Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FLAG
  • 02.12.2023. 13:30

Dodijeljeno više od 46 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu

Po prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva.

Foto: FB/Marija Vučković
  • 1.077
  • 62
  • 0

Rješenja u iznosu od iznosu 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu ovog je tjedna dobilo 23 FLAG-a (lokalne akcijske skupine u ribarstvu).

"Oni su ključan pokretač održivog i uključivog teritorijalnog razvoja u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, a provedbom lokalnih razvojnih strategija doprinijet će se stvaranju novih mogućnosti i omogućiti lokalnim zajednicama da bolje iskoriste i ostvare dobit iz prilika koje im nudi održivo plavo gospodarstvo te da iskoriste i ojačaju okolišne, kulturne, društvene i ljudske resurse", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako kaže, od njih 23 čak 19 predstavljaju obalna i otočna ribarstvena područja, a po prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva. "Ovime je obuhvaćena gotovo cijela hrvatska obala, a ukupna površina ribarstvenih područja na koja se odnose odobrene strategije predstavljaju 35,6 posto površine Republike Hrvatske“, poručila je.

Uvažavajući specifične potrebe pojedinih područja i lokalnih zajednica, predviđena je potpora za aktivnosti usredotočene na inovativan pristup u područjima ribarstva i akvakulture, kao i dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture te za diversifikaciju tradicionalnih ribolovnih i akvakulturnih aktivnosti, kao i diversifikaciju samih područja.

Poticanje razvoja lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi i jačanje teritorijalne kohezije jedan je od strateških ciljeva više od 348 milijuna eura vrijednog Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. godine Republike Hrvatske, i to kroz lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tzv. CLLD pristup, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako ističu, dosadašnji Operativni program za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćao je dvije mjere: Pripremnu potporu i Provedbu Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, a do sada je ugovoreno 30,4 milijuna eura.


Tagovi

FLAG Ribarstvo Marija Vučković Ministarstvo poljorivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"