Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petkus
  • 05.11.2023. 10:30

Zašto svaki farmer želi svoj silos, čistilicu i(li) sušaru?

Važnije nego ikada je pravilno skladištiti žitarice i uljarice kako bi osigurali da ova roba ostane u izvrsnom stanju i postigne najbolju cijenu na tržištu

Foto: Petkus
  • 4.553
  • 327
  • 0

Na tržištu žitarica i uljarica vrlo je turbulentno ove godine. Visoka cijena inputa, vremenske neprilike koje su zadesile većinu ratarskih usjeva, a onda i geopolitčka situacija, primorava poljoprivrednike na još pomnije planiranje proizvodnje. 

Stoga je važnije nego ikada pravilno skladištiti žitarice i uljarice kako bi osigurali da ova roba ostane u izvrsnom stanju i postigne najbolju cijenu na tržištu. 

Također, kako bi se izbjegla kontaminacija gljivicama i mikotoksinima koji značajno narušavaju kvalitetu ove robe, potrebna je tehnologija kao što su čistilice, sušare i silosi, a koja će ju održati zdravstveno ispravnom. 

Pojedinačni koncept ili "ključ u ruke"

Njemačka tvrtka Petkus koja ima tradiciju dugu 170 godina danas na tržištu Hrvatske nudi inteligentna rješenja za kvalitetno skladištenje, bilo da je riječ o pojedinačnim konceptima ili pak projektu po principu "ključ u ruke".

"Petkus je posljednjih nekoliko godina posebno ulagao u tehnologiju i digitalizaciju kako bi još više podigao kvalitetu opreme koju proizvodi. Od ove godine Petkus ima svoju tvrtku u Hrvatskoj, a glavni fokus je u pružanju kvalitetnih rješenja u području sjemenarenja, skladištenja, transporta žitarica te kontrole očišćenog zrna od dolaska s polja do isporuke krajnjem kupcu", u priču o globalno poznatom brendu uvodi nas Mato Mrkalj, brend ambasador za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu

U Hrvatskoj je otvoren prvi razvojni centar izvan Njemačke, jedini takav od 20 ureda koje imaju diljem svijeta. "Većina ureda je fokusirana na prodaju, a Hrvatska podružnica je jedina koja će se baviti razvojem i istraživanjem novih tehnologija za obradu sjemenki i žitarica na razini Grupe, a ujedno će razvijati i prodaju za Hrvatsku, Sloveniju i BiH", otkriva nam Josip Mamić, direktor tvrtke Petkus Design d.o.o. 

Osim standardiziranih, nude rješenja koja su prilagođena kupcima. "Svaki kupac ima različito zemljište, zahtjeve, ideje koje želi integrirati u posao. Na nama je da osluhnemo njihove potrebe i želje te dostavimo najbolji mogući proizvod i rješenje", poručuje Mamić. 

Što to konkretno znači? 

Čistilica K541, izvedba s Indent Cylinder (Trieur) separatorom

Za pravog domaćina

Kako kaže Mrkalj, standardna rotacija usjeva prosječnog poljoprivrednika, bilo da obrađuje 50, 200 ili 400 hektara zemlje, podrazumijeva uzgoj kukuruza, pšenice, soje, ječma. "Takav farmer ima ozbiljnije količine žitarica koje ne može istovariti iz prikolice u šupu i ondje čuvati dva mjeseca nego ih mora odvesti u silos, a čišćenje, sušenje, a onda i skladištenje ga košta", komentira te dodaje da je bolje umjesto plaćanja navedenih usluga, jednokratno uložiti u investiciju i opremu, konkretno čistilicu, sušaru i vlastiti silos. 

"Osim manjeg silosa za vlasite potrebe, može uložiti i u veći pa se osim ratarstvom baviti i uslugom čišćenja, sušenja, skladištenja, odnosno prodaje", predlaže Mrkalj otkrivši kako Petkus ima rješenja za silose kapaciteta od 50, 500 pa do 10.000 tona. 

Za sve ideje, upite i informacije iz prve ruke možete kontaktirati: Petkus Technologie GmbH, mato.mrkalj@petkus.com, 095/863-4629

"Nema ograničenja, što je veći kapacitet postrojenja, Petkus može ponuditi više od konkurencije za isti novac", ističe dodavši da ova tvrtka ima veliko iskustvo na ozbiljnim visokokvalitetnim postrojenjima u lukama diljem svijeta gdje su brzine utovara i istovara preko 300 t/h. "Istu tu tehnologiju, kvalitetu materijala i brzinu protoka robe Petkus može ponuditi kupcima manjih farmi koji su lideri u svojoj zajednici i mogu oko sebe okupiti nekoliko proizvođača koji će maksimizirati korištenje silosnog postrojenja ove kvalitete i brzine", naglašava Mrkalj te nastavlja: "Oni onda mogu točno odrediti kada žele prodati, primjerice, svoju kvalitetnu pšenicu kojoj cijena raste kada je veća potražnja za brašnom." 

