Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.07.2024. 12:00

Kako do državne potpore za štete od zaštićenih morskih sisavaca i životinja na šaranskim ribnjacima?

Nova javna savjetovanja vezana uz slatkovodno i morsko ribarstvo otvorilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 40
  • 0
  • 0

Otvoreno je novo javno savjetovanje za Prijedlog pravilnika o provedbi državne potpore u ribarstvu za štete od zaštićenih morskih sisavaca, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Predmet potpore je, pojašnjavaju, otklanjanje štete ovlaštenicima povlastica za gospodarski ribolov na moru, nanesene ulovima koju su prouzročili zaštićeni morski sisavci, a podrazumijeva štete podrazumijeva nanesene na ulovu lista, oslića, bukve, trlje blatarice, lokarde, orade, muzgavaca, ušate i sipe uzrokovane u ribolovu jednostrukim i trostrukim mrežama stajačicama i pridnenim povlačnim mrežama - koćama te na ulovu srdele i inćuna u ribolovu okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama.

Ovim Pravilnikom stavlja se van snage dosadašnji Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore u okviru programa potpore "Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režimi naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti" - kompenzacija za štete na ulovima koju uzrokuju sisavci, a uzimajući u novu Uredbu Komisije, kao i posljedične izmjene i dopune Zakona o morskom ribarstvu koje se odnose na provedbu potpora u ribarstvu.

Potpora se dodjeljuje po ribarskom plovilu, a najviši iznos potpore po plovilu može iznositi 15.000 eura. Savjetovanje je otvoreno do 1. kolovoza 2024., a više informacija možete pronaći ovdje.

Kako se računa iznos naknade na šaranskim ribnjacima?

Isto tako, u savjetovanje s javnošću je pušten i Prijedlog pravilnika o provedbi državne potpore za štete od zaštićenih životinja na šaranskim ribnjacima.

Predmet potpore je otklanjanje štete koju su prouzročile razne vrste ptica i druge životinje. "Ovim Pravilnikom stavlja se van snage dosadašnji Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele državne potpore za štete od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima", poručili su.

Za izračun potpore u obzir se uzimaju podaci o proizvodnji (prodaji) i proizvodnim površinama za godinu koja prethodi godini podnošenja Zahtjeva za potporu iz službenih evidencija koje vodi Uprava ribarstva na temelju podataka dostavljenih od strane korisnika na način i u roku propisanom Zakonom o akvakulturi i podzakonskim propisima koji uređuju obveze dostave traženih podataka.

Na proizvodnim površinama mora biti ostvarena minimalna proizvodnja svih vrsta i uzgojnih kategorija od 500 kg/ha, pri čemu se proizvodnjom smatra prva prodaja.

Izračun naknade: Iznos naknade (EUR) = A x proizvodna površina (ha), pri čemu je A = 902,18 EUR/ha.

Za ribnjake koji imaju zabranu lova propisanu izravno kroz uvjete zaštite prirode ili neizravno kroz odredbe posebnog propisa iz područja zaštite prirode (npr. posebni rezervat - ornitološki i/ili zoološki), izračun se povećava za 50 posto, a maksimalno 902,18 EUR/ha, pojasnili su iz ministarstva.

Savjetovanje je otvoreno do 16. kolovoza 2024., a cjelovit prijedlog pravilnika pronađite ovdje.


Tagovi

Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Šumarstva i ribarstva Šaranski ribnjaci Zaštićeni morski sisavci Štete u ribarstvu Državne potpore


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.