Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore u ribarstvu
  • 05.07.2024. 10:30

Ribari, donesen je novi pravilnik o dodjeli potpore! Evo što činiti ako ste već podnijeli zahtjev

Zbog donošenja novog Pravilnika o dodjeli državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi, zahtjev se može podnijeti do 1. kolovoza. Pojašnjeno je i što je s onima koji su ga već podnijeli.

Foto: Ž.R. Kristić (ilustracija)
  • 32
  • 0
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva objavilo je novi Pravilnik o provedbi državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi.

Shodno tome, zahtjev za potporu koje se inače podnosi na godišnjoj razini, u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja, iznimno je sada moguće slati do 1. kolovoza 2024. 

Riječ je, podsjećaju, o dodjeli državne potpore male vrijednosti poduzetnicima koji se bave primarnom proizvodnjom proizvoda ribarstva i akvakulture i to u sektoru:

  • gospodarskog ribolova na moru
  • uzgoja bijele morske ribe i tune
  • uzgoja školjkaša
  • uzgoja hladnovodnih vrsta slatkovodnih riba
  • uzgoja toplovodnih vrsta slatkovodnih riba

Što ako je već podnesen zahtjev?

Iz Uprave ribarstva naglašavaju da korisnici koji su zahtjev za potporu i popratnu dokumentaciju podnijeli prije stupanja na snagu novog Pravilnika nisu obavezni podnijeti novi na novom obrascu i popratnu dokumentaciju prema novom popisu. Isti će se obrađivati sukladno odredbama novog te će se, u slučaju potrebe, od korisnika tražiti dopuna/obrazloženje/ispravak.

Međutim, ako oni koji su već podnijeli zahtjev imaju namjeru koristiti mogućnost novouvedene iznimke u slučaju prijenosa povlastice na drugo plovilo istog ovlaštenika, mogu ga ponovno podnijeti putem novih obrazaca će se u tom slučaju obrada provoditi na novom zahtjevu.

Novi Pravilnik, obrasci i popis dokumentacije koja se prilažu uz Zahtjev za potporu dostupni su ovdje.

Zahtjev za potporu i pripadajuća dokumentacija dostavljaju se preporučenom poštom ili osobno, u zatvorenoj omotnici na čijoj poleđini treba čitko ispisati ime i adresu pošiljatelja i dostaviti je na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava ribarstva, Ulica grada Vukovara 78, 10000 Zagreb s naznakom: "Zahtjev za dodjelu državne potpore male vrijednosti u ribarstvu i akvakulturi – NE OTVARATI“.

Način izračuna potpora 

Isti propisuje izračune potpora prema kojemu se za uzgoj školjkaša računa ukupna proizvodna površina (m2) x 0,17 EUR. 

Uzgoj bijele morske ribe i tune: Potpora = Ukupna proizvodna površina (m2) x 1,50 EUR

Uzgoj hladnovodnih vrsta slatkovodnih riba: Potpora = Ukupna proizvodna površina (m2)* x 7,96 EUR

Uzgoj toplovodnih vrsta slatkovodnih riba: Potpora = Ukupna proizvodna površina (ha) × 53,09 EUR

Gospodarski ribolov na moru: Potpora = GT plovila × 9,29 EUR + ukupni broj ribolovnih dana × 29,20 EUR

Plovila koja koriste ribolovne alate čije je korištenje ograničeno zbog preklapanja s ekološkom mrežom NATURA 2000 sukladno Planu upravljanja: Potpora = u iznosu godišnjeg prihoda koji je ostvaren tim ribolovnim alatom.


Tagovi

Državne potpore Novi pravilnik Podnošenje zahtjeva Novi rok


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".