Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvijanje listova
  • 19.07.2024. 18:00

Zašto kukuruz uvija listove?

Visoka temperatura, posebno ona iznad 35°C tjera biljke na prilagodbu. Uvijanje listova nije jedina posljedica

Foto: Shutterstock/The natures
  • 265
  • 0
  • 1

Kukuruz, kao i mnoge druge biljke, uvija svoje listove kada su temperature iznad 35°C, a što je bio slučaj posljednja dva tjedna. 

"Riječ je o mehanizmu prilagodbe kojim biljka smanjuje površinu listova koja je izložena atmosferi. Smanjenjem te površine, ona smanjuje evaporaciju, odnosno gubitak vode kroz listove, što je ključno za njezino očuvanje tijekom ekstremno visokih temperatura", pojasnio je prof.dr.sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. 

Siniša Hrgović: Dugotrajno sušno vrijeme ostavit će drastične posljedice na usjevima

Ističe da kada temperature prelaze 35°C, kloroplasti unutar biljnih stanica postaju manje efikasni, što negativno utječe na proces fotosinteze kojim biljke koriste sunčevu svjetlost za proizvodnju energije. "Pri visokim temperaturama, ovaj proces može biti ozbiljno narušen", upozorava Stipešević. 

Noćne temperature poseban problem

Kaže da dodatni problem predstavljaju visoke noćne temperature. Naime, biljke, uključujući kukuruz, dišu kontinuirano, danju i noću. Međutim, tijekom noći, bez svjetlosti potrebne za fotosintezu, disanje postaje dominantan proces, tijekom kojeg troše energiju proizvedenu fotosintezom tijekom dana.

"Ako su noćne temperature visoke, biljka može potrošiti svu proizvedenu energiju na disanje umjesto na rast. Primjerice, ako biljka danju proizvede 30 jedinica energije, a noću potroši istih 30 jedinica, neto prirast energije je nula, što znači da biljka ne raste", precizira ovaj stručnjak. 

Koji su ratari bolje prošli? 

Kada je riječ o kukuruzu, kaže da su ratari koji su ga sijali u ranijim sjetvenim rokovima, bolje prošli jer je ova žitarica imala duže razdoblje rasta prije nego što su nastupile visoke temperature. To je omogućilo biljci da razvije snažniji korijenski sustav, bolje iskoristi proljetne oborine, prođe kroz ključne faze rasta pri nižim temperaturama, akumulira više energije kroz fotosintezu i bude otpornija na toplinski stres. Također, ranija sjetva osigurala je optimalne uvjete za cvatnju i nalijevanje zrna, što je dovelo do boljeg formiranja klipova i veće kvalitete.

Osvrnuo se Stipešević i na biostimulatore za koje kaže da mogu pomoći biljkama da se bolje nose sa stresom uzrokovanim visokim temperaturama, uz jedan "ali". 

"Nijedna mjera nije učinkovita bez dovoljne količine vode. Voda je ključni faktor za održavanje svih fizioloških procesa unutar biljke, uključujući fotosintezu i evaporaciju", zaključio je. 

Koje druge biljke uvijaju listove? 

Osim kukuruza, mnoge druge biljke također savijaju ili uvijaju svoje listove kao odgovor na visoke temperature kako bi smanjile evaporaciju i očuvale vodu.

Rajčice su najočitiji primjer uvijanja listova koje koriste kao obrambeni mehanizam koji pomaže smanjiti izloženost sunčevoj svjetlosti i smanjiti gubitak vode kroz transpiraciju. Ova reakcija može biti prilično očita, osobito tijekom dugotrajnih razdoblja vrućine i suše. Zbog temperature iznad 35°C zaustavlja se i dozrijevanje plodova. 

Zalijevam, a krastavci gorki, paprika zakržljala, rajčica ne dozrijeva - što se događa?

Kada je riječ o voću, borovnice su još jedna osjetljiva biljka koja može pokazati očite znakove stresa zbog visokih temperatura. Savijanje ili uvijanje listova može se često primijetiti tijekom vrućih ljetnih dana kada biljke pokušavaju očuvati vlagu.


Tagovi

Uvijanje listova Utjecaj temperature Suša Bojan Stipešević Evaporacija Fotosinteza Kloroplasti Noćna temperatura Disanje biljke


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]