Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 05.04.2024. 13:30

Za sjetvu kukuruza mjerite temperaturu tla - ne zraka?

Stručnjaci mogu jedino savjetovati ratare da se vode temperaturom zemljišta, sve ostalo je rizik proizvođača.

Foto: Depositphoto/DevidDO
  • 6.795
  • 384
  • 1

Mnogi su završili predsjetvenu pripremu tla i gledaju u nebo kada će posijati "žuto zrno". Bez obzira na nevjerojatno visoke temperature za ovo doba godine, ne treba se voditi time koliko je vani vruće, već koliko je u zemlji toplo. To predlažu stručnjaci, a među njima i stručnjak za ratarstvo Miloš Nikoletić.

"Kad se temperatura sjetvenog sloja zemljišta stabilizira na 10oC na šest centimetara dubine, tada treba sijati. Ovo je trenutak rane sjetve i to se može pokazati dobro ili loše - sa zahlađenjima, a krenu mlade biljke", kaže i dodaje da stručnjaci mogu jedino savjetovati ratare da se vode temperaturom tla, sve ostalo je rizik proizvođača.

Sve parametre uzmite u obzir (Foto: Martina Pavlović)

Dodaje da vlage ima na četiri do šest centimetara dubine za sjetvu, a ako su u predsjetvenoj pripremi ratari primijetili da se diže prašina iza priključnog stroja traktora - znak je suhog tla"Zemljište treba pripremiti najviše sedam dana prije sjetve, kako se ne bi sjetveni sloj zagušio."

Ne riskirajte s ranijom proljetnom sjetvom - upozoravaju stručnjaci

Inače, optimalno vrijeme sjetve ove žitarice je od 5. do 20. travnja.

Koji je termin dobar za uljarice?

Ista pravila vrijede i za sjetvu suncokreta i soje - čekati 10 stupnjeva Celzijevih u tlu.

"Ranije je bilo da suncokret možemo i ranije sijati na 8oC, za soju se čak navodi da se može sijati i na 12oC sjetvene dubine", kaže ovaj stručnjak i ohrabruje proizvođače da se i kod ovih kultura vode smjernicama za kukuruz.

Veliki problem sa pšenicom

Stanje s ozimim kulturama ipak nije sjajno. 

"Važno je paziti se bolesti i korova i ako je moguće izvesti prihranu s ne velikom količinom gnojiva. To je moja preporuka, jer je pšenica dosta bujna, ili ako se primijeti da će početi padati, reagirati regulatorima rasta", kaže i dodaje da se stariji preparati koriste do faze drugog koljenca, a noviji mogu i kasnije.

Pšenica je na nekim mjestima "popadala" (Foto: Julijana Kuzmić)

"Ali, i njih koristiti uz savjet stručnjaka iz poljoljekarni ili stručne službe. Oni smanjuju razmak između koljenaca", upozorava Nikoletić.


Tagovi

Sjetva kukuruza Temperatura zemljišta Sjetveni sloj Predsjetvena priprema Sjetva suncokreta Sjetva soje Polegla pšenica Regulatori rasta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje