Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 11.03.2014. 13:00
  • Koprivničko-križevačka

Zaštitite uljanu repicu

Obaviještavaju se proizvođači uljane repice neka ju zaštite od repičine pipe i repičinog sjajnika

  • 78
  • 6
  • 0

Obilaskom polja uljane repice tijekom toplih, sunčanih dana u veljači i početkom ožujka zabilježena pojava proljetnih repičinih pipa (Ceutorhynchus napi, Ceutorhynchus pallydactylus) u kritičnom broju te su vidljivi ubodi u stabljici uljane repice i odložena jaja. Pojava prvih proljetnih pipa ove je godine zabilježena već sredinom siječnja kad su dnevne temperature dosezale 15°C.

S obzirom da zbog obilne kiše tijekom veljače i prevlažnog tla poljoprivrednici nisu mogli ranije obaviti suzbijanje proljetnih repičinih pipa dio se proizvođača za to odlučio sada. Za suzbijanje repičinih pipa (velike i male) u Hrvatskoj su dozvoljeni pripravci: Karate Zeon, Proteus 110 OD i Biscaya dok su pripravci Sumialfa 5 FL, Nurelle D i Chromorel D registrirani za suzbijanje velike repičine pipe.

Iako do sada nije zabilježena zabilježena pojava repičinog sjajnika (Meligethes aeneus), njegovu veću pojavu očekujemo krajem ovog i početkom narednog tjedna kada bi dnevna temperatura mogla dosezati i 19°C. Tada će jednim tretmanom biti moguće suzbiti sva tri navedena štetnika.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju, a s otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja gospodarite u skladu sa zakonom.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Repičina pipa Repičin sjajnik Ratarstvo SZB Biscaya Nurelle Chromorel


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.


Partner