 posto, dok su u Europi bili dobri vremenski uvjeti koji su povećali prinos po hektaru. Prednjače Njemačka i Austrija i pored smanjenja površina.

Ove godine Njemačka je ubrala 140.000 tona, dok je u Austriji prinos bio 267.000 tona. U Donau Soja očekuju proširenje površina u 2024. godini.


Tagovi

Prinos soje Žetva soje Površine pod sojom Donau Soja Rekordan prinos Europska soja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.