Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoze prinosa
  • 28.08.2024. 18:00

Za većinu usjeva prognoza uroda je ispodprosječna - dvije kulture najviše stradale

Revizija prognoze prinosa ljetnih usjeva naniže, uglavnom je posljedica iznimno visokih temperatura koje su se tijekom promatranog razdoblja dogodile u većem dijelu južne, južne-srednje i istočne Europe

Foto: Shutterstock/Marco Ritzki/Anna Tronova
  • 4.718
  • 273
  • 0

Prema kolovoškom izdanju biltena JRC Mars o praćenju usjeva u Europi, prognoze prinosa na razini Europske unije revidirane su prema dolje za gotovo sve kulture, zbog iznimno vrućih uvjeta na jugu i prekomjerne količine oborina na sjeveru

Ozbiljan utjecaj velikih vrućina

Revizija prognoze prinosa ljetnih usjeva naniže, osobito kukuruza za zrno i suncokreta, uglavnom je posljedica iznimno visokih temperatura koje su se tijekom promatranog razdoblja dogodile u većem dijelu južne, južno-srednje te istočne Europe. 

Posebno su pogođeni u regijama u kojima je uz velike vrućine bila ograničena dostupnost vode, kao što je često bio slučaj u Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Grčkoj.

Obilne padaline na sjeveru

S druge strane, pretjerano vlažni uvjeti koji su pogodili velike dijelove zapadne i sjeverne Europe, doveli su do loše žetve ozimina, prvenstveno pšenice i ječma.  

To je posebno bilo izraženo u baltičkim zemljama, gdje je dugotrajna i jaka kiša rezultirala polijeganjem i smanjenom kvalitetom zrna, značajno smanjujući dosadašnja pozitivna očekivanja prinosa. 

Česte oborine, ali manje ekstremne, također su omele žetvu u sjevernoj Francuskoj, zemljama Beneluksa i sjeverozapadnoj Njemačkoj, gdje su ozimine već bile pod utjecajem pretjerano vlažnih uvjeta tijekom većeg dijela sezone.

Gotovo sve kulture su ugrožene

Toplinski valovi u Hrvatskoj 

S izuzetkom nekih područja na sjeveru Hrvatske, od druge dekade srpnja pa nadalje, zabilježene su oborine ispod prosjeka. Nedostatak vode bio je posebno izražen u jadranskom dijelu i na istoku zemlje. 

I srpanj i prva polovica kolovoza bili su najtopliji takvi periodi u zapisima JRC Marsa, dakle od 1991. godine, što je ubrzalo i negativno utjecalo na ukupni razvoj ljetnih usjeva. Pritom su posebno zabrinjavajući bili izuzetno jaki toplinski valovi. Prosječne dnevne temperature bile su 4–6 °C iznad dugogodišnjeg prosjeka, dosegnuvši vrhunac od 39 °C. 

Kakvo nam vrijeme donose jesen i zima? Objavljena dugoročna prognoza

Ove su ekstremne temperature utjecale na razvoj kukuruza, i to u osjetljivoj fazi cvatnje te tijekom nalijevanja zrna, čime je smanjen njegov potencijal prinosa.

Zbog toga su prognoze uroda ljetnih usjeva revidirane prema dolje, ali i dalje su blizu petogodišnjeg prosjeka. 

Žetva ozimina završena je uobičajeno, a što je potvrdilo prošlomjesečne prognoze. 


Tagovi

Prognoza prinosa JRC Mars Suša Prinos kukuruza Prinos suncokreta Pad prinosa


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.