Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najulov 2018.
  • 25.07.2018. 15:00

Nesvakidašnji ribolovni pothvat: 13-godišnji Stipan Barišić ulovio ugora od 9,40 i licu od 15 kilograma

Čudo, čudo je učinija, rekla je Tina Barišić majka 13-godišnjeg Stipana Barišića koji je s rive u Biogradu na moru najprije udicom ulovio orijaškog ugora, a potom i licu od 15 kilograma, nakon što mu prije dva dana pobjegla. Koji je sljedeći Stipanov pothvat, pitaju se Biograđani.

Foto: Zadarski list
  • 3.049
  • 219
  • 0

Iako sve češće stižu upozorenja o pretjeranom ribolovnom naporu i izlovljavanju, u našem Jadranskom moru  još ima oborite ribe. Ribolovci je znaju uloviti, a neki od ulova su takvi da ih ni Hemingway ne bi mogao opisati. Među takve, ribolovni znalci ubrajaju i dva "nevjerojatna" ulova 13-godišnjeg dječaka Stipana Barišića iz Biograda na moru. Nakon spektakularnog ulova ugora od 9,40 kilograma, Stipan je s biogradske rive  bacio udicu i, nakon velike borbe, izvukao  orijašku licu  tešku 15 kilograma.

"Stipan je još dječak, ali mu ne nedostaje ribolovnog iskustva. Kao član biogradskog ŠRD Podlanica već ima sve odlike ribolovca od formata", kaže Boris Bulić, stručni suradnik akcije Najulov 2018. koja se odvija u sklopu specijaliziranog priloga Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista.

Bitka s ugorom

O nesvakidašnjim Stipanovim ulovima Buliću  je dojavila dječakova baka, a sve potvrdila i ponosna majka Tina. "Čudo, čudo je učinija“, kaže Tina, a još zanimljivije je kako izveo ove pothvate. Kroz razgovor sa samozatajnim ribolovcem iz kojega je "kliještima čupao riječi", Boris Bulić je pohvatao sve najbitnije pojedinosti ove nesvakidašnje pustolovine.

Prisluhnimo najprije, kako je Stipan ulovio ugora. Kao i inače on je tog dana pokušavao uloviti brancine na srdelu, á volo postavom, otkriva Bulić i nastavlja: Zabacio je pribor i strpljivo čekao ne bi li se koji morski vuk bacio na njegovu pažljivo naješkanu udicu. U tom čekanju je udica pala na dno i tada je počela drama. "Srdelu je progutao ugor i sreća je bila što je Stipan trenutno kontrirao tako da se udica zabila u rub čeljusti, a najlon se našao van dosega zubiju“, dodaje Bulić.

Uslijedilo je zamaranje, a kada se riba našla na površini priskočili su i prolaznici te su svi zajedno uspjeli nasukati neman tešku preko 9 kila. Treba li uopće  isticati koliko je Stipanu nakon tog događaja porasla ribolovna slava? Ne, jer Biograd je mali, a vijesti putuju brže nego se očekuje.

Lovio brancina ulovio licu

Još brže se pročulo za najnoviji trofej Stipana Barišića i kako je ulovio licu tešku 15 kilograma. Zapravo, spremio se bio na lov brancina. S biogradske rive i dosad bi se, s vrimena na vrime, ulovio pokoji pa je i Stipan odlučio okušati sreću.

Vezao je odgovarajući predvez, prepričava Bulić, opremio se pravim štapom i srdelama kao ješkom i strpljivo čekao „da se brancin objesi“. No, na sreću (ili nesreću!) Stipanu je umjesto brancina došla velika lica, nažalost za njega i pribor prevelika. Štap je pukao, a lica otplivala.  Što sad?!  Nesretna epizoda je kod Stipana rezultirala samo još većim ribolovnim žarom. Uzeo je  jači štap, najlon od 0,90 milimetara i nakon dva dana se ponovo nacrtao na rivi.  I, pazi sad, lica mu je ponovo došla i zgrabila ponuđenu ješku tako da je borba, ovaj puta puno ravnopravnija, mogla početi. „Nije bilo jednostavno svladati tako borbenu ribu, no Stipan ju je na kraju uspio izmoriti i dovući do rive gdje su mu odrasli pomogli jer sam ipak ne bi uspio tako nešto nasukati,“ otkriva Boris Bulić.  A kad su je izvagali Stipanova  radost je bila još veća jer je lica bila teška punih 15 kilograma, samo kilogram lakša od najveće koja na natjecanju donosi maksimalnih 1000 bodova.

Inače, Stipan Barišić je dosad najmlađi sudionik u akciji Najulov godine,  a cilj ove akcije je  popularizacija ribolova i odgovornog odnosa prema moru, Dodajmo još da su lani u spomenutoj akciji, koja se bez prekida odvija već 14 godina,  ribolovci s područja Zadarske županije ostvarili 51 ulov ukupne težine 325,35 kilograma od čega  je 321,08 kilograma bila uglavnom oborita bijela  riba, a 4,27 kilograma su bile lignje.


Tagovi

Najulov 2018 Stipan Barišić Biograd na moru


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."