Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krivolov na Cetini
  • 30.11.2023. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Omiš

Čisteći Cetinu pronašli 26 vrša namijenjenih za krivolov jegulje

Članovi Športskog ribolovnog društva Gubavica Omiš pronašli su niz ribolovnih alata namijenjenih za izlov jegulje. Sve su, kažu, prijavili policiji i državnom odvjetništvu.

Foto: ŠRD Gubavica
  • 3.506
  • 226
  • 0

Ribočuvari i članovi ronioci Športskog ribolovnog društva Gubavica Omiš vršili su čišćenje korita rijeke Cetine od nedozvoljenih ribolovnih alata za lov ribe u reviru od Tisnih Stina do izletišta Radmanove Mlinice i tom su prilikom iz korita rijeke izvadili 26 vrša namijenjenih za lov jegulje.

Jedna je to od većih akcija omiških "ribolovaca" kojom se htjelo suzbiti nezakonito ribarenje jegulje čija je brojnost iz godine u godinu u opadanju.

Mnogo je razloga zbog kojih spada u kritično ugroženu riblju vrstu. Osim gubitka staništa, prepreka za migraciju, promjene uvjeta u oceanima, predatatorstva, zagađenosti voda, bolesti, parazita, prekomjerni izlov zadnji je čavao u kovčeg ove naše gastronomske delicije.

Podnijet će kaznenu prijavu

Prema izjavi predsjednika društva Augustina Vranjkovića, ŠRD Gubavica Omiš će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog izvršitelja kaznenog djela protuzakonitog lova i ribolova. Nadalje, predsjednik navodi da će se nastaviti s čišćenjem i uklanjanjem nedozvoljenih zamki za lov ribe iz korita rijeke Cetine. Kako kaže, akcije će biti učestale, planirane i ciljane na određeni dio ribolovne vode ovisno o zapažanjima i saznanjima članova Društva s ciljem čišćenja srednjeg i donjeg toka ribolovnih voda korita od nedozvoljenih ribolovnih alata od Gubavice do Omiša.

Iako je europska jegulja iz već spomenutih razloga ugrožena riblja vrsta, pojedincima ne pada na pamet prestati s nepopularnom praksom njenog nesavjesnog i nezakonitog izlova. Jednako kao neretvanska populacija, i ona u toku rijeke Cetine svedena je na minimum. Stoga i ova akcija omiških ribolovaca, hvalevrijedan je potez iskorjenjivanja takvih navika koje se u zadnjih nekoliko godina poprimile maha u tolikoj mjeri da je takav izlov postao pravilo, a ne iznimka.

Uvode se nova pravila u kontroli ribarstva na razini Europske unije

Prema novom pravilniku, a u svrhu racionalnog gospodarenja i njene zaštite, uzimajući pritom u obzir preporuke opće komisije za ribarstvo, ribolov jegulje dozvoljeno je obavljati u sklopu gospodarskog ribolova na moru uporabom stajaćeg kogola-trata i stajaćeg parangala, uz upotrebu plovila na koje je izdano važeće odobrenje u razdoblju od 1. studenog do kraja veljače. Taj ribolov dozvoljeno je obavljati samo u područjima s posebnim režimom upravljanja.


Fotoprilog


Tagovi

Izlov jegulje ŠRD Gubavica Omiš Ilegalni ribolov Čišćenje Cetine Ribolovni alat Kazneno djelo


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB