Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništeni usjevi
  • 21.06.2023. 15:00

Zabrana zaštite bilja: U Austriji uništeno 4.000 ha repe

Nedostatak insekticida i masovna pojava štetnika obične repine pipe ugrozili su proizvodnju

Foto: Depositphotos/Victority
  • 6.749
  • 432
  • 0

U Austriji je uništeno 4.000 ha šećerne repe. Posljedica je to zabrane hitnih odobrenja za neonikotinoide u zaštiti ove ratarske kulture na području cijele Europske unije. Više ne postoje efikasna sredstva za suzbijanje štetnika, izvještava Agrarheute.

Uništeni usjevi

Zbog masovne pojave obične repine pipe u Austriji je preorano više od 10 posto usjeva, odnosno oko 4.000 ha od ukupnih 38.000 ha. Prema procjenama, repom je ponovo zasijano između 2.000 i 3.000 ha, ali i ove površine su na udaru štetnika koji ugrožavaju godišnju potrošnju šećera, odnosno najmanje 60.000 t.

Zaštita koja se trenutno primjenjuje, feromonske klopke, pokazala se kao neefikasna.

Hebert Hager, proizvođač iz Auersthala u Donjoj Austriji, objašnjava posljedice zabrane insekticida: "Moramo tretirati sve površine, iako se štetni insekti pojavljuju samo na određenim područjima. Neobjašnjivo je zašto je zabranjen insekticid koji je bio dozvoljen putem hitnih dozvola".

Ne pogoduje joj vlažno vrijeme

Ovog proljeća su uvjeti za razvoj repe bili povoljni. Europsko tržište šećera daje pozitivne cjenovne signale, a obilne padaline su u Austriji pružile dobre početne uvjete za sezonu rasta.

Udruženje proizvođača repe upozorava da opasnost od pipe još nije prošla, a trenutno je u fazi razmnožavanja. Svaka ženka može u zemlju položiti do 200 jaja. Vlažno vrijeme doprinosi njihovom propadanju, ali se očekuje još veća pojava sljedeće godine.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Austrija Šećerna repa Repina pipa Uništeni usjevi Zaštita bilja Zabrana neonikotinoida Štetnik šećerne repe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje