Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova sezona
  • 29.02.2024. 09:00

Zašto ove godine proizvođači duhan sade na više hektara nego lani?

Ratare zanima dugoročno financiranje proizvodnje, prvenstveno mehanizacije, topera, sušnica i strojnih berača. Evo kakvi su uvjeti na tržištu.

Foto: Dejan Tibor
  • 2.178
  • 172
  • 0

Još je mjesec dana do kraja ugovaranja nove sezone duhana. Već sad znamo da ćemo u nju ući s više površina nego prošle godine.

Unatoč rastu troškova i odustajanju staračkih domaćinstava od poljoprivredne proizvodnje, raste interes ratara za proizvodnju duhana. Najveći otkupljivač ove kulture na području Podravine i Slavonije, Hrvatski duhani, koji posluju u sklopu BAT grupe, do sada su ugovorili 18 posto više hektara površina na kojima je planirana sadnja nego lani.

Javljaju im se ratari koje zanima dugoročno financiranje proizvodnje, prvenstveno mehanizacije: od topera i sušnica do strojnih berača (kojima je lani ubrano oko 60 posto uroda). Interes za proizvodnju ove visoko dohodovne kulture sve više iskazuju i novi proizvođači, dok su se dugogodišnji kooperanti odlučili za povećanje površina. 

Na kukuruzu ne mogu zaraditi koliko na duhanu

U Turnašici kraj Pitomače obitelj Tibor uzgaja duhan više od 20 godina. Roditelji Dejana i Tajane Tibor također su bili proizvođači ove kulture, još onda kada se sve radilo ručno.

"Nekad se brao cijeli dan, a danas imamo strojnu berbu i sve je brzo gotovo, za 4-5 sati sušara vam je puna. Sve je puno lakše, pogotovo s mehaničkim beračem“, rekao je Dejan Tibor, nositelj OPG-a dodavši da se "više nikad ne bi vratili na ručnu berbu".

Kooperanti su Hrvatskih duhana od 2003. Prosječna površina koju su do sada obrađivali kretala se između 18 i 22 hektara, ali ove su godine odlučili povećati proizvodnju. Sadit će na 36 hektara vlastitog zemljišta i privatnog u zakupu jer im ekonomska računica odgovara.

"Lani smo imali i kukuruz, ali nema tu zarade koliko na duhanu, jer je mala površina. Prosječna otkupna cijena za treću klasu duhana je 3,40 eura, a uz premiju od države to se isplati raditi“ zadovoljno nam je rekla Tajana Tibor.

Prije nekoliko godina kupili su mehanički berač, a investiciju isplatili u manje od dvije godine. Mehanizaciju servisira Dejan koji sa smješkom kaže: "Sve radim od traktora, kombajna, šarafa... Slažem sam i radim – to nije problem“.

Glavni kombajner na njihovom OPG-u je sin Dino. Školuje se za računalnog tehničara, a svoju budućnost vidi u poljoprivredi i obiteljskom poslu.  "Pomažem roditeljima koliko mogu“, kaže Dino čija djevojka također odrasta u obitelji proizvođača duhana.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede između 6.300 do 7.300 tona. Foto:K.Rastija

Ova obitelj ističe zadovoljstvo suradnjom s otkupljivačem. "Hrvatski duhani uvijek stoje iza svojih kooperanata. Oni nam omogućavaju repromaterijal, savjete i ako treba kreditirati bilo kakvu opremu ili mehanizaciju, oni su uvijek tu za nas“, zaključila je Tajana Tibor, proizvođačica iz Turnašice.

Za više površina dodatna potpora

Desetak kilometara od Požege u Cerovcu nalazi se gospodarstvo Ivana Kovačića, koji je ratarski posao preuzeo od roditelja. Počeli su s proizvodnjom još 1999. godine sa svega pet hektara. 

Danas obrađuju stotinjak hektara vlastite zemlje, od kojih najveću površinu zauzima duhan. Ove godine planiraju ga saditi na 44 ha.

"Motivaciju za povećanje proizvodnje dobio sam od Hrvatskih duhana, koji daju dodatnu premiju na proizvodnju, odnosno za više ugovorenih površina, pa ću dobiti još 25 centi po proizvedenom kilogramu. Vidimo priliku i to planiramo iskoristiti", rekao je Ivan kojemu će se na gospodarstvu uskoro pridružiti i brat.

