Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz
  • 23.10.2013. 10:00

Žetva kukuruza uz niže prinose i široku primjenu

Žetva kukuruza na slavonsko-baranjskim oranicama je u punom jeku, a prinos je šarolik, no itekako ima svoje mjesto na tržištu

  • 1.666
  • 179
  • 0

Berba kukuruza u klipu već je pri kraju, dok je berba u zrnu tek sada u punom jeku. Vlaga je konačno pala na prihvatljivu razinu od 16-20%, pa iako mora ići na sušenje, troškovi poljoprivrednika neće biti toliki, kao kod vlage od primjerice, 35% ili više. Prinosi su ove godine podbacili, iako je na početku izgledalo da bi urod mogao biti rekordan. Kukuruz je kultura koja se sije na najvećoj površini u Hrvatskoj, a zauzima čak i preko 300.000 hektara. Pretpostavlja se da je ta brojka čak i veća, jer se sije na velikom broju gospodarstava, što zbog ishrane stoke, prodaje zrna pa čak i u svrhu sve popularnijih bioplinskih postrojenja, koja zahtijevaju velike količine silaže.

Ipak, prinosi su i nešto veći nego prošle godine, a kreću se od 7 do 9 tona u Baranji, što nije loše, ali moglo je biti i puno bolje da suša i visoke temperature u srpnju i kolovozu, nisu učinili svoje. Velik broj poljoprivrednika ove je godine odlučio prodati svoj kukuruz u silažu, jer je cijena bila vrlo povoljna - do čak 25 eura po toni, uz uvjet da su oslobođeni troškova žetve i prijevoza.

Ostali će svoj kukuruz prodati poznatim otkupljivačima ili ga iskoristiti za svoju stoku, koje je nažalost - sve manje. Cijena je nakon prošlogodišnje rekordne od 1,80 kn za kilogram, pala na trenutnih 1,05 kn. Postoji mogućnost da će cijena rasti, baš zbog toga što je velik dio posiliran te zbog nižih prinosa od očekivanih. To se odnosi uglavnom na postrojenja za proizvodnju bioplina, koja su većinom u Sloveniji, pa postoji mogućnost da kukuruz ipak postane tražena roba. Sama proizvodnja kukuruza nije zahtjevna, ali on ipak zahtijeva ogromna ulaganja i puno kiše tokom godine, da bi njegov potencijal bio ostvaren Nažalost, ovih godina u proizvodnji kukuruza fali i jednog i drugog, sve je manje novca za ulaganje, a i priroda ne ide na ruku poljoprivrednika. Razdoblja sa previše kiše pa onda i dugotrajne suše, itekako se odražavaju na prinos.

Kukuruz je biljka koja ima svijetlu budućnost jer je njegova primjena uz klasičnu, za ishranu stoke i u ljudskoj prehrani sve veća, a najveća važnost je što se od njega dobiva bioetanol koji se koristi za pogonsko gorivo u automobilima. Tako u narednim godinama možemo očekivati da će cijena ove kulture sve više rasti, jer potražnja je sve veća.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Berba Žetva Cijena Silaža


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje