Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sudbina malog ribolova
  • 08.02.2015. 07:20

Kako prehraniti obitelj s 5 kg ulovljene ribe?

Naši mali ribari u priobalju i na otocima poručuju da s 5 kg ulovljene ribe dnevno nije moguće prehraniti obitelj, tim više ako im je to jedini godišnji izvor prihoda. Pitaju kako se takvo što moglo dogoditi ako u hrvatskom Jadranu ima dosta ribe te kako živjeti u primorskim mjestima, a ne slijediti tradiciju svojih predaka?

  • 2.249
  • 170
  • 0

"Vjerojatno će ipak biti nešto manje od 110 onih malih ribara, koji su podnijeli zahtjev za mali obalni ribolov, s obzirom na prilično zahtjevne uvjete. Njihovi su zahtjevi pregledani i oni su po starom zakonu dobili postojeću povlasticu.

Ostali će to dobiti na temelju novog bodovanja, ali sveukupni broj onih koji su prešli u mali obalni ribolov treba biti točno 3.500", nedavno je izjavio pomoćnik ministra poljoprivrede i prvi čovjek ribarstva u RH Ante Mišura. No ribari pitaju što će biti s ribarima koji su gotovo svoj cijeli životni i radni vijek ribarili prema starim propisima? Također pitaju je li fiksan njihov imovinski cenzus?

Na temelju novog bodovnja – u Hrvatskoj točno 3.500 malih obalnih ribara?

"Ekonomski cenzus je bio obvezan prema starom zakonu, ali ne i po novim propisima. Naime, boduju se različite kategorije. Jedan od kriterija je i imovinsko stanje ribara pa će onaj ribar s manjim ekonomskim stanjem dobiti nešto više bodova. To smo stavili i u Pravilnik koji se može čitati i na Internetu, gdje su navedeni svi kriteriji prema kojima se boduju zahtjevi malih obalnih ribara.

Sudbina malih ribara - vremešnih umirovljenika

Znači, neće odlučivati samo jedan kriterij koliko će ribari imati mogući broj bodova, nego se boduje prema svim kriterijima. Prije, prema starom Zakonu, bilo je problema zato što su bila samo dva uvjeta prema kojima su se bodovali ribari od kojih se oba nisu mogla ispuniti. Jer, ribar bi prema njima mogao dobiti status malog obalnog ribara", objašnjava Ante Mišura.

Još su zanimljiva i pitanja ribara koja se odnose na bacanje mreža u more primjerice nakon 1. siječnja 2015. godine, životnu dob ribara i njegovo prebivalište? "Mreže se u more mogu bacati od 1. siječnja 2015. godine, a kategoriju malog obalnog ribara prema propisima može dobiti i onaj tko je navršio 30 godina života. U malom obalnom ribolovu mogu ribariti i branitelji ako imaju 20 bodova iz prve skupine. I mlađe osobe na našim otocima će moći dobiti tu kategoriju u odnosnu na nekog zainteresiranog ribara u dalmatinskom priobalju ili zaobalju. Tako smo kriterije rasporedili najviše na način da je uvedena nova kategorije malog obalnog ribolova", tvrdi Mišura.

Sportsko-rekreacijski ribolov

No jedan ribar na Čiovu ima 67 godina, koji već 15 godina posjeduje dozvolu za mali ribolov. U šali kaže kako se rodio u kaiću, maloj ribarskoj barki. Veli kako ima ribara koji su dobili dozvolu za ribarenje po starom zakonu. "Moj je otac bio ribar od djetinjstva, mene je sobom vodio na ribanje; često sam ga gledao iz kaića kako baca mreže, popunice, parangale, vrše, u more i lovi ribu.

Još kao dječaka vukao me i vozio u barki po moru. Ja sam godinama bio profesionalni pomorac, uz to bio sam i ribar. Što ću raditi dalje, ne znam? Hoće li mi kupiti traktor pa ću ići orati zemlju u Slavoniju? Ja bez mora nikako ne mogu živjeti. Čim se probudim, ustanem, pijem kavu za stolom u svojoj kući na Čiovu i gledam more i galebove, ribare i brodove", nostalgično će ribar koji je dobro poznat na području Grada Trogira.

