Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za ratarstvo
  • 11.06.2024. 09:15

Zatražen hitan sastanak s ministrom, kodeks otkupa, isplata potpora i protugradna obrana

Prioritet Odbora za ratarstvo HPK je sastanak s ministrom poljoprivrede Josipom Dabrom kako bismo mu iznijeli sve probleme i zahtjeve, kaže predsjednik Petar Pranjić. Doznali smo kada bi i gdje mogao biti održan.

Foto: AK grafika*
  • 2.825
  • 332
  • 2

Niz zahtjeva prema Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, upućen je jučer popodne sa sjednice Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Prije svega, traže hitan sastanak s ministrom Josipom Dabrom, što je i prioritet cijele HPK. S obzirom na predstojeću žetvu, zatraženo je donošenje izmjena Pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica – kodeksa otkupa, usklađivanje otkupne cijene s onima na EU burzama, kao i hitna isplata svih prijavljenih potpora proizvodnje. 

Zbog niza elementarnih nepogoda te šteta koje su već sad ugrozile poljoprivrednu proizvodnju diljem Hrvatske inzistiraju na uvođenju i provođenju protugradne obrane.

Nezavisni laboratorij za analizu pšenice

Odnosno, kažu, traži se striktna primjena Zakona o protugradnoj obrani (NN 53/01, 55/07, članak 2. i 5) koji je na snazi od 16. svibnja 2007. godine, ali se ne provodi. U suprotnom će se ići sa tužbama. 

"Isto tako inzistiramo na osnivanju Kriznog fonda jer hrvatski poljoprivrednici imaju i dalje probleme s osiguravajućim tvrtkama koje rade malverzacije, a iz fonda bi se ujedno namirivali tržišni poremećaji i elementarne nepogode", prozvao je predsjednik Odbora Petar Pranjić

Smatra i da je potrebno formirati regulativno tijelo koje će nadzirati otkupljivače, a Hrvatska treba imati nezavisni laboratorij koji će provoditi analizu pšenice i drugih roba. 

Članovi Odbora složili su se, stoji u njihovu priopćenju, kako je hitno potrebno uputiti dopis Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kako bi se utvrdilo imaju li licencu za provedbu analiza. 

Ističu i da kada je riječ o kašnjenju i neisplati potpora, smatraju kako Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ima manjak dok Ministarstvo poljoprivrede ima povećanje za 250 djelatnika. Zato je zatraženo da se aktiviraju djelatnici Ministarstva kao pomoć Agenciji.

"Tražimo i hitno financiranje malih skladišta i malih preradbenih kapaciteta do maksimalnih 500.000 eura investicija kroz EU fondove i kapitalne investicije iz državnog proračuna za potrebe prehrambene nacionalne sigurnosti i povećanja domaćih gotovih proizvoda na tržištu", navode dalje.

Sastanak 24. lipnja

Također, kažu da su izrazili nezadovoljstvo s kriterijima Intervencije za male poljoprivrednike, te će u idućim danima sigurno biti još rasprava na tijelima HPK oko navedenog,

"Prioritet je sastanak s ministrom kako bismo mu iznijeli i upoznali ga sa svim problemima i zahtjevima poljoprivrednika", kaže nam Pranjić. 

Sastanak je, doznajemo, zakazan za 24. lipnja, a moguće mjesto održavanja tek treba dogovoriti, no vjerojatno će to biti u Osijeku, Đakovu ili u Baranji. 

*Naslovna fotografija: Davor Javorović/PIXSELL, Ž.R. Kristić


Tagovi

Odbor za ratarstvo HPK Sjednica Zahtjevi Kodeks otkupa Isplata potpora Petar Pranjić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).