Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najulov 2018
  • 20.12.2018. 10:30

Pothvat Denisa Radana: Na panulu ulovio cara od riba i vanbrodski motor!

Po nevremenu i tramuntani Denis Radan iz Vlašića je ispod Paškog mosta na panulu namamio i ulovio zubatca od nevjerojatnih 13,23 kilograma. "Ni meni još nije jasno kako sam uspija“, kaže Radan koji je na natječaju za Najulov osvojio Grand prix i vanbrodski motor Yamaha. Tko su ostali najribolovci?

  • 2.727
  • 798
  • 1

Iako sve češće stižu upozorenja o pretjeranom ribolovnom naporu i izlovljavanju, u našem Jadranskom moru još ima oborite ribe. Ribolovci je znaju uloviti, a neki od ulova su takvi da ih ni Hemingway ne bi mogao opisati. Među takve, ribolovni znalci ubrajaju i  gotovo nevjerojatan ulov Denisa Radana iz Vlašića na otoku Pagu. Njemu je pošlo za rukom uloviti zubatca od 13,23 kilograma, što je rekord nad rekordima. "Ni meni nije jasno kako sam uspija“, kaže Radan, koji na moru provodi svaki slobodni trenutak. Lovi na razne načine, a panula mu je ipak najomiljenija tehnika i alat.

Drama ispod Paškog mosta

Cara od riba, kako nazivaju zubatca, ulovio je ispod Paškog mosta i to po lošem vremenu. "Nekakva tramuntana se digla tako da san ima muke ostati na timunu“, govori Radan. O dramatičnim trenutcima koji su prethodili ulovu on je "do u detalje“ najprije ispričao Borisu Buliću, publicistu i zaljubljeniku u športski ribolov.

Najribolovci Zadarske županije

"Vuka san višku panulu sa živon lignjon što je po meni najbolja kombinacija za taj teren. I negdi na nekih trideset metara je udrija. Odma san zna da je ozbiljna riba. Okrenija san se od kraja u duboko i odlipija ga od dna. Udica je bila Trokarova 6/0 tako da se u tom dilu nisan boja ali je isto srce tuklo jer san zna da je velika riba. I nakon nekih desetak minuta borbe san ga diga. Pravi car kapitalac od ravno 13,23 kilograma koliko je pokazala vaga. Sriće moje“, rekao je Radan, uzbuđen i ponosan zbog ulova kakav se ne viđa svaki dan.

Penta vrijedna 10.421 kunu

Kad je ribu izvagao i fotografirao javio se na natječaj Plodova zemlje i mora, specijaliziranog priloga dnevnika Zadarski list. Natječaj na Najulov bilježi svoje 14. izdanje, otvoren je tijekom cijele godine da bi potkraj kalendarske godine Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Ante Kolega, dr. Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris Bulić te osnivač Zadarskog lista kao  i Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup ovaj Radanov ulov bodovao s 2.205 bodova čime je Denis Radan osvojio prvo mjesto u kategoriji Najulov 2018. godine.

Uz titulu Grand prix, priznanja i pehare Radan je  "ulovio“ i vanbrodski motora Yamaha vrijedan 10.421 kunu. Veliki pehar, plaketa i penta (dar organizatora) su mu uručeni u Zadru na popularnom Vitrenjaku gdje se u prostorijama i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok skupilo mnoštvo ljubitelja ribolova da bi uz feštu od bakalara, birana dalmatinska vina i pjesmu Zorana Jelenkovića saznali tko su najbolji ribolovci.

Najbolji u žestokoj konkurenciji

Najbolji u žestokoj konkurenciji jer ove godine se natječaju odazvao 41 natjecatelj. Ukupno je ostvareno 50 ulova ukupne težine 328,503 kilograma od čega je 318,393 kilograma bila oborita riba, a 10,11 kilograma su bile sipe i lignje. Osim apsolutnog pobjednika Radana, proglašeni su ostali najbolje plasirani ribolovci. Drugo mjesto je odnio zubatac težak 11,8 kilograma i vrijedan 11.966 bodova kojeg je ulovio Miroslav Nekić dok je treće mjesto u kategoriji Najulov osvojio Oliver Alaburić s ulovom arbuna teškog 1,962 kilograma vrijednog 1.783 boda.

Nesvakidašnji ribolovni pothvat: 13-godišnji Stipan Barišić ulovio ugora od 9,40 i licu od 15 kilograma

Oliveru Alaburiću je otišla i nagrada u kategoriji Najveće ribe za najarbuna dok je nagradu za najzubaca odnio prvak Denis Radan. Nagradu za najbrancina teškog 9,3 kilograma i vrijednog 1550 bodova osvojio je Ivan Jović. Najlicu tešku čak 25 kilograma i vrijednu 1563 boda ulovio je Dalibor Buljanović. Posljednju nagradu iz ove kategorije, nagradu za Najlignju tešku 2,4 kilograma i vrijednu 11.600 bodova osvojio je Marino Buljanović.

Najpothvat dječaku Stipanu Barišiću

Tradicionalno su dodijeljene još dvije nagrade – nagradu za Najpothvat osvojio je 13-godišnji Stipan Barišić iz Biograda na moru za ulov lice teške 15 kilograma i vrijedne 938 bodova koju je ovaj mali, ali po svemu veliki ribolovac ulovio s obale, o čemu je Agroklub već pisao.  Nagradu Ribarsko srce osvojila je Josica Čveljo koja je loveći s obale, iz ruke, nasukala lignju od kila i pol.

Ima samo 13 godina, ali Stipan Barišić već sada je odličan ribolovac

Iznimno, ove je godine dodijeljena i nagrada na Najaktivnijeg ribolovca koju je dobio Dino Bajlo za svoje četiri prijave od koji su sve bile s plemenitim i kapitalnim ulovima. Dodijeli priznanja u dvorani i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na zadarskom Vitrenjaku uz predstavnike vlasti, javnog, kulturnog i športskog života Zadra i Zadarske županije, iako je bio najavljen nije nazočio Dubravko Pejdo, reprezentativac i izbornik mlađih uzrasta Hrvatske reprezentacije u športskom ribolovu. "Iskrsle su druge, neplanirane obveze“, ispričao se organizatorima Pejdo.

Nakon proglašenja najuspješnijih ribolovaca spontano druženje nastavilo se uz feštu od bakalara i pjesmu Zorana Jelenkovića. Natjecanje za Najulov nastavit će se i u novoj godini jer ovo je valjda jedina akcija, a i životna situacija u kojoj mali čovjek pobjeđuje velike ribe.  


Fotoprilog


Tagovi

Denis Radan Zubatac 13 23 kg Najulov 2018


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]