Kategoriju malog obalnog ribara mogu dobiti i mlađe osobe na otocima

Mišura priznaje kako su uslijedile velike promjene u morskom ribarstvu kakve, ocjenjuje, nitko od ribara do sada nije doživio. Ističe kako su završeni razgovori, pregovori i dogovori s Europskom unijom i ribarima te im je rečeno što je sve ispregovarano. Napominje kako razumije ljutnju, negodovanje i razočarenje ribara, no Mišura dodaje kako ima i problema prema Mediteranskoj uredbi koja izričito zabranjuje mali obalni ribolov.

Rekreacijsko sportski ribolov

"Ovo je tek prva faza prilagodbe da ovih 3.500 ribara prijeđe u gospodarsku kategoriju kako bi oni i dalje mogli obavljati ribolov na isti način, kao i prije, dakle kako su to radili dok su smanjene mogućnosti prodaje ribe, s obzirom da je to gospodarska kategorija. Mediteranska uredba je doista stvorila veliki problem što se pak tiče ulova ribe za osobne potrebe i mogućnost prodaje.

Naime, u tradicionalnom obalnom gospodarskom ribolovu će se u budućnosti obvezno izmijeniti postojeća mediteranska uredba na način da se prihvate specifičnosti ribolova s naše, ribarske strane Jadrana, tako što ćemo pokušati nekako zaštititi našu tradiciju u malom priobalnom ribolovu te omogućiti normalan ribolov ljudima. Ali to su velike procedure koje traju u Europskoj uniji", ukazuje i na probleme Ante Mišura.

Ali naši ribari prigovaraju zašto taj problem nije riješen još prije 7-8 godina kada se o tomu razgovaralo, dogovaralo, i kada je to ispregovarano, napokon i rješavao u Bruxellesu. Podsjećaju i na činjenicu kako su razgovori, pregovori završeni u Bruxellesu 2012. godine, prije no što je Hrvatska ušla u Europsku uniju. No Ante Mišura dodaje:

Mali ribolov, umirovljenik zamišljen o svojoj sudbini

"Zapravo, potpisan je i Ugovor o pristupanju Hrvatske EU prema kojemu je utvrđen točan broj malih ribara, njih 3.500. Također su potpisane i one dvije derogacije od kojih se jedna odnosi na ribe za koće kraće od 15 metara, kao i ona druga koja se odnosi na koće na zapadnu obalu Istre. Za obalni ribolov smo utemeljili i tijelo članova za upravljanje za što tražimo sve derogacije na istočnoj i zapadnoj obali hrvatskog Jadrana o korištenju u skladu mogućnosti koja je dana u Mediteranskoj uredbi za negospodarski ribolov o korištenju mreža u svezi derogacije. Zato treba pustiti mogućnost izmjene Mediteranske uredbe, a sve ostalo pokušati riješiti na spomenuti način."

U obalnom gospodarstvu ribolova obvezno izmijeniti mediteransku uredbu

Ribari su zainteresirani koje će obveze imati oni koji uđu u kategoriju malog obalnog ribara te što bi im se sve moglo dogoditi u toj fazi ribarenja? Tu je i poštovanje propisa jedne i druge kategorije ribara, kao i pitanje kako postupiti prema malim obalnim ribarima ako ne žele prodati ulovljenih 5 kg ribe dnevno?

Mali ribolov

"Što se pak Ministarstva poljoprivrede tiče svaki će ribar redovito morati ispunjavati izvješće o ulovu ribe. To je onaj obrazac koji ispunjava svaki gospodarski ribar, vlasnik broda koji je kraći od 10 metara.

Što se pak tiče Uprave ribarstva, morat će poštivati sve dijelove koji su propisani na Zakonu o trgovini, Zakonu o ministarstvu. Znači, i za gospodarske ribare će biti jednake odredbe, odnosno koje zakonske odredbe vrijede za gospodarske ribare, jednake će biti i za male obalne ribare. Tako, dakle, nema izuzeća za male obalne ribare.

