Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada ribe
  • 25.03.2016. 09:30

Talijani najveći proizvođači inćuna u RH?

Sicilijanska obitelj Serio u Muću otvorila pogon za preradu ribe!

Foto: Pixabay
  • 354
  • 16
  • 0

Otvoren je pogon za preradu ribe Canicula u gospodarskoj zoni Prisike u dalmatinskom Muću. Riječ je o tvrtki u vlasništvu sicilijanske obitelji Serio koja već pet godina posluje u Hrvatskoj.

U pogon, čija je izgradnja počela prije dvije godine, uložili su 32 milijuna kuna od čega je 10 osigurano iz fonda Europske unije - IPARD Mjera 103, a ostatak je financiran kreditom HBOR-a.

U ovom pogonu koji se prostire na 2.000 četvornih metara zaposlit će se, prenose lokalni dalmatinski portali, 130 radnika iz Dalmatinske zagore. Tijekom godine planiraju dosegnuti puni kapacitet proizvodnje od 50 tona ribe dnevno i promet od oko 35 milijuna kuna. Prema riječima Cristiana Serioa, za vrijeme lovostaja na ulov inćuna sirovinu planira osigurati iz Španjolske.

Njegova tvrtka Canicula već ima tri kamiona prilagođena prijevozu svježe ribe te ima u vlasništvu i jednu plivaricu u koju je uloženo 200.000 eura.

Lakše je bilo naučiti jezik nego kako u Hrvatskoj funkcionira proizvodnja

Paleta proizvoda ove tvrtke kreće se od različitih vrsta i veličina staklenki preko limenki soljenih inćuna i srdela do njihovih fileta, paštete, ali i fileta te komadića tune, raznih vrsta školjki i ostalih ribljih delikatesa. Sve se proizvodi na tradicionalan dalmatinski i mediteranski način kako bi kupcima što bolje približili ono što Jadransko more može dati.

Obitelj Serio tvornice posjeduje u Italiji, Albaniji, Tunisu i sada u Hrvatskoj, a uskoro ga planira proširiti i s pogonom za dimljenje ribe te linijom za proizvode od dimljene ribe.

Soljenjem i preradom ribe te morskih plodova ova sicilijanska obitelj bavi se više od stotinu godina. Cristian Serio, direktor Canicula četvrta je generacija koja je nastavila obiteljski posao.

"U Hrvatsku sam došao prije pet godina, lakše je bilo progovoriti i razumjeti hrvatski jezik nego shvatiti način na koji ovdje funkcionira poslovno okruženje", rekao je prilikom otvorenja direktor Cristian Serio.

Inćun se tu mrijesti dva puta godišnje

Hrvatsku su izabrali jer se ovdje inćun mrijesti dva puta godišnje, a Muć jer se nalazi na oko 20 kilometara od mora, dobro je prometno povezan, a uz pomoć vrhunskih stručnjaka očekuju proizvodnju vrhunskih proizvoda.

"Cilj nam je uspješno proizvoditi inćune iz Muća. Nadam se da će se naši proizvodi naći u trgovačkim lancima u Hrvatskoj. Kad se radi sa srcem nije ništa teško. U svjetskom smo vrhu što se tiče proizvodnje slanog inćuna", rekao je on.

U Vladi, kako je istaknuo pomoćnik ministra gospodarstva Ivan Sertić prilikom otvorenja, poduzimaju mjere kako bi privukli veći broj investitora u Hrvatsku. "Poduzima se niz mjera, neke su i u pripremi kako bi se poduzetnicima olakšalo poslovanje i investiranje. Dugo se priča o smanjenju administrativnih barijera i fiskalnih nameta, ali se ništa ili nedovoljno napravilo. S druge strane, ovo ulaganje je pokazatelj kako Hrvatska ima ogromni potencijal, ali nedovoljno iskorišten", dodao je Sertić.

Foto: Pixabay


Tagovi

Muć Dalmatinska zagora Canicula Pogon Ribe Inćun HBOR IPARD Hrvatska Italija Albanija Tunis Prerada Dimljena riba Sicilija


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)