Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 15.05.2018. 13:00

Besposadni zrakoplovni sustav kontrolirat će izlov tune i male plave ribe, identificirati plovila, otkrivati krivolov

Nadzor i kontrolu ribarstva odsad ćemo obavljati besposadnim zrakoplovnim sustavom.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 340
  • 27
  • 0

Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova potpisali su danas ministar Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar. Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova. Najbolji ponuđač bila je izraelska tvrtka Aeronautics.

Vrijednost odabrane ponude, navodi se u priopćenju Ministarstva, jest 4.879.633,00 eura, a financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske.

Sustav će se koristiti za sljedeće aktivnosti nadzora ribarstva:

  • praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH;
  • kontrolu prostorno vremenskog ograničenja ribolova;
  • nadzor izlova tune;
  • nadzor izlova male plave ribe noću;
  • nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH;
  • identifikaciju ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

"Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70% troška investicije", rekao je ministar zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić Besposadni zrakoplovni sustav Ribolov Kontrola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...