Ali i oni moraju poštovati zakonske propise kao i gospodarski ribari. S obzirom da su mali obalni ribari gospodarska kategorija ribara, oni po novim zakonskim propisima imaju pravo na prodaju ulovljenih 5 kg ribe dnevno. Kako je njihov dosadašnji ribolov bio isključivo za osobne potrebe, oni ubuduće neće imati nikakvih problema u prodaji svoje ulovljene ribe. Sukladno propisima, i oni u Ministarstvu financija morat će poštovati taj propis. Mali obalni ribari nemaju obrta pa neće imati onaj dio koji imaju obrtnici. Međutim, one propise koji se tiču prodaje ulovljene ribe morat će svakako ispuniti odgovarajući obrazac. Moraju znati kako je mali obalni ribolov za osobne potrebe", poručuje pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ribarstvo Ante Mišura.

Mali obalni ribolov za osobne potrebe – dopušten ulov ribe samo 5kg dnevno

"Ribe u hrvatskom Jadranu ima dosta i što se toga tiče, možemo biti zadovoljni. Od ove godine imam samo mali obalni ribolov u kojem će sudjelovati ukupno 3.500 malih ribara loveći ribu tek prema određenim kriterijima. Poznato mi je kako su se neki profesionalni ribari posljednjih godina dosta ljutili, negodovali su i bili nezadovoljni s obzirom na kategorije morskog ribolova.

Uklonili mali ribolov

Međutim, ja osobno nemam ništa protiv malog obalnog ribolova, ali svatko mora raditi, živjeti. Mnogi žele viškove ulovljene ribe prodati, pogotovo oni ribari kojima je to jedini izvor obiteljskog prihoda.

Ne smije se zaboraviti činjenica kako je naša ribolovna tradicija bogata, a kako bi se ona održala mora se sve na vrijeme ispregovarati, dogovoriti i zaključiti. Ali smo mi ribari u istom loncu i to nikome ne škodi što se tiče nas malih ribara, posebice onih na otoku. Samo nas malo više muči dnevni limit ulovljene ribe od 5 kg. O tome će se zasigurno voditi i određena kontrola. Čini se kako su prije 7-8 godina, kada su se vodili razgovori u Bruxellesu, naši pregovarači samo klimali glavom umjesto da su dobro ispregovarali i tu temu pozitivno zaključili za dobro naših malih ribara.

Eto, sada više nemamo malog ribolova, bogate tradicije dalmatinskih primorskih ribarskih obitelji, dakle, nema stoljetne tradicije na našem hrvatskom lijepom Jadranu, dok ribe ima dosta, čak i znatno više nego što se očekivalo", upozorava ribar Antun Prančić iz Kaštela, pitajući kako će se to odraziti i na seoski turizam.

Mali ribari se tuže kako im je teško prehraniti obitelj od ulova samo 5 kg morske ribe dnevno, kako im je to omogućeno najnovijim propisima. Priznaju kako je među njima bilo i onih malih ribara koji su krišom prodavali i veće količine ulovljene ribe ugostiteljima, najčešće restoranima, hotelijerima.

Mali ribari izbrisani iz hrvatskih propisa

Upozoravaju kako u razgovorima, dogovorima, pregovorima gotovo nitko nije želio zaštititi njihove interese ili se pak nitko nije bar sjetio da se takvo što učini, a riječ je samo o malom ribolovu hrvatskom Jadranu. Kažu kako u primorskim mjestima, primjerice u okolici Zadra, Šibenika, Splita te na otocima, svaka obitelj ima najmanje po jednog člana koji se bavi malim ribolovom.

Tvrde kako je malo ribarenje tek način življenja i preživljavanja brojnih primorskih obitelji u priobalju i na otocima na području Dalmacije i Istre. Ribari ističu kako su mnogi od njih cijeli životni vijek – od djetinjstva do najstarijeg doba – proveli na moru, u kaiću, barci, malom ribarskom brodu veslajući, krpeći mreže, bacajući u more i loveći ribu. Ujedno kažu kako je novonastala situacija u morskom ribarstvu čudna i nimalo jednostavna, dramatična, nesigurna za budućnost malo-ribarskih obitelji nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine.

