Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 31.10.2018. 18:00

Javnost o ribolovu u akvatoriju ušća rijeke Raše i Pravilniku o Registru ribarske flote

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je nova e-savjetovanja!

Foto: Pixabay/tassilo111
  • 437
  • 9
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je nova e-savjetovanja. 

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o načinu obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše u 2018. i 2019. godini

Opis savjetovanja: Do donošenja novog Zakona o morskom ribarstvu ("Narodne novine" br. 62/17.) ribolov u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše bio je reguliran Odlukom ministra donesenom na temelju Pravilnika o posebnim staništima riba i drugih morskih organizama i regulaciji ribolova u Velebitskom kanalu, Novigradskom i Karinskom moru, Prokljanskom jezeru, Marinskom zaljevu i Neretvanskom kanalu ("Narodne novine", br. 148/04, 152/04, 55/05, 96/06, 123/09 i 130/09), a koja više nije na snazi. Prijedlog Pravilnika o načinu obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše u 2018. i 2019. godini sadrži odredbe kojima se radi održivog upravljanja biološkim bogatstvima propisuju ribolovni alati, njihove karakteristike te način i razdoblje obavljanja ribolova u posebnom staništu u akvatoriju ušća rijeke Raše.

Ovim se propisom planira u ovom području omogućiti ribolov jednostrukim mrežama stajaćicama minimalne veličine oka od 64 mm i maksimalne duljine do 800 m u razdoblju od 15. studenoga 2018. godine do 15. svibnja 2019. godine, te ribolov trostrukim mrežama stajaćicama siparama maksimalne duljine do 500 m od 1. veljače do 15. svibnja 2019. godine.

Savjetovanje je otvoreno do: 9.11.2018.

Otvoreno je i Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o Registru ribarske flote Republike Hrvatske

Prijedlog Pravilnika o Registru ribarske flote Republike Hrvatske sadrži odredbe kojima je planirano propisati sadržaj i način vođenja Registra ribarske flote Republike Hrvatske i obvezu upisa svih ribarskih plovila koja se koriste u gospodarskom i malom obalnom ribolovu, kao i plovila u akvakulturi. Osim toga, prijedlogom pravilnika predviđaju se i odredbe o izgledu i načinu izdavanja Izvoda iz Registra ribarske flote, kao i odredbe o pravilima vezanima za raspolaganje pasivnim kapacitetom. Naime, člankom 40. stavkom 5. Zakona o morskom ribarstvu ("Narodne novine" br. 62/17.) propisano je kako se pasivni kapacitet izražen u tonaži (GT) i snazi (kW) odnosi na razliku kapaciteta između plovila upisanih u povlasticu u slučaju zamjene plovila novim plovilom manje snage i/ili manje tonaže ili zamjene porivnog stroja novim, ali manje snage.

Pravilnikom se pak propisuju pravila i način ustupanja pasivnog kapaciteta drugim vlasnicima plovila koji žele kupiti motor veće snage ili zamijeniti plovilo većeg kapaciteta izražen u tonaži (GT) i snazi (kW).

Savjetovanje je otvoreno do: 29.11.2018.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Registar ribarske flote Ribolov Javno savjetovanje Rijeka Raša


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda