Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Akvakultura
  • 07.10.2023. 15:00

Kako izgleda EU akvakultura? Vrijednost proizvodnje dvije ribe je veća od ostalih vrsta

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmjerena na vrste riba kao što su pastrva, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, kamenice i školjke

Foto: Depositphotos/tilpich.yandex.ru
  • 1.714
  • 107
  • 0

Prema podacima Europskog ureda za statistiku Eurostata procjenjuje se da je u Europskoj uniji u 2021. godini uzgajano 1,1 milijuna tona vodenih organizama u vrijednosti od 4,2 milijarde eura.

Španjolska najveći proizvođač

U ovoj proizvodnji prednjače četiri države koje su činile oko dvije trećine, odnosno 68 posto, cjelokupne proizvodnje. Španjolska je vodeća s 25 posto, a slijede ju Francuska sa 17, Italija i Grčka s po 13 posto.

Četiri zemlje prednjače u proizvodnji

Proizvodnja unutar EU bila je manja od one u Norveškoj, gdje je proizvedeno 1,6 milijuna tona vodenih organizama, od kojih je većina bio losos.

Proizvodnja u EU prvenstveno je usmjerena na vrste riba kao što su pastrva, šaran, orada, brancin, tuna i losos te mekušci, uključujući dagnje, kamenice i školjke.

Različiti vodeni organizmi imaju i različite cijene. Vrijednost proizvodnje pastrve i brancina bila je veća od ostalih vrsta. Svaka je činila 14 posto udjela u ukupnoj vrijednosti uzgoja.

Visok stupanj specijalizacije proizvodnje

Za akvakulturu je specifično da postoji visok stupanj specijalizacije. Tako je Španjolska imala fokus na dagnjama, a u 2021. je proizvela oko sedam tona na svakih 10 uzgojenih tona.

Proizvodnja je specijalizirana po vrstama

Na Francusku otpada 88 posto od ukupne količine proizvedenih pacifičkih kamenica i bila je glavni dobavljač plavih dagnji i to 45 posto od ukupnog broja. Najveća količina japanske školjke, 92 posto, uzgojena je u Italiji, dok je Grčka proizvela 69 posto orade i 53 posto brancina.

Atlantske plavorepe tune je najviše proizvela Malta i to 72 posto, dok je Irska proizvela skoro sav losos iz uzgoja, 96 posto.


Tagovi

EUROSTAT Akvakultura Proizvodnja vodenih organizama Brancin Dagnje Pastrva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.