Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riblji fond
  • 29.06.2023. 13:00

Odbijanje Uredbe o obnovi prirode Fred Matić drži Pirovom pobjedom, naši ribari - odahnuli

Dok naš eurozastupnik Predrag Matić upozorava da bez obnove morskih područja neće biti ni povećanja ribljeg fonda pa ni posla za ribare, prvi čovjek Odbora za ribarstvo HPK Petar Baranović, ima suprotno mišljenje.

Foto: Boris Stanić
  • 1.956
  • 142
  • 0

Ovih dana živo je u Europskom parlamentu. Prijedlog uredbe o obnovi prirode, nije dobio većinu na resornom odboru za okoliš (ENVI). Rezultat glasanja je bio 44:44.

Riječ je o dokumentu, koji je dio europskog Zelenog plana, kojim bi se postavili pravno-obvezujući ciljevi za dugoročnu obnovu prirode u skladu s postizanjem klimatskih ciljeva i bioraznolikosti. Zahtjev da se Komisijin prijedlog uredbe odbije, sada treba ići na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta, koja će se vjerojatno dogoditi sljedeći mjesec.  

Jedan od autora teksta uredbe i član Odbora za ribarstvo naš eurozastupnik Predrag Fred Matić, ponovio je jučer da su interesi krupnog kapitala odnijeli Pirovu pobjedu. 

"Bez obnove morskih područja neće biti ni povećanja ribljeg fonda, koje je u Mediteranu posebno ugroženo, a samim time ni posla za ribare", istaknuo je Matić dodajući da će jedino obnova prirode osigurati dugoročnu opskrbu hranom iz mora i samim time spriječiti gubitak poslova u ribarstvu i osigurati ekonomsko preživljavanje svakog ribara i njegove obitelji.

Prema njegovim riječima, uz inflaciju i povećanje cijena energenata, naši ribari često niti nemaju što loviti jer su nam morska dna presušena i ribe jednostavno nema kao što je bilo nekada.

Odbijena Uredba o obnovi prirode, Fred Matić: Interes kapitala stavljen je ispred interesa ribara

"Žalosti me što smo izgubili priliku donijeti najznačajniju Regulativu o okolišu u povijesti Europske unije zbog manipulativnih političkih igara od strane kolega i kolegica s desnice. Na njih smo doduše već navikli, ali pitam se kako će oni ovo opravdati svojoj djeci i unucima za koje ribe neće biti“, naglasio je zastupnik. 

S druge strane, predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, Petar Baranović, ističe da bi primjena mjera koje se predlažu značila kraj poslovanja za značajan dio hrvatskih ribara.

"Prijedlozi vezani za upotrebu koćarskih alata, u hrvatskom slučaju su neprovedivi, jer bi se na taj način eliminiralo najveći broj ribara koji ribare tom tehnikom! Pri tome ne treba zanemariti ni činjenicu da se naša koćarska flota posljednjih godina svela na minimum, uz naznake da će značajan broj kolega napustiti posao, upravo iz razloga što se tu ribarsku populaciju proganja mimo stvarnog stanja i istine, potpuno neutemeljeno", kaže navodeći da teorije da je ekološki prihvatljivije ribu iz izlova u cijelosti zamijeniti uzgojem, potpuni promašaj i manipulacija.

Kaže nam da se veliki dio komercijalno bitnih vrsta ribe, posebno na otvorenom moru, ne može ni izlovljavati drugim tehnikama ribolova. Hrvatska konkretno, navodi dalje, danas ima ostatke flote u pogonu, gotovo prepolovljene posljednjih godina, i to nakon što smo izgradili više nego respektabilan sustav prostorno-vremenski sustav mjera za zaštitu ribljeg fonda.

Ne treba, kaže, zaboraviti ni napore koje je ribarska zajednica svojedobno ulagala vezano za proglašenje gospodarskog pojasa i punu primjenu ZERP-a, upravo s motivom da se zaštite prirodna bogatstva i uvede red u prostor. Sve aktivnosti koje su išle u tom pravcu imale su potporu ribara. 

Odbijanjem Uredbe zapravo zaštitili hrvatske ribare 

"Tko nas je zaustavio u tome?! Upravo europska politička vrhuška, uvjetujući priključenje Republike Hrvatske, odustajanjem od ovako značajnog instrumenta za uvođenje reda", naglašava Baranović dodajući da bi se o nestručnom i nedoslijednom pristupu moglo lamentirati unedogled, ali jedino što vrijedi jest dati dobronamjeran savjet zastupniku Matiću. 

"On je jednostavan. Za pitanje kako zaštititi Jadran, najprije po mišljenje kod hrvatskih ribara, a onda za stol sa birokratima i političarima! Mi smo naime, prilično 'čisti' kad je ta tema u pitanju, što se za politiku, nacionalnu i europsku ne bi moglo konstatirati", ističe dalje napominjući da su, koji god da je stvarni motiv zbog kojeg su zastupnici desnog političkog spektra glasali protiv prijedloga Uredbe, ovaj put zaštitili hrvatskog ribara i time i interes zemlje iz koje dolaze. 

Baranović dodaje i da mu je, kao čovjeku i političaru, koji pripada lijevo-liberalnom političkom prostoru, kao i kolega Fred Matić, teško javno mu poručiti da griješi, ali je to dužan učiniti radi vlastite savjesti, a i zbog obaveze da da svoj obol zaštiti hrvatskih ribara i nacionalnih interesa. 

"Ono što jest istina, o kojoj bi svi naši europarlamentarci trebali voditi računa, jest da ribarimo na starim i neuvjetnim plovilima, što nije slučaj s ribarima drugih zemalja članica. To je pravo pitanje, s namjerom da zaštitimo čovjeka, barem dijelom koliko štitimo dupina i glavatu želvu", zaključio je.  


Tagovi

EU Parlament Uredba o obnovi prirode Ribarstvo Predrag Matić Hrvatski ribari Petar Baranović Riblji fond Koćarska flota


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Augusta Cesarca 4 - 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 4880 280, e-mail: EPZagreb@ep.europa.eu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]