Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor ribe
  • 21.06.2016. 23:30

Otrovano više od 3,5 tone trofejne ribe!

Ribiči u suzama zbrajaju nenadoknadivu štetu!

  • 3.381
  • 170
  • 0

Jakšički ribiči su još uvijek u šoku zbog pomora ribe, njima još uvijek iz nepoznatog razloga. Poznato je samo da se radi o velikim količinama trofejne ribe što je nenadoknadiva šteta za vrijedno Športsko ribolovno društvo "Šaran".

Kada su ribiči primijetili da se sve više ribe diže na površinu vode bilo je kasno bilo što poduzimati unatoč čemu su pokušali spasiti što se spasiti može.

Otrovano više od 3,5 tona ribe u jakšičkom ribnjaku

"Kad smo vidjeli da se nešto čudno dešava odmah smo reagirali, sa tri vatrogasne pumpe i jednom traktorskom pumpom počeli smo ubacivati nove količine vode obogaćene kisikom. To se pokazalo dobro, no oko pet sati pred večer kada smo prestali sa upumpavanjem, za sat dva počele su se dizati na površinu velike ribe, sve veće od pet kilograma.

Veliki pomor ribe

Tijekom večeri smo sakupili više od 200 komada, a evo i jutros više od 300 komada. Sve su u prosjeku teške od 7 do 10 kg. To je više od 3,5 tona ribe", duboko ogorčen i potresen pričao nam je Mario Pus, predsjednik ŠRD Slavonac dodajući kako je u utorak bio malo veći dotok muljne vode od kiše, ali nisu primijećene nikakve promjene.

Ribiči sumnjaju da je netko u najveću kazetu ribnjaka ubacio neki otrov ili pesticide što opravdavaju činjenicom da samo litra radazina može izazvati ovakav pomor. Druge kazete ponašaju se normalno i nema pomora.

Na ribnjacima policija provodi očevid, sve nadležne inspekcije i ribočuvari koji će pokušati doći do pravog razloga trovanja ribe. Analizom vode pokazat će što se zapravo dogodilo jer šteta je ogromna i financijski nenadoknadiva da se preko toga samo tako prijeđe.

Prosjek težine ribe je 8 do 10 kg

Trofejna riba uzgajana pet godina

"Do sada smo iz ribnjaka izvadili 400 komada šarana, 80 komada amura, 42 štuke, 66 tolstolobika, 8 somova i nešto smuđa. Prosjek težine ribe je od 8 do 10 kg, jer to je bila trofejna riba. Kupljena je kao velika i pet godina je uzgajamo u ovom ribnjaku. Ona se uzgaja za sportski ribolov "ulovi i pusti" po čemu je ova tabla bila poznata. Time je šteta nemjerljiva", kaže Đuro Makarević, predsjednik Ribolovnog saveza Požeško-slavonske županije.

Da se šteta cijeni samo po kilaži ribe dosegla bi iznos i do 100 tisuća kuna, no šteta je veća jer je jakšički ribnjak poznat po sportskom ribolovu koji je ostao bez ribe uz što i nekoliko godina bez atraktivnih natjecanja, šaranskih kupova i dr.

Autor: Dražen Krstanović


Fotoprilog


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Pomor ribe Jakšić Mario Pus