Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od nevremena
  • 26.07.2023. 14:30
  • Vukovarsko-srijemska, Nijemci

Žetva suncokreta i kukuruza? Ove godine je na istoku Hrvatske neće biti

Imaš nešto, planiraš i vrati te 10-15 godina unatrag. Daš posljednu kunu za sjetvu i onda nemaš što vršiti, kaže Marijan Krnjić koji apelira na dobre ljude, volontere da dođu i pomognu u sanaciji šteta brojnih sela.

Foto: Marijan Krnjić
  • 6.780
  • 683
  • 0

Žetve suncokreta i kukuruza na krajnjem istoku Hrvatske ove godine će biti na rijetko kojem polju. Nema se što vršiti jer iza nevremena koje je poharalo pojedina sela u dva navrata u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kulture doslovne leže na zemlji. Povaljane.

Među onima čije su njive stradale je i Marijan Krnjić iz Nijemaca, vlasnik OPG-a koje se bavi i ratarstvom i stočarstvom. Potpuno uništeno mu je devet hektara suncokreta i 6 ha kukuruza. 

"Kukuruz nikad bolje nije izgledao, bilo bi baš pravog prinosa, ali evo", umoran je Marijan dok nam priča na trenutak prekidajući posao krčenja dvorišta i pokušaja saniranja onoga što se da. Stradali su mu gospodarski objekti jer uzgaja on i 20-ak ovaca te oko 70 svinja. Lim se skuplja po okolnim poljima. 

Nedostaje nam ruku, trebamo pomoć 

"Smotalo je noseće stupove. Moramo skidati svu građu, vraćati stup po stup, zapravo sve ispočetka raditi, pokušati osposobiti", kaže dodajući da srećom ima još objekata koje su uspjeli sanirati tako da životinje nisu pod vedrim nebom. No, na sve ono što je uzgajao za hranidbu svog blaga, više ne može računati. Ove jeseni hranu će im morati kupiti. 

"Imaš nešto, planiraš i vrati te 10-15 godina unatrag. Isfinanciraš, daš posljednu kunu za sjetvu i onda nemaš što vršiti", shrvano priča dodajući da je i dalje teško stanje i u Privlaci, Otoku, Rokovcima, Retkovcima, Cerni...

"Ajd da je jedno selo zahvatilo, ali toliko široko područje, toliko županija. Sada to već bolje izgleda, ali prvi dan - rat, baš kao ratno stanje i štete", opisuje. 

Na sreću, kaže nam, kuća njegove četveročlane obitelji nije jako oštećena u odnosu kako izgledaju neke druge diljem sela. Odnijelo je nešto crijepova, a struja im je stigla treći dan od onog najtežeg dana, 19. srpnja. U međuvremenu je u Osijeku kupio agregat za svaki slučaj jer se nije znalo kad će i hoće li uopće doći zbog srušenih dalekovoda. 

Na ovom je području i jučer palo nešto leda, bilo je vjetra uz jaku kišu, ali ni približno onako kao prije sedam dana. 

"Fali nam ruku. Svaka pomoć je dobrodošla, nedostaje volontera", apelira Marijan na dobre ljude da dođu na istok i pomognu u sanaciji. 

Slavonci su se sami organizirali u sanaciji štete - tko im sada sve pomaže?

"Glavu gore i borba", zaključuje jedan od brojnih poljoprivrednika koji svoje usjeve za razliku od proteklih godina kada je čak i pšenicu osigurao, ove nije. I jesenska pa i proljetna sjetva bile su iznimno skupe i kalkuliralo se kako bi se ipak davanjem potrebnog kulturi, osigurala dobra žetva. Baš takva je trebala biti, no neće. 

Vraća se električna energija 

Inače, prema podacima Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, u ovoj je županiji po pitanju opskrbe električnom energijom bez napajanja osam trafostanica, tri su dalekovoda u djelomičnom prekidu te je ukupno bez napajanja još 85 korisnika (45 na području Županje i 40 na području Vinkovaca.

Na području gradova Iloka i Vukovara normalizirana je opskrba električnom energijom. 

Nažalost, navode i da su u saniranju posljedica vremenskih nepogoda pri padu s krova ozlijeđene još dvije osobe (Andrijaševci i Štitar) te su iste medicinski zbrinute u Općoj bolnici Vinkovci. Sjetimo se, nedavno je jedna i smrtno stradala. 

Ako možete, dođite pomoći jer situacija je i dalje iznimno teška. I ne samo u ovoj županiji. Diljem kontinentalne Hrvatske zbrajaju se ogromne štete i pomoć je prijeko potrebna.


Fotoprilog


Tagovi

Marijan Krnjić Nevrijeme Štete Uništeni objekti Stradala polja Nema što žeti Stradao kukuruz Stradao suncokret


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).