Smatra da je duhan visoko isplativa kultura, ali i zahtjevna. "Mi smo se našli u toj proizvodnji i volimo to raditi. U BAT-u imamo dobrog i sigurnog partnera, znamo da će isplata biti, poticaj je dobar i država nas još prati - sve u svemu jedna dobra priča", zaključuje ovaj proizvođač.

Na gospodarstvu ima svu potrebnu mehanizaciju i opremu, mehanički berač, a nedavno je kupio šest novih sušara.

Prosječni prinos 2,1 tone po hektaru

Isplate li se investicije u ovu proizvodnju i kako se kreću cijene na tržištu, provjerili smo s agrarnom konzultanticom Zvjezdanom Blažić.

Duhan se trenutno uzgaja u 12 zemalja EU. Glavni proizvođači su Italija, Španjolska, Poljska, Grčka, Hrvatska, Francuska, Mađarska i Bugarska, na koje otpada 99 posto proizvodnje u Uniji. Hrvatska čini između 5 i 6 posto ukupne EU proizvodnje i jedna je od rijetkih kultura u kojim smo prisutni s većim postotkom od jedan posto.

Prinosi variraju od jedne do tri tone po hektaru, ovisno o sorti. U Europskoj uniji Virginia čini 71 posto proizvodnje, sorte Burley 16 posto, orijentalne 7, a ostale sorte 6 posto. Sadnja se u Hrvatskoj odvija između 3.000 do 3.500 hektara.

Krenulo ugovaranje nove sezone duhana - evo što nude organizatori proizvodnje

"Godišnje se proizvede između 6.300 do 7.800 tona uz vrlo stabilan prinos od 2,1 t/ha, što je dobar prosjek i na nivou EU“, rekla je Zvjezdana Blažić te dodala da cijene fluktuiraju, ali ne onoliko koliko je to prisutno kod žitarica koje nakon dvije dobre, ove godine primjerice imaju cijene ispod desetogodišnjeg minimuma.

Kada znamo u kolikoj mjeri se prinosi po hektaru drugih kultura na godišnjoj razini mijenjaju ovisno o vremenskim prilikama, ona smatra da je "jako bitno za proizvođače da znaju unaprijed kolika će im biti proizvodnja, da imaju zajamčeni otkup, stabilne potpore koje se s godinama povećavaju, kao i otkupne cijene koje slijede kretanja na tržištu i inflaciju".

Navodi da Hrvatska ima povoljne klimatske uvjete i povoljno tlo za njegov uzgoj, a tu je i postojeća infrastruktura za proizvodnju i mehanizacija.

Ulaganje u mehanički berač Tiborima se isplatilo već druge godine

Procjena je da se više od 20 posto površina pod duhanom navodnjava. "U prethodnim desetljećima uložena su značajna sredstva za unapređenje proizvodnje, najviše na temelju suradnje sa snažnom duhanskom industrijom koja je ulagala u razvoj primarne proizvodnje, otkup, skladištenje i preradu", rekla je ova stručnjakinja.

Stabilan sustav u razdoblju poremećaja

Prednosti takvog stabilnog proizvodnog sustava najbolje se pokazuju u razdoblju poremećaja, poput prošlogodišnjeg višestrukog povećanja troškova energije koji čine značajan udio u ukupnim troškovima proizvođača.

"Zahvaljujući pravovremenoj reakciji, kvalitetnoj komunikaciji i suradnji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, ali i razumijevanju resornog ministarstva, i u tim ekstremnim uvjetima osiguravaju se kvalitetni uvjeti za proizvodnju“, kazala je Blažić istićući da je kontinuitet u proizvodnji, unatoč velikim oscilacijama u cijeni omogućila agrotehnička, financijska i druga stručna, kontinuirana pomoć proizvođačima koju im daju otkupljivači, organizatori proizvodnje, naročito Hrvatski duhani.

Naime, oni su odgovorni i za izvještavanje i kontrolu tržišta prema državnim institucijama. Na ovaj način, kaže, tržište duhana predstavlja jedno od najorganiziranijih tržišta u poljoprivrednom sektoru u Hrvatskoj.


Tagovi

Proizvodnja duhana Ugovaranje nove sezone duhana BAT Tajana Tibor Dejan Tibor Dino Tibor Ivan Kovačić Hrvatski duhani Zvjezdana Blažić


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepota i moć prirode.