Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezakonit ribolov
  • 18.01.2024. 18:00

Fred Matić: Nelegalni ribolov kod nas može stvoriti veće probleme nego u drugim državama

U Europskom parlamentu danas je usvojena rezolucija o utjecaju nezakonitog ribolova na sigurnost hrane čiji je autor naš eurozastupnik.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.099
  • 77
  • 0

"Ilegalni ribolov može dovesti do gubitka poslova i prihoda, ali i ugroziti gospodarsku stabilnost lokalnih zajednica", upozorava Fred Matić, potpredsjednik Odbora za ribarstvo i autor rezolucije o utjecaju nezakonitog ribolova na sigurnost hrane, koja je danas usvojena u Europskom parlamentu.

Kako navodi u priopćenju, posljedice nezakonitog ribolova protežu se i na ekonomske aspekte ribarske industrije. Mnoga hrvatska manja mjesta, kaže, ovise o ribolovu kao primarnoj djelatnosti koja im osigurava prihode i egzistenciju.

"Kada riblje populacije opadnu zbog nezakonitog ribolova, to rezultira ne samo gubitkom radnih mjesta u ribarstvu već i ekonomskim padom u lokalnim zajednicama", istaknuo je. 

Ribarenje ključno za naše gospodarstvo

Nezakoniti ribolov često dovodi do degradacije morskog okoliša, ugrožavajući ne samo ribe već i druge morske organizme. Kada su morski ekosustavi narušeni, izazove se lančana reakcija koja može potaknuti smanjenu dostupnost hrane kao i gubitak biološke raznolikosti u Jadranu, stoji u priopćenju.

"Hrvatska ima dugu tradiciju ribarenja, ključnu za naše gospodarstvo i kulturu. Upravo zbog toga nelegalni ribolov kod nas može stvoriti veće probleme za naše ribarstvo nego u drugim državama", tvrdi ovaj eurozastupnik.

Nezakoniti ribolov ozbiljan je problem i za domaće ribarstvo, EU radi na novoj uredbi

Naime, rezolucija koja je danas usvojena vrlo je usklađena s novom Uredbom o kontroli ribarstva i podsjeća države članice da im je europski fond za ribarstvo na raspolaganju, a sve u svrhu praćenja i kontrole ilegalnih aktivnosti na moru.

Donosi se i Uredba o obnovi prirode

Korištenje takvih ribolovnih alata uvelike utječe na devastiranje morskog okoliša, kao i povećanja slučajnog ulova i ujedno smanjenja biološke raznolikosti našeg ribljeg fonda. Upravo je to jedan od glavnih razloga zašto se ove godine uz novu Uredbu o kontroli ribarstva, donosi i Uredba o obnovi prirode.

Odbijena Uredba o obnovi prirode, Fred Matić: Interes kapitala stavljen je ispred interesa ribara

EU je preuzela odgovornost u borbi protiv nezakonitog ribolova, a obnova prirode igra ogromnu ulogu u dugoročnoj opskrbi morske hrane te sprječavanju gubitka radnih mjesta u ribarskom, turističkom i prehrambenom sektoru.

"U situaciji kada su pojedina morska staništa devastirana, a ništa se godinama ne poduzima, prioritet nam je usmjeren na borbu protiv nezakonitog ribolova, te na obnovu morskih staništa i biološke raznolikosti. Kada se morska staništa obnove, naglo će se povećati i riblji fond i osigurati dugoročna opskrba ribom", zaključuje Matić.


Tagovi

Fred Matić Europski parlament Nezakonit ribolov Sigurnost hrane Lokalne zajednice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]