Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridi
  • 30.08.2023. 10:30

Zašto treba sijati rane hibride kukuruza?

Vrijeme u periodu sjetve kukuruza ove godine bilo je hladno i kišovito, pa su stručnjaci bili skeptični.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 7.057
  • 400
  • 0

Optimalno vrijeme za sjetvu je druga dekada travnja, a kada su poljoprivrednici trebali izaći na njive, kiša i hladno vrijeme nisu dozvolili. Ni proljeće ni početak ljeta nisu vremenski pogodovali razvoju ove biljne kulture, prije svega zbog obilnih kiša, ali, kako sada stoje stvari prinosi će ipak biti dobri.

"Kako je vrijeme bilo u proljeće, nismo imali neke nade da će biti neka dobra godina po pitanju prinosa. Taj prvi period poslije sjetve je bio kritičan za kukuruz, neke krajeve su zadesile elementarne nepogode, ali generalno, ove godine se možemo nadati boljim prinosima", kaže Milutin Đokić iz Instituta za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada i dodaje da se kukuruz u ovom periodu nalazi u dobrom stanju, osim na parcelama na kojima se duže zadržala voda i gdje je bilo poplavljeno, tu ima problema.

Za silažu i runjenje

Na tržištu, poljoprivrednicima su svake godine na raspolaganju mnogobrojni hibridi, a uz konzultacije sa stručnjacima, nije teško izabrati optimalnije sjeme koje će dati dobre i stabilne prinose.

Na raspolaganju mnogobrojni hibridi (foto: S. Dovečer)

"Već sada se na nekim parcelama može primijetiti da je kukuruz već stigao za branje. Poljoprivrednici su se, da tako kažem, opametili, već su se navikli na ove visoke temperature i polako prelaze na hibride ranije grupe zrenja. Mi stalno preporučujemo one koji mogu i da se siliraju, ali i da se beru i da se rune. Ima dosta hibrida koji imaju izuzetno dobar prinos, dosta zrna i dobru masu."

Naš sugovornik ističe da ima i onih hibrida kod kojih je izbalansirana količina zrna i masa stabljike i ti rani hibridi mogu dati dobre prinose.

Šta je sa hibridima grupe 600 i 700?

Za rane hibride je značajno da se izbjegava period kada su izuzetno visoke temperature, za razliku od kasnih hibrida kod kojih je oprašivanje baš u tom periodu.

"To se može vidjeti i na pojedinim parcelama da ima dosta 'praznih' zrna, jer nije došlo do oprašivanja, jer su u periodu kada se to trebalo dogoditi, bile su izuzetno visoke temperature. Moja preporuka je da se siju rani hibridi, naročito iz grupe 400 i 500, jer se oni u ovom periodu već mogu silirati", naglasio je Đokić.

Pojedine parcele praznih zrna

"Hibridi iz rane grupe zrenja već sada imaju dobru masu, izbalansirano, dobro zrno u voštanoj fazi i to poljoprivrednici dobro znaju kada je pravo vrijeme za siliranje. Hibridi koji su iz grupe 600 i 700 sada su u fazi mliječnog zrna, ali se može primijetiti da na tim klipovima ima 'praznog prostora', kako u sredini, tako i na vrhu klipa. Ova sorta će biti spremna za silažu za dvadesetak dana."

Na područjima koja su bila zahvaćena elementarnim nepogodama i gdje je bilo tuče, uglavnom je došlo do oštećenja biljke i pojavila se trulež, na što je važno da poljoprivrednici obrate pažnju.

Što je nevrijeme dnjelo?

"Moja preporuka je da se kukuruz s takvih parcela silira, da kasnije trulež ne bi napala suho zrno i ne bi došlo do pojave aflatoksina", upozorava naš sugovornik.

Strna žita umjesto kukuruza

Priroda je nepredvidiva i nakon nekoliko sušnih godina, ove je bilo znatno više padalina. Kako bi imali prinose i benefite od svog rada, poljoprivrednici se sve više okreću ranim sortama hibrida i ozimim usjevima.

"Neki poljoprivrednici su umjesto kukuruza počeli sijati ozime kulture i na parcelama su zasijana strna žita. Ova godina je za kukuruz bila dobra godina, iako se na početku sjetve to nije moglo očekivati. Ako se nastavi ovakav trend sve većih temperatura, onda se mora raditi na tome da se ide na skraćenje perioda vegetacije". 


Tagovi

Hibridi kukuruza Raniji hibridi Rane sorte zrenja Aflatoksin Prazna zrna Silaža Milutin Đokić Runjenje


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB