Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorska regija
  • 11.06.2024. 18:00

Žetva pšenice u Ukrajini započet će dva tjedna ranije, u Rusiji proglašeno izvanredno stanje

I ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede tvrdi kako su uvjeti za rast i razvoj bili zadovoljavajući, a rusko da će unatoč štetama zbog mraza ispuniti sve svoje izvozne obveze

Foto: Shutterstock/Artem Grebenyuk
  • 27.941
  • 1.428
  • 1

Ozimi usjevi žitarica u Ukrajini bit će spremni za žetvu najmanje dva tjedna ranije nego inače zbog nenormalno visokih temperatura krajem svibnja i početkom lipnja,  u većini regija, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Ozima pšenica tradicionalno dominira proizvodnjom te kulture u zemlji, čineći oko 95% ukupne žetve. Ukrajina sije i velike površine ozimog ječma.

"Zrioba ozime pšenice u tekućoj godini započet će sredinom lipnja i trajat će do početka srpnja, što je 2 do 2,5 tjedna ranije od rokova višegodišnjeg prosjeka", navodi se u izvješću Ministarstva.

Navode da su pritom uvjeti za rast i razvoj i ozimina i jarina u tom periodu meteorološki bili uglavnom zadovoljavajući. 

Prinos bi ipak mogao biti slabiji? 

No, meteorolozi i agrarni stručnjaci su ranije ovog mjeseca rekli da su jaki mrazevi u prvoj polovici svibnja kao i suša koja je uslijedila u većini Ukrajine stvorili nepovoljne uvjete za sve usjeve, a što bi se moglo odraziti na prinos, piše Reuters.

Resorno je ministarstvo zadržalo prognozu žetve žitarica za 2024. na 52,4 milijuna tona unatoč lošem vremenu u svibnju. To znači da bi ove godine mogli požnjeti 19 milijuna tona pšenice u usporedbi s 22,5 mil. t 2023. godine. Navode da je ta zemlja izgubila oko 30% ukupnog potencijala u poljoprivrednom sektoru i da je gotovo 20% poljoprivrednog zemljišta okupirano. 

I Ukrajinski sindikat trgovaca žitaricama UGA predviđa pad proizvodnje pšenice u 2024. na 19,1 milijun tona s 22 mil. t u 2023.

Izvanredno stanje u Rusiji

Svibanjski mrazevi veliku su štetu na usjevima napravili i u Rusiji gdje je u 10 regija proglašeno izvanredno stanje. Ta je zemlja najveći svjetski izvoznik pšenice.

No, zamjenik ministra poljoprivrede Andrej Razin rekao je da će utjecaj vremenskih neprilika na poljoprivrednu proizvodnju biti minimiziran i da će Moskva ispuniti sve svoje izvozne obveze

Andrey Sizov iz konzultantske tvrtke Sovecon ipak smatra da pogoršanje izgleda za usjev, u kombinaciji s rastućim domaćim cijenama, dovodi do većeg rizika i dodatnih ograničenja izvoza, piše APK-Inform.

"Mislim da samo Ministarstvo poljoprivrede ne želi takva ograničenja", dodao je. 

Sovecon je smanjio svoju prognozu uroda pšenice na 80,7 mil. t, a još u ožujku je predviđao 94 mil. t. 


Tagovi

Crnomorska regija Ukrajina Rusija Prinos pšenice Svibanjski mrazevi Suša Ukrajinska pšenica Ruska pšenica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.