Računaju kako se tako ne može sigurno živjeti uz more po tradiciji, gledajući samo u galebove, more i brodove, bez bacanja u more - mreža i popunica, vrša i parangala i ne loveći ribu, kako su tradicionalno čili njihovi prci. Tako komentiraju ribari iz Novigrada Damir Blašković, Nikola Narandžić, pitajući se kako će im obitelji dalje živjeti samo s 5 kg ulovljene ribe dnevno.

Ribe u Jadranu ima dosta - no kako prehraniti obitelj od 5 kg ulovljene ribe?

"Oko 3.500 malih obalnih ribara strpljivo čekaju dozvole za mali obalni ribolov, a nikako nije riječ o ljudima koji ne bi htjeli raditi svoj posao. Nitko se od nas ribara ne bogati, svaki od nas ulovi tek koji kilogram ribe samo za obiteljske potrebe, često i manje od 5 kg dnevno. Ali ako dođe do toga da nikako nećemo moći loviti ribu, onda će to biti dodatni veliki problem za nas i naše obitelji, pogotovo za one ribare koji su starije životne dobi, umirovljenike s malom mirovinom.

Mali noćni ribolov

Dobro sam se namučio dok sam prikupljao silnu dokumentaciju za bodovanje dozvole za mali obalni ribolov. Potrebno je prikupiti najmanje 22 papira - što izvornika, što kopija - koji se prilažu zahtjevu. Nekoliko puta sam bio i u Zadarskoj županiji gdje su mi zadnji put rekli kako su mi svi papiri u redu, no što će moja obitelj učiniti s 3.000 kuna moje mirovine mjesečno, jer nam je to sav mjesečni prihod.

Obećali su mi dati dozvolu za mali obalni ribolov zato što ispunjavam sve uvjete za tu kategoriju. Ali ja tu dozvolu, potrebnu za ulov 5 kg ribe dnevno u malom obalnom ribolovu, još nisam dobio, na koju i dalje strpljivo čekam", jada se Nikola Narandžić.

"Želim tek podsjetiti na činjenicu kako je dozvolu za mali obalni ribolov do ulaska Hrvatske u EU imalo oko 25.000 ribara na otocima i u priobalju, te da će u Hrvatskoj biti samo 3.500 malih obalnih ribara. Govore nam neki kako će samo oni imati dozvolu za ribarenje prema kojoj će u malom obalnom ribolovu moći dnevno uloviti tek 5 kg ribe. Znaju li ti sretnici koji će imati dozvolu za malo obalno ribarenje koje će sve alate moći koristiti u ribolovu? Ulov ribe će moći vršiti samo pod određenim uvjetima propisanim zakonom.

Ključno je pitanje u cijeloj priči kako smo došli u situaciju da nećemo imati ni 10.000 ribara koji su mogli praktičnim alatima – mrežama, parangalima, tunjama – loviti ribu u moru za vlastitu prehranu i tako popunjavati obiteljski proračun. Velika je greška u tome što nas nitko od resornih ministarstava, posebice ne Ministarstvo kulture iako je riječ o dugoj tradiciji u sastavu bogatog hrvatskog kulturnog miljea te običajima naših obiteljskih ribara. Dakle, hrvatska vlast se nije sjetila staviti mali morski ribolov pod zaštitu što je prije Hrvatske učinilo čak 11 zemalja članica Europske unije", upozoravaju novigradski ribari Nikola Narandžić i Damir Blašković.

Potrebno prikupiti čak 22 papira za dobivanje dozvole u malom obalnom ribolovu

Pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za ribarstvo Ante Mišura ističe kako će prema novom Pravilniku o malom obalnom ribolovu točno 3.500 malih ribara moći prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova. Dodaje kako će oni i dalje obavljati ribolov gospodarske kategorije pa će moći prodavati ulovljenu ribu. Zatim Mišura naglašava:

Na izmaku malog ribolova

"Odobravanja za mali ribolov su prestala važiti krajem 2014. godine sukladno Ugovoru o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Po starom Zakonu kriteriji za ispunjenje Pravilnika o malom obalnom ribolovu bili su godine života i imovinski cenzus koji je bio nizak, pa nismo mogli ispuniti broj od 3.500 malih ribara, dok će novim Pravilnikom svi ribari biti bodovani. Najviše bodova će moći dobiti ribari s otoka – prve i druge skupine, zatim oni ribari koji imaju dulje prebivalište na otoku, starije osobe, osobe manjeg imovinskog stanja, kao i osobe koje su branitelji i invalidi Domovinskog rata, što će sve donijeti i dodatne bodove. Nakon što je objavljen spomenuti Pravilnik svi mali ribari trebaju predati zahtjeve s potrebnom dokumentacijom koja će biti navedena, za što je naveden rok od 30 dana."

Inače, spomenutim Pravilnikom se među inima propisuje namjena, vrsta i količina ribarskih alata i opreme koja se smije koristiti u malom obalnom ribolovu, također i sadržaj obrasca, uvjeti i način izdavanja povlastice za mali obalni ribolov, kao i sadržaj te način vođenja Registra povlastica za mali obalni ribolov. Podsjetimo i na činjenicu kako će se nepodnošenje zahtjeva za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov u roku od 30 dana od objave Pravilnika o malom obalnom ribolovu (do 23. veljače 2015. godine) smatrati trajnim odustajanjem od prava obavljanja malog obalnog ribolova, kao i od prava na obavljanje rekreacijskog ribolova i ribolova pridnenim parangalima bez naknade.

Naime, tijekom obavljanja malog obalnog ribolova može se koristiti samo plovilo upisano u povlastici, a u plovilu obvezno mora biti alat kojim se obavlja ta djelatnost. U obavljanju maloga ribolova smiju se koristiti vrste ribolovnih alata i opreme poput jednostruke mreže stajačice veličine oka mrežnog tega minimalno 16 mm, ukupne duljine do najviše 200 metara; vrša za lov ribe – ukupno do tri komada, ostiju s ili bez uporabe umjetne rasvjete (ferala) – do dva komada osti, udičarskih ribolovnih alata, kao što je kančenica, povlačni povraz ili panula, povraz s kukom za lov glavonožaca, stajaći pridneni parangal.

Do 23. veljače 2015. podnošenje zahtjeva za izdavanje povlastica za mali obalni ribolov

U postupku izdavanja povlastice umirovljenom ovlašteniku za gospodarski ribolov na moru ili povlastice za uzgoj riba i drugih morskih organizama, također se navodi u Pravilniku, potrebno je osigurati dokaz o umirovljenju podnositelja zahtjeva, dokaz da je podnositelj bio ovlaštenik povlastice za gospodarski ribolov na moru ili povlastice za uzgoj riba i drugih morskih organizama, identifikacijsku važeću ispravu o plovilu za koje se traži odobrenje izvod iz registra ribarske flote, dokaz o vlasništvu plovila ili ugovor o najmu plovila ukoliko podnositelj zahtjeva nije vlasnik, dokaz o stručnoj osposobljenosti za obavljanje malog obalnog ribolova.

Dokaz o stručnoj osposobljenosti za obavljanje malog obalnog ribolova podnositelja zahtjeva je uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za mali ribolov ili uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za obavljanje gospodarskog ribolova na moru. Vlasnici važećih odobrenja za mali ribolov s navršenih 60 godina života, a koji su podnijeli zahtjev za izdavanje povlastice za mali obalni ribolov, mogu obavljati mali ribolov temeljem važećeg odobrenja za mali ribolov i potvrde o podnesenom zahtjevu do izdavanju rješenja.


Fotoprilog


Tagovi

Ribari Tradicija Mali obalni ribolov Dozvole 5 kg ribe Nikola Narandžić Dokumentacija Mediteranska odredba Imovinski cenzus Ribarski alati Povlastice Antun Prančić Izvješće o ulovu Branitelji Ante Mišura