Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koi šaran
  • 24.05.2024. 12:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nordin Trobradović: Želim stvoriti novo tržište, konkurenciju i uzgajivače koi šarana

Prvi korak stvaranju novog tržišta je upravo educirati ljude u regiji koji žele imati svoje jezerce, neovisno o tome bave li se uzgojem, kaže.

Foto: Nordin Trobradović
  • 515
  • 69
  • 0

"Želim stvoriti novo tržište, konkurenciju, nove prodavače i uzgajivače koi šarana koji će biti educirani i držati određeni nivo kvalitete", kaže Nordin Trobradović, glavni organizator manifestacije Koi & Bonsai Show koja prvi put na jednom mjestu predstavlja ove ribe, minijaturna bonsai drvca i japansku kulturu kroz brojne radionice.

Organizirao ju je, navodi, upravo potaknut nedostatkom kvalitetnih uzgajivača u Hrvatskoj i regiji. Živio je u Njemačkoj gdje je vidio kako taj uzgoj funkcionira, a kako već neko vrijeme živi u Hrvatskoj, odlučio se time baviti, izgradio svoje jezerce i obišao većinu prodavača i trgovina.

"Mogu samo reći da kod nas ima vrlo malo onih koji to rade na profesionalnoj razini. Sve što sam vidio i kupio bilo je dosta loše kvalitete. Općenito fali znanja, previše se gleda na profit i brzu prodaju, a ne na dobrobit životinja", upozorava Nordin.

Potrebni drugačiji uvjeti od drugih riba 

Dodaje kako prodavačima i uzgajivačima nedostaje znanja oko tehničkih uvjeta, izgradnje i održavanja jezerca, filtera i pumpa. To se odnosi i na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a prema njemu, jedino je u Sloveniji bolja situacija. 

"Uglavnom je problem što ljudi ne znaju što su koi šarani i da oni trebaju drugačije uvjete za život nego bilo koje druge ribe", opisuje.

Naime, kaže, ako netko kupi opremu za izgradnju jezerca u trgovini za akvaristiku ili vrtnom centru, siguran je da to neće biti dovoljno za ono što im treba. "U početku se može činiti da te ribe imaju super život, ali jednom kada narastu sve će uginuti u jednom trenutku", ističe navodeći da uzgajivači trebaju znati što rade, treba im biti važno zadovoljstvo klijenata, sigurnost i zdravlje životinja.

Želja mu je, naglašava, da može nabavljati ribe i opremu u Hrvatskoj, a prvi korak stvaranju novog tržišta je upravo educirati ljude u regiji koji žele imati svoje jezerce, neovisno o tome bave li se uzgojem.

"Taj cilj želimo ostvariti kroz Koi projekt, manifestaciju Koi & Bonsai Show i kroz sve što ćemo još raditi", otkriva. 

Edukativno predavanje 

Manifestacija traje od danas, 24. svibnja pa do nedjelje, 26. svibnja. Kako kaže, japanske ribe sreće i prosperiteta koje još nazivaju i 'plivajući dijamanti' možete razgledati u izložbenom prostoru Paviljona 2 u zagrebačkom Family mallu (Ul. Velimira Škorpika 11b).

Najavljeno je i edukativno predavanje prof. Josipa Barišića, dr. vet. med. pod nazivom 'Osnove zdravlja koi šarana' koje možete posjetiti u subotu 25. svibnja od 18 sati. Međunarodna izložba minijaturnog drveća predstavit će kolekcije uzgajivača bonsaija iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Više možete doznati ovdje


Tagovi

Koi šaran Nordin Trobradović Uzgoj šarana Japanski koi Edukacija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]