Ulaganje uz EU fondove 

U prilog ovakvim ulaganjima farmera idu i fondovi Europske unije. Naime, posljednji natječaj početkom ove godine, natječaj kroz mjeru 4.1.1. ruralnog razvoja - ulaganje u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice bio je vrijedan oko 30 milijuna eura s intenzitetom potpore 50 do 70 posto. Također, postojao je i natječaj za ulaganje u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju gdje su aplikanti imali na raspolaganju 10 milijuna eura s istim intenzitetom potpore. Slično se može očekivati i u 2024. godini. 

"U narednom periodu će biti objavljen natječaj s još više sredstava te intenzitetom potpore od 65 do 80 posto. Riječ je o nekadašnjoj mjeri 4, gdje će se u novom financijskom razdoblju kroz jednu intervenciju pokriti čitav spektar ovakvih tipova ulaganja", otkriva Mrkalj zaključivši da je za nekoga tko ulaže u pogon vrijedan milijun eura, od zelene livade do ključa u ruke, povrat od 700.000 eura u ovakvoj investiciji ozbiljan novac. 

Što je veći kapacitet postrojenja, Petkus je bolji od konkurencije, kaže Mato Mrkalj

Svaki je dio "Made in Germany" 

U slučaju ulaganja u čitav pogon, dakle od livade do ključa u ruke, odgovornost investitora je da pribavi sve potrebne dozvole. U tom procesu Petkus pruža tehničku potporu za svaki korak investicije. Betonski radovi i sama usluga montaže se dogovara lokalno, ali uz nadzor stručnog tima iz Petkusa. Treba napomenuti da je sav materijal ugrađen u silose te strojevi njemačke proizvodnje. Druga oprema, kao što su transporteri ili čistilice prolazi rigoroznu kontrolu kvalitete prije dostave kranjem kupcu.

"Petkus svu proizvodnju ima na jednom mjestu, dakle nema proizvodnje u Indiji ili Kini. U Njemačkoj se sve proizvodi, sastavlja i isporučuje, dakle od sirovog čelika do gotovog proizvoda", naglašava Mamić otkrivši kako ova kompanija pripada takozvanoj grupi skrivenih šampiona njemačkog gospodarstva koju čini mala skupina kompanija koje su na svjetskoj razini najbolje u onome što rade. 

Kako izgleda sklapanje Petkus linije za preradu sjemena, pogledajte u videu

Pojedinačni strojevi 

Važno je reći i da osim čitavih postrojenja Petkus nudi i samostalne strojeve kao što je čistilice manjih kapaciteta od 3, 5 ili 10 t/h na bazi pšenice. U tom je slučaju potrebno tek osigurati jednostavnu infrastrukturu. "Ako poljoprivrednik ne želi ući u izgradnju cijelog silosnog pogona, on može za svoje podno skladište ili postojeći silos kupiti pojedinačne Petkus strojeve za čišćenje ili manipulaciju robom, fiksirati ih na jedno mjesto i dobiti jednostavniju liniju za obradu svojih žitarica s polja do krajnjeg kupca. Samim procesom čišćenja povećava se konačna vrijednost prodane robe", ističe Mato Mrkalj podsjetivši da bi odvozom nečiste robe na bilo koji uslužni, "veliki" silos, postotak nečistoće i usluga čišćenja skupo koštala vlasnika robe.

Osim čistilica, u njihovu su asortimanu i sušare ozbiljnih kapaciteta i vrhunske tehnologije. "U trgovini žitaricama kao što je primjerice kukuruz, nekoliko postotaka vlage može značiti veliku financijsku razliku", podsjeća Mrkalj zaključivši kako osim silosa, čistilica i sušara Petkus nudi i širok pojas popratne opreme kao što su transporteri, elevatori, aspiratori te razni potrošni materijal koji se koristi u procesu skladištenja uljarica i žitarica.

Za sve detaljne informacije obratite se na neki od niže navedenih kontakata

Želite li informativnu ponudu za silos, samostalnu i(li) popratnu opremu, ispunite upitnik:


Fotoprilog


Tagovi

Petkus Silos za žitarice Sušara za žitarice Mato Mrkalj Europski fondovi Čistilica Čistilica sjemenki žitarica Transporter Elevator Aspirator Skladištenje žitarica Upitnik Josip Mamić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Petkus Technologie GmbH

Röberstraße 8, 99848 Wutha-Farnroda, Njemačka
tel: 095 863 4629, e-mail: mato.mrkalj@petkus.com web: http://www.petkus.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja